Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sparta míří do Ostravy, České Budějovice vyzvou Pardubice

Praha - Hokejisté Sparty přišli o sérii osmi výher, ale podeváté za sebou bodovali a ze svého náskoku v čele tabulky před druhou Plzní ztratili v neděli jen bod. Dnes nastoupí v 45. kole extraligy na ledě Vítkovic, s nimiž mohou završit stoprocentní bilanci ze vzájemných duelů v sezoně. Ostravané ale bojují na hraně první šestky a potřebují body jako sůl. Třetí České Budějovice přivítají Pardubice. Plzeň, která má na Spartu šestibodové manko, čeká západočeské derby v Karlových Varech. Utkání Vítkovice - Sparta sledujte od 19:00 na programu ČT4 a webu sportživě.cz.

Vítkovice v závěru základní části nabírají formu a čtyřmi výhrami z pěti posledních utkání si výrazně polepšily v souboji o místo v elitní šestici. Jenže proti Spartě je jejich letošní bilance tristní - Pražanům ještě nevzaly ani bod.

"Je to výborné mužstvo jednak celkově, jednak z pohledu individualit. Mají silné brankáře v čele s Pöpperlem, beky mají vyvážené, výkonnostně i věkově dobře nakombinované, útok výborný. Je asi zbytečné říkat, že nás čeká těžký soupeř, protože výsledky i postavení v tabulce mluví za sebe," řekl na klubovém webu asistent kouče Zdeněk Moták.

Vicemistr se proti lídrovi soutěže musí obejít bez zraněných Slobody, Reháka, Sýkory a nemocného Walkera.

Sparta má v případě vítězství v základní hrací době možnost oplatit Ostravanům bilanci minulé sezony, kdy ze čtyř duelů s nimi nezískala ani bod. "Věřím, že se nám povede zopakovat poslední vystoupení z Ostravy," uvedl asistent trenéra Vladimír Martinec. "Vítkovice ale mají dobrou formu, předvádějí aktivní hokej a hlavně doma dávají hodně branek," varoval. Spartě stále chybí Jan Hanzlík a Krstev.

České Budějovice mají možnost navýšit svůj čtyřbodový náskok před čtvrtými Pardubicemi. "Východočeši dlouhodobě patří k elitním týmům extraligy a také letos mají skvělý tým. Silnou ofenzivu, které velí sehraní útočníci Kolář, Koukal, Starý, defenzivu navíc podporuje dobrý gólman Růžička. Venku jsou Pardubice hodně nepříjemné, pokud se jim navíc podaří vstřelit první gól. Takže na to si budeme chtít dát velký pozor," plánoval kouč František Výborný.

"Pro nás je to hlavně další utkání o tři body, které potřebujeme, abychom udělali první čtyřku nebo šestku. Podle toho budeme muset bojovat. Období, kdy jsme nasekali body a měli dostatečný náskok, jsme prohospodařili remízami, kdy jsme to nedokázali přetavit v druhé body. Teď budeme muset o každý bod dřít a bojovat," řekl trenér Pavel Hynek. Na marodce jsou Bartek a Rákos, Elkins dostal povolení odletět z rodinných důvodů do zámoří.

Pro Karlovy Vary je povzbuzením opětovný posun z poslední příčky před Mladou Boleslav, k čemuž přispěla série čtyř utkání, v nichž Západočeši bodovali. "Odehráli jsme to docela dobře, ale trápí nás produktivita. Kdybychom dávali góly, mohli jsme podle mého názoru vyhrát i ty poslední dva zápasy," připomněl trenér Vladimír Kýhos těsné porážky na nájezdy.

Nyní čeká jeho svěřenci derby s Plzní. "Soupeř dokazuje svoji ohromnou sílu, velká kvalita je v útoku, zkušenost v obraně, k tomu netřeba říkat více. My hlavně potřebujeme bez ohledu na postavení v tabulce připisovat co nejvíce bodů, abychom neměli ztrátu na týmy okolo nás," doplnil s výhledem na pravděpodobnou účast ve skupině o udržení Kýhos.

Plzeň s velkým předstihem splnila cíl na sezonu, který zněl 84 až 86 bodů. Další úkol v podobě honby za první příčkou po základní části ale stanoven nebyl. "Pro nás je teď každý duel hlavně zkouškou a testem na play off," přiblížil asistent trenéra Milan Razým. "Ve Varech se nám moc nedaří, vcelku nedávno jsme tam dostali dva výprasky, takže jim máme co vracet," připomněl Razým výhry domácích 7:0 a 6:2 z ročníku 2009/10. Poraněný prst na ruce má Frolo, ale měl by nastoupit.

Trenér Jan Tlačil vylepšuje domácí bilanci Třince, který pod ním doma vyhrál všechna tři utkání, a může tedy stále živit šanci na přímý postup do čtvrtfinále. Zlepšené výsledky chtějí obhájci titulu potvrdit proti Slavii. "Věřím, že proti Boleslavi jsme se už střelecky chytili. Ale soupeř bude velmi těžký. Tak jako my usilujeme o šestku, Slavia o desítku," poznamenal asistent trenéra Pavel Janků.

Oceláři dlouhodobě postrádají Semana a přišli i o útočníka Klimentu, který se vrátil do Liberce. Otazník visí nad startem Varadi, který má po srážce se spoluhráčem Zíbem ze čtvrtečního zápasu ve Zlíně asi zlomený nos a proti Mladé Boleslavi nastoupil s celoobličejovým krytem. "Není to v pořádku. Musím na rentgen, který teprve ukáže, v jakém stavu to vlastně je," řekl Varaďa.

Slavia po slibné sérii třikrát prohrála a zejména porážka s Litvínovem 1:5 ji musí hodně mrzet. Ztráta na desáté místo činí už devět bodů. "Naděje na postup ale pořád ještě máme, nicméně musíme počítat i s tou horší variantou," řekl útočník Vladimír Růžička klubovému webu. "Play out je pro nás strašákem a po těch letech, kdy jsme hráli na vrcholu, by nás to hodně mrzelo," dodal syn slávistického kouče.

Litvínov úspěch na Slavii povzbudil

Zlín se pomalu probírá ze série nezdarů. V Pardubicích odvedl v neděli dobrý výkon, nedokázal ale slibně rozehraný duel dotáhnout k úspěšnějšímu výsledku. "Důležité bude potvrdit výkonnostní vzestup s Litvínovem, který zaskočil v posledním kole Slavii. Zápas je důležitý pro případné zvýšení našich nadějí na postup do play off. O to samé ale bojuje i soupeř. Důležité bude ohlídat zejména nebezpečný první litvínovský útok s produktivními Hüblem a Lukešem," tvrdí zlínský trenér Rostislav Vlach. Na marodce jsou stále útočníci Kubiš, Honejsek a Čech.

Litvínov úspěch na Slavii hodně povzbudil. "Po třech porážkách, kdy jsme nedávali góly, to pro nás byl hodně důležitý výsledek. Snad je to už za námi, rádi bychom přerušení černé série potvrdili i ve Zlíně, a to bez ohledu na to, o co soupeř momentálně hraje," řekl kouč Jiří Kučera.

Kometa se dostala do tempa a v posledních šesti zápasech na domácím ledě ztratila jediný bod s Mladou Boleslaví po vítězství na nájezdy. Úspěšná bilance vynesla Brňany do desítky pro play off, prodloužit se ji pokusí proti Liberci. "Soupeř patří dlouhodobě do extraligové špičky. Jejich hra se točí okolo Nedvěda, ale mají i další střelecky disponované hráče Bartoviče a Kudrnu. K tomu je třeba připočíst výborného brankáře Pince," uvedl trenér Komety Zdeněk Venera.

Brňané mají problémy s marodkou, v neděli v Praze proti Spartě chyběli Dlouhý, Jaroslav Svoboda, Jakub Svoboda a Divíšek. "Kompletní zřejmě budeme až po reprezentační přestávce. Možná bude ale už zítra některý ze současných marodů k dispozici," poznamenal brněnský kouč.

Bílí Tygři prožívají sezonu plnou zvratů; po sérii osmi porážek, během níž si připsali jediný bod, následovaly čtyři výhry za sebou. V dalších šesti kláních Severočeši opět nepřesvědčili a nastřádali v nich jen čtyři body, přičemž třikrát inkasovali pět a více branek. Na marodce jsou Krejčík a Kajínek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články