Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Trenér vsetínských mistrů Valášek: Parta dělá divy, je to vidět i na Zlínu

Zlín – Je tomu už osmnáct let, co Horst Valášek přivedl zatím jako jediný trenér nováčka soutěže k extraligovému titulu. Zlínský patriot žil tehdy v těsném spojení s tamějším hokejem 35 let a osudově symbolicky stál ve finále proti němu na střídačce Vsetína. Přesto - nebo právě proto - nejraději vzpomíná na první ze tří titulů. Cítí, že podobně jako kdysi vítězí týmová parta.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Horstem Valáškem

"Vzpomínám na to velmi rád, i když nejsem staromil. Bylo to krásné, úžasné. Sešla se skupina lidí v čele s těmi, kteří hokejem žili. A sešli se nakonec i sponzoři," zavzpomínal Valášek. Vsetín se tehdy vyšplhal na úplný vrchol překvapivě, léta jasné nadvlády měla teprve přijít. "Nejcennější byl rozhodně ten první (titul), kdy jsme měli teoreticky i prakticky mužstvo slabší. Parta dělá divy, což je vidět i letos na Zlínu," viděl paralelu s dnešním finále.

Srdcem zůstal ve Zlíně, přesto tři tituly jsou zřejmě nejkrásnějším momentem jeho dlouhé trenérské kariéry. "Říkal jsem tehdy, že jedno oko pláče, druhé se směje. Bylo to velice těžké, ale bylo to zaměstnání," podotkl.

Jednou z opor mistrovského Vsetína byl tehdy Rostislav Vlach. Dnes vede týž muž Zlín jako trenér. Z ledu na střídačku si podle Valáška přenesl klid. "Rosťa si přivezl uvážlivost. Na ledě se málokdy rozohnil natolik, aby se nekontroloval. Ale myslím si, že hokejem žije a uvažuje o něm," zhodnotil Valášek.

Zlínská a vsetínská legenda přestal s trénováním před pár lety, kdy vedl hokejovou drobotinu a mládež. Hokeji už tak zůstal věrný jen jako divák. "Užívám si ho, ale už na to nemám nervy," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články