Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

BLOG: Říha by si zasloužil u reprezentace skončit na vrcholu. Co takhle udělat výjimku?

Miloš Říha asi nebude nadšený, pokud by se na jeho angažmá u národního týmu pohlíželo s jistou lítostí, ale je potřeba uznat, že měl pech. Od bronzu na loňském mistrovství světa na Slovensku hokejovou reprezentaci dělil gól. Šanci na nápravu mu odvála pandemie způsobená nemocí COVID-19, kvůli níž se letos ve Švýcarsku hrát nebude. Svaz dále trvá na jmenování Filipa Pešána od příštího ročníku.

Miloš Říha
zdroj: Reuters autor: TT NEWS AGENCY

Běh událostí změnit může, ale zatím nechce. Podle dostupných informací nástupnický kontrakt s Filipem Pešánem ještě není podepsaný. Nemusí se tak žádný papír o spolupráci rušit či poupravovat. Existuje pouze dohoda mezi Českým hokejem a jeho současným šéftrenérem, která byla loni v červnu i veřejně oznámena.

"Pokud nenastane nějaká neočekávaná událost, bude to právě Filip Pešán, kdo po Miloši Říhovi po příštím mistrovství světa ve Švýcarsku reprezentaci převezme," prohlásil tehdy prezident Českého hokeje Tomáš Král. Neočekávaná událost ale skutečně přišla. Taková, s níž Král nemohl počítat.

Případnou změnu plánu ve jmenování Pešána může změnit dle slov mluvčího Zdeňka Zikmunda výkonný výbor Českého hokeje. Nabízí se otázka, zda mu nedat šanci znovu vše zvážit.

Je nám líto, video expirovalo.
Trenér Říha o zrušení MS: Jsem prostě smutný

Říhovi z dvouletého kontraktu zmizel jeden vrchol. Turnaj, který je tím nejvýznamnějším při práci kouče národního týmu. A trenérský bard za to nijak nemohl. I proto drtivá většina hokejové veřejnosti mu v anketách na sportovních serverech ještě rok na lavičce přeje. 

A s tím je potřeba souhlasit. Fanoušci jsou nejspíš zvědaví stejně jako já, čeho by reprezentace dosáhla s Říhovým zápalem a touhou po úspěchu v jeho druhém roce. Někdy jeho entuziasmus přetekl až v citový výlev, jako po příjezdu z Bratislavy, ovšem i touto bezprostředností z něj vyzařovalo, jak moc chce vyhrávat a být právě tím, kdo ukončí sedmiletý půst. Šanci se o to pokusit by zasloužil.

Říha do národního týmu nalil vítěznou mentalitu

V sezoně jedenašedesátiletý stratég naučil tým pravidelně vyhrávat na turnajích Euro Hockey Tour, kterou český výběr vede. Ano, je to jen rozcvička před hlavní akcí, ale minimálně hráči z Evropy byli dobře nastavení. 

Přerovskému rodákovi hrál do karet i fakt, že několik borců vzdalo před sezonou svůj boj o NHL. Beci Andrej Šustr a Jakub Jeřábek utvořili spolehlivé obranné duo a v případě nedostatků obránců ze zámoří mohli být společně s předdomluvenou posilou Filipem Hronkem klíčoví muži v defenzivě pro mistrovství světa. 

Ofenzivní lídři z Evropy Jan Kovář a Milan Gulaš zažívali bodově hojné sezony. Dmitrij Jaškin zářil v KHL, v reprezentaci mu to šlapalo s Lukášem Sedlákem. Spolupráce bratrů Zohornů si sedla. Dříči do třetí, čtvrté formace tedy byli připravení. Brankáři Roman Will a Dominik Furch podávali stabilní výkony. K nim se mohl připojit gólman a další domluvené posily z NHL.

A takto se dá pokračovat dále. Utvořily se sehrané dvojice či trojice a Říhův realizační tým tomu dal řád. Teď převládá pocit něčeho nedokončeného.

Svazu nelze nic vytýkat, ale...

Přes všechno výše uvedené je to jen na Českém hokeji a jeho citu při rozhodování. Nemůže se mu nic vytknout. Jmenováním Pešána pouze dostojí své předchozí deklaraci. Jen stojí za zvážení, že pokud se ruší šampionát z důvodu zásahu vyšší moci, může se v návaznosti na to poupravit i spolupráce s trenérem, který měl tým na zrušeném turnaji vést.

Bude pokračovat Nedvěd?

Smlouva u reprezentace končí i generálnímu manažerovi Petru Nedvědovi, ale jeho setrvání by mělo být prioritou. Odváděl díky obrovskému respektu výbornou práci, což doložil značný počet posil ze zámoří v Bratislavě a přísliby pro Švýcarsko. Častá vyjádření, že hráči chtějí reprezentovat, byly z velké míry jeho prací. Občas i opravoval mosty, které Říha svým temperamentem naboural. Pešán by v něm měl oporu.

Říha nyní reaguje smířlivě. Vědom si své předchozí neuvážené reakce po šampionátu na Slovensku na brzké oznámení jeho nástupce, která mu spíš uškodila. Nedovolává se v médiích prodloužení smlouvy, ani by to nebylo vhodné.

Kdoví, možná se pro bývalého kouče Spartaku Moskva, Omsku, Petrohradu nebo Slovanu Bratislava rýsuje alespoň cena útěchy a zajímavá nabídka v KHL. A třeba společně s reprezentačním asistentem Robertem Reichlem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články