Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Odlepení od ledu, zákrok proti fanouškům s pyrotechnikou. V O2 areně proběhlo před MS policejní cvičení

Mistrovství světa v hokeji přináší i pro policii nové výzvy. Kromě potlačení klasického diváckého násilí proto cvičili pořádkové jednotky v pražské O2 areně zákroky proti protestujícím, kteří se přilepí k ledové ploše či mantinelům. Policisté musejí vymýšlet i nové taktiky, jak co nejúčinněji zasáhnout. Cvičení se zúčastnilo přes 200 policistů a 250 figurantů.

Cvičení policejních pořádkových jednotek v O2 areně před MS v hokeji
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Scéna se neustále dynamicky vyvíjí, takže my musíme reagovat na taktiky, se kterými přichází protistrana," uvedl ředitel pořádkové policie Petr Koutný.

Policisté podle něj musejí zákroky přizpůsobovat po technické i taktické stránce. "Před deseti lety by nás vůbec nenapadlo, že se nám budou účastníci protistrany přilepovat k různým povrchům a podobně," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
V O2 areně proběhlo policejní cvičení před MS v hokeji

Policisté pořádkových jednotek a antikonfliktního týmu ze čtyř krajských ředitelství nacvičovali také situace, kdy proti sobě útočí fanoušci, nebo vyvádění lidí, kteří používají pyrotechniku. Připravovali se i na prohledání budovy. Akce nebyla zaměřena na zvládnutí aktivních útočníků či teroristické hrozby.

Cvičení bylo podle Koutného jediné, které policisté na pražském stadionu před šampionátem uskutečnili. Podobné ještě proběhne v ostravské hale, kde se uskuteční souboje ve skupině B mistrovství světa.

Policie vyhodnotí, jestli pořádkové jednotky zákroky po taktické stránce zvládly a dodržely při tom veškeré předpisy. Další podobná cvičení se chystají až na podzim. Koutný dodal, že policisté při utkáních budou dohlížet na pořádek mimo stadion. Konflikty uvnitř řeší až v případě, že by je nezvládla bezpečnostní agentura.

Policie zúročí dřívější zkušenosti

Policie už na počátku dubna uvedla, že zatím nemá signály o konkrétních bezpečnostních hrozbách pro domácí šampionát. Bezpečnostní rizika vyhodnocuje podle dřívějšího vyjádření šéfa bezpečnostního sboru Martina Vondráška skupina, v níž vedle policistů působí i zpravodajské služby. Policie konzultuje také s Interpolem. Do příprav šampionátu se zapojila i Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě či Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost.

O konkrétních organizačních a bezpečnostních opatřeních bude policie fanoušky informovat 7. května. Vyjde ze zkušeností, které získala při hokejovém mistrovství světa v roce 2015. Vondrášek předpokládá, že hlavním úkolem pro policisty bude – stejně jako před devíti lety – zajištění plynulé dopravy.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články