Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Světový šampionát hokejistek uspořádají příští rok České Budějovice

České Budějovice se v příštím roce ujmou pořádání mistrovství světa žen v ledním hokeji. Jihočeské město kromě toho bude v letech 2026 a 2028 pořádat také České hokejové hry. A ještě jedna důležitá zpráva: 7. května, tři dny před startem mužského MS, se v centru Prahy otevře nová Síň slávy českého hokeje.

Je nám líto, video expirovalo.
České Budějovice uspořádají MS hokejistek

K definitivnímu udělení pořadatelství ženského světového šampionátu došlo během letošního MS, na kterém český tým obsadil čtvrté místo.

Šampionát bude provázet slogan "Hrdinky přicházejí". Organizátoři představili rovněž logo šampionátu. Jeho hlavním motivem jsou dvě hokejky a mezi nimi puk. "Symbolizují buly, jímž začíná každý zápas. Tvoří písmeno H jako Hockey Hero – hokejová hrdinka," vysvětlil autor vizuální identity ženského MS 2025 Filip Kregl.

"Hokej je v České republice národním sportem a je pro nás velkou ctí, že budeme moct rok po mistrovství světa mužů u nás uspořádat i světový šampionát žen. V Českých Budějovicích se představí nejlepší hokejistky světa a hlavně český tým, který bude mít opět medailové ambice. Věříme, že to je dostatečně lákavá pozvánka pro fanoušky a že vytvoří v českobudějovické aréně skvělou hokejovou atmosféru a budou pro český tým velkou oporou," uvedl prezident svazu Alois Hadamczik.

Dějištěm bude Budvar aréna s kapacitou 6421 diváků. "Podle regulí IIHF to musí být buď dvě města, nebo případně jedno, ale pak musí dostat komfortně pod střechu všech deset týmů. Není moc stadionů v republice, které tohle splňují. Je třeba odehrát tři zápasy za den," připomněl Petr Bříza.

Trochu v napětí budou příznivci českobudějovického Motoru. "Jsme si vědomi toho, že bychom se mohli dostat do kolize. Kdyby Motor postoupil do semifinále, jeden dva zápasy bude muset odehrát jinde, víme o tom, řešíme to od samého začátku s vedením klubu, ale máme už skoro vybraný stadion, kde by klub zápasy odehrál. Zajistili bychom i dopravu fanoušků. Jsme na to připravení," uvedl hejtman Jihočeského kraje Kuba.

Jihočeská metropole bude hostit i České hokejové hry

České Budějovice se v nadcházejících letech mohou těšit i na pořádání Českých hokejových her, a to v letech 2026 a 2028. Český hokej, Jihočeský kraj a statutární město České Budějovice uzavřely memorandum na celkem čtyřleté období a hodně si od dohody slibují.

"Mezi ČSLH a některým krajem dosud takhle velká spolupráce nebyla. Je to vcelku revoluční věc. Součástí dohody jsou i dva turnaje Českých her, ale vedle toho také další turnaje mládežnických reprezentací. Reprezentační týmy navíc mohou jezdit na soustředění do jihočeských měst a využít skvělé infrastruktury. Věřím, že si pak budeme moct říct, že ta spolupráce přinesla, co jsme od ní očekávali," uvedl viceprezident svazu Petr Bříza.

Celý domácí turnaj EHT se v Českých Budějovicích odehrál koncem dubna 2017. Češi ho tehdy vyhráli. V Budvar aréně se pak národní tým představil naposledy v listopadu 2022, kdy byl zápas se Švédy (1:4) součástí turnaje Karjala

Alois Hadamczik
zdroj: ČTK / Profimedia

Síň slávy v centru Prahy

Nová kamenná Síň slávy českého hokeje se v pražské ulici Nekázanka otevře v úterý 7. května, tři dny před začátkem domácího mistrovství světa. Oznámil to prezident svazu Alois Hadamczik, jehož podoba nové Síně slávy při osobní návštěvě potěšila.

"Byl jsem tam včera a byl jsem nadšený. Už to dodělávají, všechno dobře dopadne a 7. května budeme otevírat. Pozveme i čestné hosty. Můžu říct, že to bude chrám českého hokeje. Jsem z toho mile překvapený. Věděl jsem, že to bude pěkné, ale včera mě to překvapilo ještě víc, než jsem očekával," uvedl Hadamczik.

Stejně příjemně překvapený byl i z toho, jak je v nové Síni slávy uzpůsobeno ovládání pro návštěvníky. "Panely, které tam jsou, jsou jednoduše ovladatelné. Je tam třeba zlatá stěna, kde jsou hráči z Nagana," přiblížil Hadamczik. "Bude to krásné a věřím, že ti, co budou chtít poznat Síň slávy, budou obrovsky nadšení," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články