Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

V kabině to bylo hodně emotivní, ale bronz je asi ve správných rukách, řekl kouč Petr

Kouč Jakub Petr s českou hokejovou osmnáctkou po stříbru z roku 2014 medailový úspěch na mistrovství světa nezopakoval a po porážce duelu v Landshutu o 3. místo s Finskem 1:4 uznal, že si Seveřané zisk bronzu zasloužili. Cítil ale hrdost na své svěřence, kteří byli cennému kovu nejblíže od roku 2018, kdy osmnáctka skončila v Čeljabinsku také čtvrtá.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Finsko "18" - Česko "18"

"S touto skupinou končíme a věci na střídačce a pak i v kabině byly hodně emotivní. Na kluky jsem pyšný, nejen hokejově za jejich individuální i týmový progres za sezonu. A chtěl bych zdůraznit, že to není naší zásluhou. Chtěl bych poděkovat všem jejich trenérům v České republice. Samozřejmě jsou tady i kluci ze zahraničí a fakt to je vidět. Možná jsme o hokeji začali přemýšlet jinak," řekl Petr.

"Objektivně si myslím, že jsme nebyli lepším týmem. V kontextu celé sezony jsme s Finy hráli, pokud se nepletu, pět zápasů a vyhráli jsme jen jeden. I když to byly těsné zápasy jako nyní, bronz je asi ve správných rukách," uvedl Petr. "Start byl fajn. Otočili jsme první dvě kola střídání, Schnatti (gólman Michael Schnattinger) se chytil, stejně tak finský brankář (Topias Leinonen). Od obou to bylo perfektní představení. V první třetině byly zlomové přesilovky. I když jsme je ubránili, energie přišla na stranu Finů. To byl jeden moment," prohlásil Petr.

"Oba týmy se dobře znají. Finové udělali dobrou práci a pokryli naše hráče, kteří se střelecky či bodově na turnaji prosazovali. Do půlky utkání jsme tahali za kratší konec i kvůli tomu, že jsme zbytečně ustupovali. Neříkám, že jsme chtěli hrát hru, kterou jsme se prezentovali loni, ale ten 'hunter' styl, který jsme chtěli hrát, byl hodně pasivní," navázal Petr.

"Paradoxně po druhém gólu přišla změna. Konec druhé třetiny byl za mě naší nejlepší fází utkání. Chodili jsme do toho, dostupovali jsme soupeře a vytvářeli jsme si šance. To byl i plán do třetí třetiny. Věděli jsme, že budou chtít náskok udržet. Ve třetí třetině to byli klasičtí Fiňáci. Takticky vyzrálý tým i v tomhle věku," uvedl Petr.

Finové za stavu 2:1 české hráče do šancí prakticky nepouštěli. "Za stavu 1:2 jsme udělali tři icingy, což bylo za mě v pohodě. Hráči vědí, že není ostuda udělat icing, ale dostali jsme laciný gól. Plán bylo dostat komerční pauzu, dát tam partu na power-play a hned poté si vzít oddechový čas. Energie a to, čím jsme se prezentovali celý turnaj, nám chybělo a byl to jeden z důvodů, proč jsme zápas nedotáhli a náš sen se nám nesplnil," doplnil Petr.

Jeho tým šel do boje o bronz s bilancí 12 využitých početních výhod z 28 příležitostí a s úspěšností 42,86 procenta, proti Finsku ale dostal jedinou možnost početní výhody a nevyužil ji. "Je to díky zkušenosti a dobré práci realizačního týmu na finské straně. Každý už se zná a bylo jasné, že ty věci asi nebudou fungovat tak jako předtím. To samé se dělo i Finům. Třeba Kemell se neprosadil z pozic, na které jsme upozorňovali, ale dal dva góly z předbrankového prostoru. Vnímejme, že někdy v listopadu vedl bodování finské ligy," prohlásil Petr.

"Je fakt, že přesilovek bylo málo. To byl i plán na power-play: Co nejdřív odvolat gólmana, abychom se k podobným situacím dostali. Dobře se na nás připravili stejně jako my na ně. Pak už rozhodují malé detaily. Je to šikovnost hráčů. Zase padla druhá finská branka po individuální chybě, ale já tady nejsem od toho, abych kritizoval individuální výkony hráčů," uvedl Petr.

"Kdysi jsem to dělal, byl jsem v emocích. Sám sebe jsem překvapil, že se na to dnes dívám objektivně. Na finské straně máme spoustu kámošů. Spousta českých kluků tam hraje, známe lidi kolem mládežnického hokeje. Přiznám, že jsou pro nás vzorem, a nejen oni. Když si od nich něco vezmeme, třeba se to budoucnu poštěstí a jednou na té modré budeme zpívat hymnu my a ne oni," přál si Petr.

Český hokej čeká na medaili od roku 2014. "To byla jedna z věcí, kterou jsem hráčům řekl hned, kdy jsem si je svolal. Není jejich problém, že jsme dlouho nevyhráli medaili. Měli to v hlavách, četli to. To ale není jejich problém. Budu nejšťastnější člověk – a taky jsem jim to slíbil – když budou ve dvacítkách, povedu fanklub a budu mlátit do bubnu. Věřím, že tihle kluci na medaili mají. Musí si z toho vzít to pozitivní, samozřejmě i chyby, ale to poslouchali celou dobu. Když budou na své cestě dávat pozor, jsou tady kluci, kteří mohou takových turnajů za Českou republiku sehrát v kariéře ještě spousta," doplnil Petr.

"Chtěl jsem hlavně poděkovat za to, co se nyní v českém hokeji děje. Není to tak pozitivní, jako jsem sám pozitivní člověk, ale věci se začaly hýbat. Za to jsem strašně rád. Byl tady s námi i pan (Jiří) Kalous (nový sportovní manažer mládežnických reprezentací U16 až U20) a už jsme i během tohohle play-off pracovali," uvedl Petr.

"Myslím si, že to jde správným směrem. Určitě nebudu lítat v oblacích, protože vnímám sílu ruského týmu, kdyby tady byl. I Bělorusové mají svůj projekt. Slováci měli smůlu, že byl covid. Taky by to byl aspirant na medaili, takže o to větší výzva to bude příští rok. Zase si myslím, že můžeme mít kvalitní tým. Čeká nás celosezonní práce, ale nebuďme úplní Češi. Jsme objektivní a uznáváme, že spousta lidí řekne: 'Kdyby tam byly tyhle týmy, nejsme tam.' Ale jde o to užít si ten moment, i když tam není ta odměna," prohlásil osmačtyřicetiletý kouč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články