Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Reprezentace se sešla v Praze. Po stížnosti Sparty se řeší start Řepíka a Sobotky na Channel One Cupu

Začíná příprava na druhý reprezentační turnaj v sezoně. Bez sedmi hráčů se sešel v Praze český hokejový národní tým. Účast sparťanů Michala Řepíka a Vladimíra Sobotky na Channel One Cupu se stále řeší po apelu pražského klubu ohledně jejich plánovaného zápasového vytížení na turnaji.

Centr David Krejčí z Olomouce dostal dnes ještě volno, k týmu se teprve připojí po cestě ze svých klubů obránci Lukáš Klok z Nižněkamsku, Libor Šulák z Vladivostoku a dodatečně povolaný Filip Pyrochta z Lappeenranty i útočník Michael Špaček z Frölundy, kterého čeká ještě v úterý zápas Ligy mistrů proti Leksandu. 

"Čekáme na vyjádření Sparty ohledně Řepíka se Sobotkou, jestli se k týmu připojí, nebo ne. Dneska to určitě nebude, večer bychom měli vědět víc," řekl trenér Filip Pešán.

Nominaci na ruský turnaj rozebral Robert Záruba v podcastu Hokej bez červené:

Spartu čeká v úterý ve švédském Ängelholmu odveta čtvrtfinále Ligy mistrů proti Rögle a na konci prosince se představí na Spenglerově poháru v Davosu. V pátek den po nominaci si pražský klub v prohlášení postěžoval, že trenér Pešán ani manažer reprezentace Petr Nedvěd nevyslyšeli žádost o uvolnění klíčových hráčů Sparty alespoň z prvního utkání reprezentace hraného v Praze. Pešán čeká, jak se situace vyvine.

"Jediné, co vím, že Petr Nedvěd komunikoval se Spartou před tím článkem o hráčích a byl velmi nemile překvapen. Podle jeho slov není pravdivý, protože se Spartou komunikoval," prohlásil kouč.

V nominaci už musel udělat dvě změny. Obránce Davida Skleničku z Jokeritu Helsinky a útočníka Jiřího Smejkala z Pelicans Lahti nahradili Pyrochta a Michal Kovařčík z Třince. "Smejkal je přímo covid pozitivní, co jsem slyšel, jestli se o tom vůbec takhle může mluvit," uvedl Pešán. Další zástupce Lahti útočník Lukáš Jašek v kádru nechybí.

Jokerit působící v KHL je v karanténě po pozitivním testu čtveřice hráčů. "Vím, že covid řádí ve finských týmech a celý tým je pak uvržen do karantény, takže například hráči Jokeritu Helsinky nebyli uvolněni na Channel One Cup," řekl Pešán.

Pouze čtvrteční domácí zápas v O2 areně s Finskem sehraje Krejčí, s kterým Pešán počítá pro únorové olympijské hry v Pekingu. "Mám v plánu ke Krejčímu sparťanské hráče Sobotku s Řepíkem, pokud se v týmu objeví. Místo Davida Krejčího po příletu z Frölundy zaujme Michael Špaček," nastínil Pešán své představy i směrem k duelům v Moskvě, kde se reprezentace utká v sobotu s Ruskem a v neděli se Švédskem.

Před olympijskou nominací chce také v generálce otestovat zkušené útočníky Milana Gulaše z Českých Budějovic a Michaela Frolíka z Lausanne. "Měli by být s Honzou Kovářem na křídlech a počítám, že budou hrát všechna tři utkání. Taková je naše domluva i rozhodnutí Petra Nedvěda, tak se toho budu držet," prohlásil Pešán.

Klíčové pro šance hráčů z Evropy na účast v Pekingu bude konečné rozhodnutí NHL, jestli tam hráče pustí. "Myslím, že v situaci, kdy NHL uvolní hráče, tak šance se dostat z Evropy na olympiádu v útoku bude velmi malá. Přesto nejen že nechceme tu situaci podcenit, ale hlavně nevíme, jak se NHL rozhodne, proto ta sestava na tento turnaj," prohlásil Pešán.

Krejčí by měl patřit k tahounům v jakémkoliv případě. "Celá ta situace se může měnit a podle toho bude i rozdělení rolí v týmu, ale u něj máme v plánu, že by měl být top šest a nabízí se oprášit spolupráci s Davidem Pastrňákem," dodal kouč na adresu někdejších spoluhráčů z Bostonu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články