Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Skvělý hráč, dříč, ale i citlivý člověk. Tak na Holíka vzpomínají hokejisté

Jihlava - I když se v posledních týdnech zdravotní stav Jaroslava Holíka horšil, jeho bývalí spoluhráči i soupeři věřili, že ještě svoji životní pouť prodlouží. "Byl bojovník na ledě a podobně bojoval i se svou zákeřnou nemocí," řekl Stanislav Neveselý, Holíkův bývalý spoluhráč a později jeho trenér.

Jaroslav Holík
zdroj: ČTK autor: Havelka Zdeněk

"Z mého pohledu byl největší hokejovou osobností v Dukle Jihlava. Tak pracovitého hráče jsem pod svýma rukama neměl," řekl Neveselý na adresu mistra světa z roku 1972. "Jarda neměl takový talent jako jeho bratr Jirka, který jej dostal od pánaboha. Musel si všechno vydřít. Byl velký bojovník," uvedl Neveselý.

Bývalí reprezentanti Jaromír Meixner a Richard Farda v době základní vojenské služby hráli s Jaroslavem Holíkem v Dukle, jinak s ním ale v dresu Brna sváděli souboje o titul.

"Jarda byl vynikající hokejista a správný hecíř, který dokázal strhnout diváky i spoluhráče. I když jsme byli více soupeři, tak nás poutalo velké přátelství," řekl Meixner, který v březnu oslavil 75. narozeniny. Na počátku kariéry hrál s Holíkem za tehdejší reprezentační béčko a při srazech bydleli spolu na pokoji. "Začátek letošního roku je šílený. Postupně odešli Vlastimil Bubník, brankáři Jaroslav Přecechtěl a Josef Mikoláš a nyní Jarda Holík," posteskl si Meixner.

Zpráva o Holíkově úmrtí zaskočila i Fardu. "Věděl jsem, že byl dlouhodobě nemocný. Hráli jsme spolu dva roky po dobu mé základní vojenské služby v Dukle Jihlava. Byl o tři roky starší a právě v začátcích kariéry mi hodně pomohl v hokejovém růstu. Byl dříč, neúnavný bojovník, skvělý hokejista," uvedl bývalý útočník a trenér Farda.

Už pouze jako trenéra zažil Holíka současný jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban. "Tak jako v životě byl i jako trenér velmi tvrdý. Používal někdy i vulgární slova. Nebylo nic příjemného pod ním hrát. Jeho tvrdé metody ale byly účinné. Pouze odolní je vydrželi. Hokejově mi hodně pomohl," uvedl Ščerban.

V dobrém vzpomíná na Holíka trenér Pavel Hynek, který s ním dvě sezony působil u juniorské reprezentace a v roce 2001 se radovali ze světového titulu. "Zažili jsme spolu úspěch i neúspěch o rok později. Zůstali jsme poté v kontaktu a vždy jsme si párkrát za rok zavolali. Naposledy jsem s ním mluvil asi před měsícem, kdy jsem mu gratuloval k uvedení do Síně slávy (deníku) Sportu," řekl Hynek.

I tehdy přišla řeč na to, že legendární útočník doufá, že se dožije toho, že jeho vnuci nastoupí v NHL. "U staršího se mu to splnilo, mladší jde letos na draft," uvedl Hynek a zmínil Holíkovy zdravotní potíže, kvůli nimž v roce 2011 přišel o část nohy. "Říkal, že má problémy i s druhou nohou. Bojoval s tím dlouho," řekl.

Dlouholeté přátelství pojilo Holíka i s Josefem Augustou, s nímž dovedl Jihlavu v roce 1991 k poslednímu mistrovskému titulu. Bývalý trenér národního týmu, který českou reprezentaci dovedl k dvěma titulům mistrů světa, vzpomíná na svého nadřízeného jako na tvrdého, zarputilého a ctižádostivého člověka, jenž však dokázal být i citlivý.

Ohlasy osobností:

Jiří Králík (bývalý hokejový brankář):

"Jarda Holík patřil mezi nejlepší kamarády z Dukly Jihlava. Byl velký dříč a bojovník a snažil se vždycky nezištně i v soukromém životě pomáhat."

Robert Záruba (šéfkomentátor ČT sport):

"Byl to šéf. Ono se mu tak říkalo, byla to jeho přezdívka v národním týmu i Dukle Jihlava. Byl to hráč, který stál přesně na tom místě, na kterém se v současnosti všichni učí bojovat, tedy na brankovišti. Byl jeden z opravdových bohatýrů, kteří stáli před brankářem a tam škodili nepříteli."

Jiří Havránek (lékař a přítel Jiřího Holíka):

"On byl výjimečná osobnost. Výjimečná osobnost po sportovní stránce, dokázal v kabině lidi kolem sebe nadchnout, dokázal vytvořit takovou atmosféru, že všichni šli za ním, proto mu říkali "Šéf". A proto ho měli všichni tak rádi, za to, že byl schopen dát za reprezentační dres nejen srdce, ale možná i život. A proto byl takový i v životě. Byl pravdomluvný, statečný, přímý, to lidi nemají rádi, když jim říká pravdu. A proto půlka národa ho miluje a půlka ho nenávidí."

Navždy mu zůstává v paměti příběh, kdy se vsadil o to, že uběhne maraton. "Jarda se rád sázel. A tehdy se vsadil, že uběhne maraton, ale na trati, kterou maratonci neběhají. Ti totiž na ní mají převýšení pouze přibližně 80 metrů. On ale běžel takovou, kde bylo převýšení asi 400 metrů, takže si každý dokáže představit, co to bylo za neuvěřitelnou dřinu," vzpomíná Augusta.

Současná hvězda NHL Jakub Voráček si při vzpomínce na Holíka vybaví jeho reakci na mistrovství světa v roce 1969 na okupaci Československa sovětskými vojsky. "Vzpomenu si jako první, jak si přelepil jako jeden z mála hvězdu proti Rusákům. Ta nenávist ke komoušům byla asi patrná. Takových je nás víc," uvedl Voráček po příletu z USA. "Byla to legenda českého hokeje. Doufejme, že se udělá úspěch na mistrovství světa," řekl s tím, že by chtěl Holíkovu památku uctít i nějakou medailí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články