Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Říha pro ČT o Pešánovi: Nabídl mi rozlučku na Českých hrách. Proč odmítl?

Fakticky stále ještě kouč národního týmu, už ale nemá koho trénovat. Miloš Říha k poslednímu květnu končí ve funkci a žezlo předá Filipu Pešánovi. Ten mu nabídl rozlučku na Českých hrách, Říha to ale odmítl. Jeho další kroky teď možná budou směřovat k reprezentaci Kazachstánu.

Smlouva u hokejové reprezentace Říhovi pořád ještě platí, i když prakticky už jen dobíhá. "Už jsem se s tím trochu srovnal," přiznává.

"Všechny zápasy byly od začátku odmítnuty a je to sice smutné, ale musíme k tomu přistupovat s naprostou realitou. Nejsme jediní. Je víc takových týmů, víc takových lidí a sportů, které to postihlo. Musíme se s tím vyrovnat sami," říká v rozhovoru pro ČT sport.

Říha stále pracoval s variantou, že mistrovství světa proběhne. Startovalo by mimochodem původně včera - v pátek 8. května. Vyvrcholení sezony ve Švýcarsku bylo ale kvůli koronaviru podle očekávání zrušeno.

"Já tomu věřil a se svým týmem jsme pořád připravovali nějaké varianty kempů, protože skončila KHL. Chystali jsme se do poslední chvíle, až se rozhodlo, že mistrovství světa nebude. Pořád jsme mluvili o sestavách a možnostech, všechny hráče jsme měli připravený a byli jsme s nimi domluvený. Věřili jsme tomu a těšili se," tvrdí jednašedesátiletý trenér.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor Miloše Říhy pro Hokej v 60 minutách

Asistenty Pešána u nároďáku budou Martin Straka a Jaroslav Špaček. Právě on prohlásil, že nový realizační tým bude chtít navázat na práci Miloše Říhy a jeho lidí, protože měla smysl.

Satisfakce? "Samozřejmě. Jestli se těmhle trenérům ta práce líbila a chtějí to posunout dál, tak nás to těší a jsme rádi."

Po necelých dvou letech ve funkci reprezentačního kouče si je jist, že velká péče musí být v budoucnu věnována mladým hokejistům.

"Protože je máme. Na první kemp v Jihlavě přijeli mladí, zdraví, nabuzení hráči, výborní kluci, kteří chtěli trénovat. Máme střední generaci obránců, máme výborný útočníky, kteří jsou v nejlepším období věku. Budoucnosti bych se nebál. Ze začátku jsem byl kritický k tréninkům, ale teď vidím, že hráče máme, můžeme se o ně opřít a ti hráči chtějí," ví Říha.

A začít se podle něj musí od důkladnějších a tvrdších tréninků.

"Pochopili to všichni, práce se hodně zlepšila. Kluci se začali zajímat o nadstandardní věci, jiné trenéry, kteří jim pomůžou. To je velmi dobrý, ale musíme zůstat u našeho hokeje a ne se pořád obracet za Finskem, Kanadou. My jsme Češi a máme svůj styl a držme se ho. To je myslím cesta."

Říhu těší, že se český tým posunul do silné šestky. "Mohli jsme z ní i vypadnout. Bylo tam takové období, že nás začali dotahovat Švýcaři, Němci, mohl se tam objevit Kazachstán. Ale my jsme se vrátili do silné evropské čtyřky a tam patříme," je si jist.

S Pešánem v poslední době několikrát hovořil a ten mu nastínil svou vizi ohledně předání pomyslného žezla. Říha ovšem přišel s jiným nápadem.

"Filip vymyslel nějakou takovou... Nevím jak to mám nazvat. Já jsem mu po úvaze řekl, že s tím nesouhlasím. Protože já si nedovedu představit... On mě nabídl, že bych stál na Českých hrách s nimi na střídačce," poodkrývá Říha, co by se mělo koncem srpna v Brně dít.

Věc pro něj ovšem nemyslitelná. "Je tam vytvořený nový tým, nový šéf a já bych měl něco říct hráčům nebo jemu. My spolu komunikujeme a vysvětlili jsme si to."

Naopak - Říha hokejovému svazu i Pešánovi nabídl jinou variantu. "Ať tenhle turnaj dají tomu mému realizačnímu týmu. Já jsem týmový hráč a nebudu tam stát sám. Kdyby nám ten turnaj dali a tam jim to předali, bylo by to daleko slušnější. Ale to je rozhodnutí svazu a myslím, že se to měnit nebude. Ale tu nabídku jsem mu vrátil zpátky."

V týdnu se objevily zprávy, že by se Říha mohl vrátit do Kontinentální ligy a trénovat hokejisty Barysu Nur-Sultan. A zároveň s tím by převzal i kazašskou reprezentaci.

"Jsem jen v očekávání. Nikam se netlačím, ani jim nevolám. Je to jejich rozhodnutí, jestli budou mít zájem, je to pro mě další výzva," tvrdí s tím, že kandidátů na funkci je vícero.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články