Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

S Pechem v nároďáku? Bylo by to nádherný, ale prý si v klidu dá pivo a bude se dívat, usmívá se Gulaš

Už je naučený, že před povoláním do reprezentace raději nic nevyhlašuje, aby to nezakřikl. Na druhý turnaj národního týmu v sezoně to útočníkovi Milanu Gulašovi už vyšlo. Převážně ze zdravotních důvodů mu dlouhá léta unikala účast na některé z velkých akcí, dočkal se až na mistrovství světa 2019 v Bratislavě, kde skončil český tým těsně pod stupni vítězů. Od té doby přidal jediný další start. Na nadcházejícím Channel One Cupu dostane další příležitost.

Milan Gulaš v reprezentačním dresu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Českobudějovický kapitán oblékl naposledy reprezentační dres předloni 12. prosince. Dvouleté čekání mohlo být o něco kratší, neboť brzy šestatřicetiletý kanonýr byl pozván již na listopadovou Karjalu, ale kvůli zdravotním potížím se musel omluvit. O to více se těšil na dnešní sraz v Praze.

"Hlavně jsem rád, že jsem dohrál v pořádku včerejší zápas extraligy a nemusel se omluvit," řekl s pousmáním Gulaš. "Teď jsem plný očekávání. Budu chtít samozřejmě podat co nejlepší výkon, abych neudělal ostudu Motoru, ale ani sám sobě. Chtěl bych být sám se sebou spokojený a pomoct klukům k dobrému výsledku na turnaji," přál si Gulaš.

I když si prožil několik smutných příběhů, dřívější nepřízeň osudu bere s nadhledem. "Je fakt, že v tomto ohledu lze říct, že mě to provází nejen v posledních letech, ale v desetiletích. Jsem v tomhle už fakt obezřetný. I proto, když jsem to včera před zápasem řešil s trenéry, tak jsem je upozorňoval, ať jsou v klidu, že se ještě může stát cokoliv. Jsem rád, že to vyšlo, že jsem tady a že mohu ukázat, co ve mně třeba ještě je," prohlásil Gulaš.

Ačkoliv i po přesunu z Plzně do Českých Budějovic patří k hlavním hvězdám extraligy, pozvánku už možná ani nečekal. "Samozřejmě je to pro mě příjemné překvapení, že jsem se ještě objevil v hledáčku trenérů. Když dostanu pozvánku a jsem stoprocentně zdravotně fit, chci přijet. Pořád je to pro mě čest. A pro mě samotného i takový test, jestli ještě na tu mezinárodní scénu mám. Těším se moc. Budu se snažit podat co možná nejlepší výkon, jehož jsem schopný, a uvidíme," uvedl Gulaš.

Kouč Filip Pešán na nominační tiskové konferenci uvedl, že trenéři zvažovali možnost pozvat rovněž druhého člena úderné dvojice Motoru Lukáše Pecha. "Bylo by to nádherný, kdybychom jeli z Budějovic oba, ale když jsem včera odjížděl, tak mi Pecháček hlásil, jak si v klidu otevře pivo, až se tam budu honit s těmi mladými vlčáky. Za sezonu, kterou má, by si to určitě zasloužil. Je to skvělý hráč a náš lídr, což potvrzuje každým zápasem. Ale o nominaci rozhoduje někdo jiný. A Lukáš sám určitě v té náročné sezoně uvítá nějaký den volna," uvedl Gulaš.

Nominaci na ruský turnaj rozebral Robert Záruba v podcastu Hokej bez červené:

Sám místo odpočinku bude mít jednu z vůdčích rolí. Trenéři s ním počítají do řady s hvězdami Michaelem Frolíkem a Janem Kovářem, podle počtu reprezentačních startů nejzkušenějším hráčem současného výběru, s nímž v minulosti působil v Plzni.

"Určitě je pozitivní, že jde o hráče, které znám. A vážně se na to už moc těším, že si zase zahraju s Kovkou v lajně. K tomu Michael Frolík jako další zkušený hráč, mohlo by si to sednout. Budeme mít pár tréninků, abychom si to trošku osvojili. Ale zejména s Kovkou jsem odehrál spoustu zápasů, tak by to nemuselo trvat nijak dlouho," mínil Gulaš.

Dobře vnímá, jak moc se hokej neustále posouvá. A tuší, že bude patrný i rozdíl oproti šampionátu v Bratislavě. "Všechno se zrychluje a zdokonaluje. Řeší se i absolutní detaily. Je to neuvěřitelná rychlost, v jaké se dnes hraje. A když pak vidíte v sestřizích v televizi, co hráči vymýšlí za technické finesy... Když si tak vzpomenu na dobu, kdy jsem v chlapech začínal, to bylo něco úplně jiného."

I tak se ale snaží udržet krok s mladými hráči, a to zejména přístupem k tréninku. "Hlavně v létě je těžké jim stačit," pousmál se Gulaš. "Musí tomu člověk prostě dávat víc. Ale když o sebe pečujete  nebo alespoň já pečuju  a v létě tomu dáte opravdu víc, tak ta sezona může být dobrá. V jejím průběhu vás pak samozřejmě potkají herní výpadky a krize týmu nebo třeba zdravotní potíže. To se všechno na výkonu jednotlivce promítá, ale čím jsem starší, tím víc o sebe musím dbát," řekl Gulaš.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články