Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Sparta zpátky na extraligovém trůnu. Vítkovice promarnily historickou příležitost

Třetí finále v řadě, druhý titul pro Spartu. V roce 2002 se Pražané vrátili na absolutní vrchol, tentokrát po triumfu nad Vítkovicemi. A nezastavili je ani soupeři, ani zamotaný systém play-off. Hlavní oporou mistrů se stal Ondřej Kratěna, který začal přebírat hlavní roli lídra týmu. Připomeňte si finálovou sérii Sparta – Vítkovice z roku 2002 prostřednictvím Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2002: Sparta - Vítkovice

Extraligové play-off v roce 2002 přineslo dvě novinky. Éra Vsetína byla definitivně u konce, když se Valaši ani nedokázali probojovat do vyřazovacích zápasů, které jim utekly o dvanáct bodů. Druhým prvkem s cílem ještě víc zamotat souboj o titul měla být změna hracího formátu.

Čtvrtfinále se hrálo už od roku 2001 na čtyři vítězné duely, ale zbytek play-off jen na tři výhry. Sezona 2001/2002 ale přichystala od druhého kola nové podmínky. Výše nasazenému týmu sice byla na úvod série ponechána výhoda domácího prostředí, ale sudé duely se hrály na ledě soupeře.

Sparta šla do souboje o titul z první pozice, když jako jediná překonala v základní části stobodovou hranici. V prvním kole si poradila s Třincem v šesti zápasech a v semifinále přešla snadným způsobem přes pražského rivala Slavii už po třech utkáních.

Z druhé poloviny vyřazovacího pavouka si proklestil cestu do dalšího finále outsider z Vítkovic. Po dlouhodobé soutěži pátí Ostravané zdolali nejprve čtvrtou Plzeň (4:2 na zápasy) a ze semifinále postoupili na úkor druhého Zlína (3:1).

Do finále vstoupili lépe Vítkovičtí, kteří zvítězili na ledě Sparty po obratu z 0:2 na 3:2. V sérii se ujali vedení a na druhé utkání se přesunuli do Ostravy s vědomím, že pokud duel zvládnou, bude je dělit jediná výhra od titulu. V historii samostatné české extraligy nebyli ostravští hokejisté tehdy ani potom tak blízko.

Finále 2002: Sparta – Vítkovice 3:1 na zápasy (2:3, 3:2, 7:0, 4:1)

Sparta: Petr Bříza, Petr Přikryl – Jaroslav Nedvěd, František Ptáček, Valdemar Jiruš, Pavel Šrek, Jan Srdínko, Radek Hamr, Jan Hanzlík, Martin Richter – Jiří Zelenka, Jaroslav Hlinka, Richard Žemlička, Ondřej Kratěna, Michal Broš, Martin Chabada, Róbert Tomík, Radek Bělohlav, Jan Tomajko, Václav Novák, Pavel Kašpařík, Michal Sivek, Petr Havelka, Tomáš Netík, David Hnát. Trenéři: Václav Sýkora a Pavel Hynek.

Vítkovice: Jiří Trvaj, Martin Falter – Lukáš Galvas, Petr Jurečka, Daniel Zápotočný, Radim Tesařík, Daniel Seman, Vítězslav Škuta, Jan Výtisk, Radek Philipp, Lukáš Chmelíř – Jiří Burger, David Moravec, Marek Melenovský, Roman Kaděra, Ivan Padělek, Leoš Čermák, Zdeněk Pavelek, Martin Procházka, Aleš Padělek, Martin Tomášek, Zbyněk Irgl, Pavel Selingr, Marek Ivan, Roman Stantien, Luděk Krayzel, Jakub Hulva, Daniel Tomášek, Lukáš Krenželok. Trenéři Alois Hadamczik, Kamil Konečný a Mojmír Trličík.

Jenže Ostravané domácí utkání nezvládli, prohráli 2:3 a výhoda byla pryč. Naopak Sparta se uklidnila, třetí zápas v Praze proměnila v exhibici po výsledku 7:0 a pro titul si došla v následujícím čtvrtém utkání (4:1) znovu na ledě soupeře podobně jako v roce 2000.

Další triumf a návrat na piedestal po roční odmlce zařídil vítězným gólem a následnou pojistkou na 3:1 Ondřej Kratěna, klíčový aktér Pražanů v play-off. Pozdější extraligový rekordman v počtu titulů s osmi zářezy se blýskl ve vyřazovacích bojích 12 brankami v 12 duelech, přičemž v každé ze tří sérií zaznamenal čtyři trefy. Kratěna se stal nejen ztělesněním úspěchu, ale také hlavní tváří pražského klubu v příštích letech, kdy Sparta dosáhla na titul i s jeho přispěním ještě dvakrát.

Vítkovice naopak prožily další finálové zklamání. Po sezoně 2001/2002 se totéž opakovalo ještě v roce 2010 a 2011. V éře play-off tak mají Ostravané smutnou bilanci pěti nevyužitých příležitostí (ještě 1993 a 1997) dosáhnout na kýžený titul ve vyřazovacích bojích.

A jak to dopadlo s hracím formátem play-off? Po experimentu se střídáním domácího prostředí po jednom utkání se hraje od roku 2003 způsobem, jaký známe dodnes, tedy všechny série na čtyři výhry se střídáním po dvou duelech (a po jednom od pátého).

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články