Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Bú, ozývá se na SP při každém jeho dotyku s pukem. Nechápu to, říká Chára

Toronto – Halami v Torontu i v Montrelu se pravidelně line hlasité bučení. Fanoušci však takto nereagují na celé týmy, které stojí proti Kanadě. Jejich pozornost si "užívá" pouze obránce Týmu Evropy Zdeno Chára. Zkušená opora překvapivého finalisty reakci přiznivců nechápe, ale zároveň dodává, že mu nevadí. Světový pohár i přesto považuje za výborný turnaj, který překročil jeho očekávání.

Zdeno Chára v dresu Týmu Evropy
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Joel Marklund

Před prvním finálovým zápasem v torontském Air Canada Center komentátor představoval jednotlivé hráče. Když se dostal ke jménu Zdena Cháry, halou se okamžitě rozeznělo hlasité bučení. Nebyl to však žádný exces, podobný obrázek se opakoval při jakémkoliv kontaktu slovenského obra s pukem a provází ho celý prestižní turnaj.

Potvrzuje se tak fakt, že Chára patří v zámoří k nejméně oblíbeným hráčům vůbec. Ať už přijede kamkoliv, fanoušci mu dávají znát, že jejich favoritem určitě není. Devětatřicetiletá hvězda Bostonu Bruins však je z chování fanoušků stále překvapena a příliš nerozumí, za co si takovou pozornost vysloužila.

"Popravdě? Vůbec nevím, proč na mě lidí bučí. Pokud je to kvůli Bostonu, je zde více hráčů od nás, takže tomu nerozumím. Snažím se soustředit na hru a dělat věci, které umím nejlépe. Fanoušky kontrolovat nemůžu, ale někdy jim prostě nerozumím. Myslím si, že na mě bučí, protože na někoho potřebují bučet. Je mi to však jedno. Netrápí mě to," řekl s úsměvem přes dva metry vysoký hráč.

Z reakce fanoušků jsou zaskočení i spoluhráči slovenského reprezentanta z Týmu Evropy. Podle německého obránce Dennise Seidenberga, který v týmu Bruins s Chárou působil, však bučení značí, že jeho spoluhráč je výrazný a odvádí svou práci dobře.

"Kdyby byl Zdeno hráčem, který nijak nevyniká, lidé by si ho nevšímali a nebučeli na něj. Musí tak odvádět dobrou práci. Bylo to totiž hodně hlasité, ať jsme hráli v Torontu, Montrealu, prostě kdekoli," uznal pětatřicetiletý hráč, jenž v nové sezoně bude oblékat dres New York Islanders.

O tom, že Chára odvádí na Světovém poháru kvalitní výkony, svědčí fakt, že podceňovaný Tým Evropy je už ve finále, k čemuž Slovák přispěl jedním gólem. Na zkušeném bekovi je po celý turnaj znát, že si hru skutečně užívá a na ledě působí velmi dobře. "Nezáleží, jak starý jste. Musíte si hry vážit a být pokorný. Všichni hráči si hru na této úrovni užívají," prohlásil.

Chára je užitečný nejenom na ledě, ale také i v kabině, kde ve svých 39 letech předává spoluhráčům rady a zkušenosti. Navíc se podílel na stavbě kádru Týmu Evropy, za což pro něj má pouze slova chvály kouč Ralph Krueger.

"Je naprosto skvělé s ním pracovat. Po roce kooperace cítím, že jsme spíš kamarádi, než že by náš vztah byl jako hráč–trenér. Těším se, že mu pomohu, ať bude v budoucnosti dělat cokoliv," nechal se slyšet německý trenér, jenž je ředitelem anglického fotbalového týmu Southampton.

Pokud si však Chára bude chtít pod Kruegerem zahrát ještě více než jeden zápas, musí v druhém finále zabrat. První střetnutí totiž outsider s favorizovanou Kanadou prohrál 1:3 a je blízko konce.

Chára je s průběhem turnaje v Kanadě naprosto spokojen a považuje ho za jeden z vrcholů kariéry. "Turnaj je skvělý. Daleko to předčilo mé očekávání. Skutečně si to velmi užívám. Jsem do zápasů strašně vtažený. Miluji hokej, soupeření a hraní proti nejlepším. Tento turnaj je podnik, na kterém se sešla ta největší konkurence a celá zkušenost je ohromující," dodal slovenský obr.

Svůj entuziasmus může ukázat už za pár hodin, kdy Evropané vyjedou do dalšího boje proti Kanadě. A právě dobrý výkon Cháry budou potřebovat, aby vymazali útočnou sílu favorita a přiblížili se prodloužení finálové série.

Zdroj
ČT sport, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články