Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Reprezentanti se po přesunu do Finska střetnou s výběrem Suomi

Ve druhém vystoupení na Turnaji Karjaly se národní tým utká v Turku s domácím Finskem. Česká reprezentace chce napravit nepovedený vstup do sezony Euro Hockey Tour po porážce se Švédskem, Suomi prohráli na úvod se Švýcary po nájezdech. Branku Čechů bude podle plánu hájit Roman Will. Přímý přenos utkání Finsko – Česko sledujte na ČT2 a ČT sport Plus od 15:20, duel Švédsko – Švýcarsko na ČT sport Plus už od 11:25.

Oba celky v prvním vystoupení prohrály, ale zatímco úřadující olympijští vítězové i mistři světa Finové uhráli se Švýcary alespoň bod po porážce 2:3 po nájezdech, Češi vedení finským koučem Karim Jalonenem podlehli v Českých Budějovicích Švédům 1:4.

"Dopřáli jsme soupeři až příliš snadné góly a měli jsme v utkání dvě takové černé minuty, jež nás stály celý zápas. Rozhodly naše chyby, špatná komunikace," uvedl Jalonen.

"Od Finů čekáme rychlý hokej. Uvidíme, s čím na nás nastoupí, ale my se budeme držet své hry a systému. Se Švédy tam byly pozitivní věci, ale i ty negativní, vždy se něco najde. Prostě jsme prohráli a tak to bereme, teď už se soustředíme na další zápas. Od Švédů jsme tak úplně nevěděli, co čekat po nástupu nového trenéra, Finové pro nás budou v tuto chvíli asi čitelnější, ale je to samozřejmě zápas od zápasu," řekl jeden z Jalonenových asistentů Libor Zábranský starší.

"A hlavně si přejeme, abychom nemuseli během zápasu čekat hodinu na úpravu ledu," dodal s úsměvem Zábranský s připomínkou prodlevy ve čtvrtečním duelu kvůli potížím s ledovou plochou.

Jak se bude lišit sestava oproti té, která vyjela na led na jihu Čech, trenéři neprozradili. Před turnajem ale avizovali, že chtějí vidět v akci všechny hráče, které povolali.

Ve čtvrtek měli volno brankář Roman Will, obránci Martin Jandus s Davidem Němečkem, útočníci David Vitouch s Patrikem Zdráhalem a Marek Zachar byl v roli třináctého útočníka. "Žádné zranění nám zatím plány nenarušuje," ujistil Zábranský.

"V brance bude Will. Takový byl plán již před startem turnaje," řekl Jalonen po pátečním večerním tréninku v Turku.

V průběhu minulého ročníku se obě mužstva utkala celkem pětkrát. Po porážkách na Karjale (2:4), turnaji Channel One Cup (2:3 po sam. nájezdech) i Českých hrách (1:2 po nájezdech) se Češi dočkali výhry až při Švédských hrách (3:1), v utkání základní skupiny světového šampionátu v Tampere už ale měli znovu navrch Seveřané a zvítězili 3:0.

"Odhaduji, že hra bude možná trochu pomalejší než ve čtvrtek se Švédy. Finové se asi nebudou tolik hnát dopředu, i když budou doma. Když jsem viděl soupisku, tak musím říct, že to bude silný mančaft. A nemyslím, že padne příliš mnoho gólů, takže každý gól bude hodně důležitý," řekl útočník Jiří Smejkal, jenž odehrál předchozí dvě sezony právě ve finské nejvyšší soutěži.

Pro domácí turnaj sestavili Finové velmi silný výběr. "Bude zapotřebí, abychom si v řadě věcí počínali lépe než ve čtvrtek. Musíme zvládnout lépe pár věcí v útoku i obraně. Musíme bojovat, bude to výzva," řekl Jalonen, jenž se s reprezentací vrátil do míst, kde působil v letech 1988 až 1993.

S klubem za tu dobu získal čtyři tituly. "Mé vzpomínky? Jsou vepsané v těch praporech nahoře," pohlédl Jalonen ke stropu haly k bannerům připomínajícím triumfy TPS Turku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články