Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nepovedený vstup do sezony. Českou reprezentaci trápil trpělivý švédský soupeř i domácí led

Národnímu týmu nevyšel první zápas nového ročníku Euro Hockey Tour a v rámci Turnaje Karjaly podlehl v Českých Budějovicích Švédsku 1:4. Seveřané se mohli opřít o autora hattricku Andreho Peterssona a jistý výkon brankáře Marcuse Högberga. Přímý přenos utkání Finsko – Česko sledujte na ČT2 a ČT sport Plus v sobotu od 15:20.

Češi se naopak trápili v zakončení a nepomohly ani přesilové hry. Jedinou branku vstřelil na začátku třetí třetiny Filip Chlapík po individuální akci, když snižoval na 1:2. Návrat českého výběru do utkání ale zmrazil třetí trefou Petersson.

"Viděl jsem, že se to tam otevřelo, hodil jsem to na bránu a padlo to tam. Za gól jsem šťastný, ale vždycky mě štve, když prohrajeme. Po dvou rychlých gólech, které jsme dostali, jsme sice snížili, ale hned potom zase Švédové přidali třetí gól. My jsme také měli šance, ale neproměnili je," řekl Chlapík.

Švédský útočník přitom dokonale zaskočil svěřence Kariho Jalonena už v prostřední části hry, kdy nejprve otevřel skóre z brejku a za pouhých čtyřicet sekund se prosadil podruhé. Brankář Marek Langhamer čelil ojedinělým výpadům Švédů a nakonec si připsal jen 12 zákroků, v závěru zápasu inkasoval ještě v oslabení, kdy ho střelou od modré čáry překonal Olle Alsing.

"Rozhodly naše chyby, špatná komunikace, dvě černé minuty. Během té první jsme dostali dva rychlé góly po sobě, druhá pak následovala po našem gólu na 1:2, kdy jsme inkasovali potřetí. Šlo o příliš snadné góly, které jsme soupeři dopřáli," hodnotil Jalonen.

Duel poznamenala dlouhá přestávka kvůli problémům s ledovou plochou zhruba v polovině utkání za stavu 0:2, kdy se ulomil kus ledu u mantinelu. Českobudějovickým ledařům ve spolupráci s hasiči se nakonec podařilo problém odstranit a utkání se dohrálo, přestože bylo přerušeno skoro na hodinu.

"Řešili jsme, zda je to hratelné. Nejdřív byla ta díra hrozně hluboká a i ten sníh se pak propadl, ale když jsme tam pak jeli zhodnotit situaci podruhé, už to bylo lepší. Jsme rádi, že jsme to mohli dohrát," uvedl kapitán Roman Červenka.

V pátek se hokejisté přesunou do Turku, kde v sobotu nastoupí proti domácímu Finsku. V neděli je čeká Švýcarsko, které kvůli invazi Ruska na Ukrajinu nahradilo v turnaji i celé sérii Euro Hockey Tour sbornou.

Hokejový Turnaj Karjaly, součást Euro Hockey Tour (České Budějovice):

Česko - Švédsko 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 41. Chlapík (M. Špaček, Lenc) - 27. Petersson (Sellgren), 27. Petersson (P. Lindholm, Alsing), 42. Petersson (P. Lindholm, Alsing), 49. Alsing (Johansson). Rozhodčí: Hebeisen (Švýc.), Kohlmüller (Něm.) - Ondráček, Hynek (oba ČR). Vyloučení: 5:4. Využití: 0:1. Diváci: 6164 (vyprodáno).

ČR: Langhamer - Košťálek, T. Dvořák, Kundrátek, Ščotka, Mozík, Sklenička, L. Zábranský ml., Mašín - Chlapík, M. Špaček, Lenc - Horký, Holík, Červenka - H. Zohorna, Kodýtek, Smejkal - P. Kousal, Poulíček, O. Beránek. Trenér: Kari Jalonen.

Švédsko: Högberg - Pudas, Engsund, L. Bengtsson, Sellgren, Folin, Alsing - Möller, Johansson, Dahlén - Petersson, P. Lindholm, Brännström - Karlkvist, Johnson, Hugg - Friberg, A. Bengtsson, O. Lang. Trenér: Sam Hallam.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články