Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Sense Arena vstupuje na trh. Technologie a reálnost prostředí jsou úžasné, hlásí Pastrňák

Unikátní český produkt Sense Arena, který se zaměřuje na trénink a diagnostiku hokejistů s využitím nejmodernější technologie virtuální reality, vstoupil na trh. Ode dneška si mohou nástroj pořídit reprezentace, kluby, školní týmy či tréninková centra. Projekt zaštítil svým jménem kanonýr Bostonu David Pastrňák, jenž spolu s agentem Alešem Volkem získal ve společnosti minoritní podíl.

Sense Arena v praxi
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Na začátku cílila Sense Arena (SA) především na mladé hráče. "Za měsíce vývoje jsme se však posunuli o kilometry daleko," řekl zakladatel projektu Bob Tetiva.

Dokládá to i skladba dosavadních zákazníků. V Česku už SA využívá Liberec, nově také Jihlava a diagnostickou část i Kladno. Ve Spojených státech jsou dvě instalace v Coloradu, těsně před podpisem je smlouva s Washington Little Capitals, mládežnickou organizací letošního vítěze Stanley Cupu.

"Chápeme to jako doplněk k tréninku na ledě. Velkým přínosem jsou rozhodovací funkce při plnění herních situací," podotkl metodik Českého svazu ledního hokeje Zdeněk Vojta. 

Je nám líto, video expirovalo.
Virtuální realita pomáhá hokejistům v tréninku

Nadšení z nápadu neskrýval ani Jan Ludvig, bývalý útočník s bohatými zkušenostmi z NHL, kde hrál v letech 1982-1989 za New Jersey a Buffalo, a dlouholetý skaut New Jersey Devils. 

"Všeobecně se říká, že hokejové myšlení nelze změnit a natrénovat. Nicméně já si myslím, že prostřednictvím tohoto projektu to určitě možné je. Není to žádná videohra, ale opravdový trénink," zdůraznil Ludvig, který se od loňska stará v Liberci o rozvoj hráčů po stránce jejich herních dovedností.

"Když to převedu na příběh ze života - o Brettu Hullovi, proti jehož Dallasu jsme s Devils stáli ve finále Stanley Cupu 2000. Mnozí říkali, že ránu má v genech po tátovi Bobbym. Ale Brett každý den po tréninku vystřílel ranou z první 200 puků. A jestli z toho minul bránu pětkrát, tak je to moc. A to je přesně ono. Zatímco lidi si myslí, že se s tím narodil, on to vypiloval tímto drilem," připomněl Ludvig.

"Je spočítané, že při hodinovém tréninku mladých hráčů má každý z nich puk na holi dohromady v průměru minutu a půl, což není moc," řekl Tetiva. "Navíc cena ledu je dnes hrozně vysoká. A když tam vystřílíte 50 puků, dalších několik minut je sbíráte. Tady za ten promarněný čas můžete vypálit 500, 600, 700 střel," doplnil Ludvig.

"Je to skvělé pro trénink i analytiku hráčů z pohledu skautů. Pro hráče může jít o ty detaily, které se dnes hledají a které mohou ve výsledku dělat zásadní rozdíl, jestli vyhrajete titul, nebo se nedostanete ani do play-off," upozornil Ludvig. "A nejúžasnější je, že vůbec nevíme, jak velký záběr tohle může mít a kam až se můžeme posunout."

Pastrňák se zapotil, z projektu je nadšený 

Sense Arena navíc neustále pracuje na dalším vývoji. "Takže bude určitě možný i multiplayer (trénink o více hráčích), kdy se umělá inteligence ostatních hokejistů nahradí třeba spoluhráčem z týmu. Není to sci-fi, ale blízká realita," ujistil Tetiva.

Český vynález zaujal i Pastrňáka. "Je to supr tréninková pomůcka a sám jsem se při používání pěkně zapotil. Technologie a reálnost prostředí jsou úžasné," ocenila jedna z největších současných českých hvězd.

David Pastrňák v dresu Bostonu
zdroj: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports

Hardware přijde na 5500 dolarů (přes 120 tisíc korun), licence softwaru stojí 1490 dolarů (cca 32 tisíc korun) ve verzi určené pro kluby, necelých 7000 korun stojí speciální hokejka. Varianta pro jednotlivce, již společnost představí v lednu na největším světovém veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas, vyjde v případě licence zhruba desetkrát levněji.

Firma, která už investovala do vývoje okolo 12 milionů korun, má velké plány. "Jsme - alespoň tedy v hokeji - s něčím takovým jediní na světě. A chceme se prosadit vedle domácího a slovenského trhu především na největších trzích na světě - logicky tedy ve Spojených státech, Kanadě a také ve Skandinávii," zakončil Tetiva.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články