Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Berani dokonali velkolepý obrat proti Znojmu v sedmém zápase díky Leškovi

Nejvyrovnanější a nejnapínavější sérií play-off v sezoně 2001/2002 byl souboj moravských týmů mezi Zlínem a Znojmem. Favoritem byli Zlínští, ale Orli se vzepjali k nečekanému odporu, který Berani zlomili až v prodloužení rozhodujícího utkání. Ústřední roli sehrála ve žluto-modrém dresu legenda zlínského klubu Petr Leška. Připomeňte si čtvrtfinálovou sérii Zlín – Znojmo z roku 2002 prostřednictvím Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2002: Zlín - Znojmo

Do play-off na jaře roku 2002 vstupoval Zlín ze druhého místa po základní části a ve čtvrtfinále narazil na nevyzpytatelné Znojmo. Orli, kteří postoupili do extraligy v roce 1999, se opírali o hráče jako Oldřich Svoboda, David Havíř, Peter Pucher, Marek Uram nebo Karel Plášek. V prvním kole byli odhodláni potrápit favorita.

A to se jim dařilo perfektně. Berani sice měli výhodu domácího prostředí, ale po uklidňující výhře 3:1 nedokázali ve druhém utkání navázat na úvodní úspěch a po těsné porážce 1:2 se série přesunula do Znojma za nerozhodného stavu 1:1.

Jestliže první dva duely se odehrály ve Zlíně s totální defenzivou, dvě znojemská utkání nabídla střelecké festivaly, po kterých se radovali v obou případech Orli. Nejprve zvítězili 6:4 a v odvetě jim neuškodil ani hattrick zlínského Radovana Somíka (5:3).

Berani se tak nečekaně ocitli na pokraji vyřazení. V pátém zápase ale hráči Zlína zaveleli k obratu v sérii už v první třetině třemi góly a po pohodlné výhře 6:2 zdramatizovali čtvrtfinále.

Znojmo pak mělo příležitost rozhodnout o postupu na domácím ledě, ale zlínský brankář Michal Mařík byl proti. V utkání inkasoval poprvé až v 52. minutě za stavu 5:0 pro hosty, nakonec si připsal 48 zákroků a hlavní měrou vynutil pro Zlín po vítězství 5:2 ultimátní sedmý zápas.

Čtvrtfinále 2002: Zlín – Znojmo 4:3 na zápasy (3:1, 1:2, 4:6, 3:5, 6:2, 5:2, 4:3 PP)

Zlín: Michal Mařík, Petr Tuček – Martin Hamrlík, Jiří Marušák, Marek Posmyk, Pavel Zubíček, Miroslav Blaťák, Pavel Mojžíš, Rostislav Malena, Jan Homer, Radek Šimeček – Petr Leška, Petr Čajánek, Jaroslav Balaštík, Miroslav Okál, Radovan Somík, Libor Pivko, Martin Jenáček, Milan Ministr, Ivan Rachůnek, Martin Ambruz, Petr Mokrejš, Martin Záhorovský, Karol Bartánus, Václav Kos, Aleš Zacha, Martin Čech, Tomáš Karný, Filip Čech, Peter Bohunický. Trenéři: Zdeněk Venera a Stanislav Přikryl.

Znojmo: Oldřich Svoboda, Ladislav Kudrna – Aleš Křetínský, Václav Benák, Karel Soudek, Tomáš Jakeš, David Havíř, Pavel Kumstát, Tomáš Klimeš, Jiří Heš, Vladimír Holík – Ján Plch, Milan Procházka, Petr Folta, Radek Haman, Marek Vorel, Peter Pucher, Miroslav Barus, Marek Uram, Karel Plášek, David Pazourek, Robert Vavroch, Petr Kumstát. Trenéři: Pavel Pazourek, Milan Kastner.

V něm držel Znojmo ve hře slovenský technik s bílými rukavicemi Pucher, který poslal hosty ve 34. minutě do vedení. Jenže Libor Pivko o necelé čtyři minuty později srovnal na 3:3 a postupujícího mělo určit prodloužení.

V nastavení už zaúřadoval vítěz kanadského bodování základní části. Po souhře Jaroslava Balaštíka s Pivkem se dostal Leška k vyraženému puku a po pouhých 62 sekundách dotáhl zlínský postup jedním z nejjednodušších gólů v kariéře.

Hokejisté Znojma museli strávit druhé sedmizápasové vyřazení v prvním kole play-off v řadě, za svou extraligovou existenci prožili podobné pocity celkem čtyřikrát (2001, 2002, 2004 a 2007) a stali se smolaři sedmých duelů.

Naproti tomu Zlín položil základy úspěšné éry klubu, když došel na absolutní vrchol už v roce 2004 a finálovou účast si poté zopakoval ještě třikrát (2005, 2013, 2014 i s titulem).

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články