Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Vsetín to vrátil Spartě a dal adieu zlaté éře. Českému hokeji vládl Dopita

Střídání extraligových gigantů na trůnu. Tak se dá popsat ročník nejvyšší hokejové soutěže 2000/2001. Po suverénním triumfu neporažené Sparty v předchozím roce následovalo další tažení Vsetína za titulem. Šestým ze sedmi po sobě jdoucích finále. Kdyby Valaši tušili, že bude na dlouho jejich poslední... Připomeňte si finálovou sérii Vsetín – Sparta z roku 2001 prostřednictvím Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2001: Vsetín - Sparta

Vsetín se musel vypořádat s odchodem brankářské opory Romana Čechmánka, který se po úspěšných letech na domácích stadionech vydal za moře do Philadelphie Flyers. Z Lapače zmizelo i úderné ofenzivní duo. Martin Procházka odešel do Vítkovic, Pavel Patera zkoušel štěstí v Minnesotě.

Valašský celek to ale nerozložilo. Tým se mohl opřít o brankáře Jaroslava Kameše, náhradu Čechmánka. Na lavičku se po roční odmlce ke Zdislavu Tabarovi vrátil Jan Neliba, jen slavil se Vsetínem tituly v letech 1997 a 1998. 

Sparta výrazně obměnila především obranu. Do NHL zamířili František Kučera, Michal Sýkora a Ladislav Benýšek. Vábení Columbusu neodolal ani ústřední centr David Výborný. Další útočná esa Jaroslav Hlinka, Richard Žemlička, Jiří Zelenka a dvojice Broš - Kratěna setrvala.

Oslavy posledního vsetínského titulu v roce 2001
zdroj: ČTK autor: Jan Třeštík

Na straně pražského soupeře však proti všem ofenzivním zvučným jménům vyčníval Jiří Dopita. Nejproduktivnější muž základní části (46 zápasů, 50 bodů, 19 gólů + 31 asistencí) a také následného play-off (14 zápasů, 21 bodů, 8+13).

Jeho dominance ve finále se potvrdila především v prvním a třetím utkání, které naklonily potřebné sebevědomí na stranu Vsetína. Na startu finálové bitvy na Lapači dvěma góly, přičemž druhým vítězným v prodloužení, zajistil výhru 3:2. Sparta sice brankou Pavla Kašpaříka necelé dvě minuty před koncem druhého duelu (3:4) srovnala stav série, ale poté měl slovo opět vsetínský kapitán.

Finále 2001: Vsetín – Sparta 3:1 na zápasy (3:2pp, 3:4, 6:3, 4:1)

HC Slovnaft Vsetín
Brankáři: Jaroslav Kameš, Ivo Pešat
Obránci: Radim Tesařík, Jan Srdínko, Alexej Jaškin, Milan Nedoma, Petr Kuboš, Martin Štrbák, Pavel Augusta, Pavel Zubíček, Zbyněk Spitzer, Michal Šafařík
Útočníci: Ján Pardavý, Jiří Dopita, Jan Tomajko, Martin Paroulek, Jiří Burger, Ondřej Veselý, Luděk Krayzel, Jan Lipianský, Roman Stantien, Jan Sochor, Radim Kucharczyk, Petr Vampola, Petr Žajgla, Jiří Hudler, Josef Lang, Robin Kovář, Jiří Jantovský, Tomáš Demel
Trenéři: Jan Neliba a Zdislav Tabara

HC Sparta Praha
Brankáři: Petr Bříza, Petr Přikryl
Obránci: František Ptáček, Jaroslav Nedvěd, Libor Zábranský, Pavel Šrek, Vlastimil Kroupa, Johnathan Aitken, Michal Dobroň, Martin Holý, Jan Hanzlík
Útočníci: Patrik Martinec, Ondřej Kratěna, Richard Žemlička, Vladimír Vůjtek, Jaroslav Hlinka, Jiří Zelenka, Petr Hrbek, Martin Chabada, Michal Broš, Michal Sivek, Václav Novák, Pavel Kašpařík, Josef Slanec, Petr Kanko, David Hnát, Tomáš Netík, Daniel Volráb
Trenéři: Václav Sýkora a Pavel Hynek

V holešovické hale 12. dubna 2001 to byl Dopitův večer a zajistil finálový mečbol. Slovnaft přehrál Spartu 6:3. Jeho klíčový forvard se podílel na pěti gólech, z toho čtyři sám vstřelil. Při bilancování sezony pak předčil Jaromíra Jágra. Naboural dominanci hráčů ze zámoří, zvítězil v anketě Zlatá hokejka a vysloužil si poté kontrakt ve Philadelphii.

Sparta už nenašla odpověď a sérii ztratila po porážce 1:4, celkově 1:3 na zápasy. V sezoně, kdy v posledních kolech základní části svěřenci Františka Výborného a Pavla Hynka zachraňovali účast v play-off, brali Pražané stříbro. 

Zubík kvůli podvodům skončil za mřížemi

Chuť si spravili sparťané titulem o rok později. Naopak suverén poslední doby Vsetín se značně obměněným kádrem skončil až devátý, mimo play-off. Na Valachy dolehly finační problémy a zatčení majoritního vlastníka Romana Zubíka.

Kontroverzní podnikatel, který dotoval klub v jeho úspěšném období a pomáhal shánět zvučná jména do kádru, byl zatčen už v průběhu play-off v roce 2001. Později byl odsouzený za finanční podvody na devět let. Vsetín postupně ztrácel na ekonomické síle a v roce 2007 mu svaz neudělil licenci.

Po roční pauze bez A-mužstva se zase seniorský hokej na Lapači rozjel. Klub z Valašska se stabilizoval a prokousal se přes druhou ligu do první ligy. Podívá se zase někdy do extraligy?

Play-off z Archivu Z už bez hostů

V prvním týdnu vysílání hokejového play-off z Archivu Z diváci mohli v Síni slávy Českého hokeje slyšet vzpomínky hostů, kteří byli aktéry napínavých sérií. Ve druhém týdnu tomu tak nebude. Vzhledem k omezení pohybu osob v nouzovém stavu v České republice nyní nemůže šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba s hosty historické události probrat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články