Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

S Holíkem se loučily stovky fandů i hokejové osobnosti

Jihlava - Zhruba tisícovka lidí se přišla v Jihlavě rozloučit s hokejovou legendou Jaroslavem Holíkem, který zemřel před týdnem po dlouhé nemoci ve věku 72 let.

Rozloučení s Jaroslavem Holíkem
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Ze svého amerického domova dorazil na pohřeb Holíkův syn Robert, dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru. Dceru Andreu, někdejší vítězku wimbledonské juniorky, doprovázel manžel František Musil, bývalý hokejový reprezentant. Vedle Holíkova mladšího bratra Jiřího dali mistrovi světa z roku 1972 poslední sbohem i další bývalí spoluhráči z Dukly Jihlava a reprezentace.

Mezi smutečními hosty byli Jan Suchý, Jan Klapáč, Stanislav Neveselý, Josef Augusta, František Pospíšil, Jan Hrbatý, Richard Farda, Jiří Kochta, Jaromír Meixner, Josef Černý, Josef Horešovský i mladší hráči, které Holík po skončení aktivní kariéry trénoval. Pohřbu se zúčastnil také bývalý reprezentační trenér Alois Hadamczik.

"Když jsem byl kluk, tak byl mým vzorem. Když jsem jej poznal jako trenéra a přímého a upřímného člověka, tak jsem si na něm vážil, že nikdy nebyl samolibý," vzpomínal Hadamczik. "Když jsem ucítil, že uznává práci, kterou jsem dělal, tak jsem si o to více věřil. Každé moje setkání s ním bylo velmi kamarádské."

Svou hokejovou kariéru strávil s bratry Holíkovými další rodák z Havlíčkova Brodu Jan Suchý. "Na Jardu vzpomínám jen v dobrém. Od malička jsme byli spolu u hokeje. Nejdříve v Havlíčkově Brodě, později v Dukle Jihlava a potom i v reprezentaci," řekl legendární obránce. "Zpráva o jeho úmrtí mě zasáhla. Myslím si, že se v posledních týdnech života ukrutně trápil a bylo to pro něj až k nevydržení. Nemoc ho šeredně sužovala. Měl velkou vůli, jiný by to tak dlouho nevydržel," uvedl člen Síně slávy mezinárodní federace IIHF.

Český svaz ledního hokeje na pohřbu zastupoval jeho viceprezident Petr Bříza. Za Duklu Jihlava, kde strávil Holík hráčskou i trenérskou kariéru, byl přítomen jednatel klubu Bedřich Ščerban. S Duklou získal Holík sedm titulů jako hráč a další čtyři jako trenér. Kromě slavného triumfu na pražském šampionátu v roce 1972 získal na mistrovství světa ještě dvě stříbrné a tři bronzové medaile a bronz z olympiády v Sapporu 1972.

Za národní mužstvo odehrál v letech 1965 až 1973 celkem 142 zápasů a dal 57 gólů. Na přelomu tisíciletí dovedl reprezentační dvacítku ke dvěma světovým titulům. V roce 2012 obdržel nesmlouvavý útočník i trenér za svůj celoživotní postoj hlavní cenu Českého klubu fair play. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články