Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Olympiáda bez hráčů z NHL? S touto variantou pracujeme, řekl Pešán

Hokejový olympijský turnaj plný hvězd z NHL. Takový je i nadále plán pro Peking. Přetrvávající celosvětový boj s pandemií koronaviru však návrat nejlepších hráčů ze zámoří na Hry po osmi letech ohrožuje a definitivní rozhodnutí padne až během ledna. Na situaci proto reaguje i česká reprezentace. Generální manažer Petr Nedvěd a hlavní kouč Filip Pešán zvažují obě možnosti, jež mohou nastat, a kvůli tomu i přizpůsobili nominaci na Channel One Cup.

Filip Pešán
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

"S variantou neúčasti hráčů NHL na olympijských hrách pořád pracujeme. A s touto variantou také musíme jednoznačně pracovat dál a počkat si až na definitivu do 10. ledna, kdy se má NHL vyjádřit, zda hráče uvolní, nebo ne," řekl Pešán.

Věří přitom, že generální manažer Petr Nedvěd nevyrazil na inspekční cestu do zámoří, z níž se má vrátit až kolem 8. ledna, do jisté míry zbytečně. "Jsme v kontaktu. Petr využije tu svou cestu i k tomu, aby získal informace o zraněných Dmitriji Jaškinovi nebo Kubovi Zbořilovi. O nich budeme vědět více snad v nejbližších dnech, případně po návratu Petra ze zámoří," řekl Pešán.

Situace je zohledněna ve výběru na Channel One Cup

Oba zohlednili nezodpovězenou otázku i při nominaci na nadcházející turnaj Channel One Cup v Praze a Moskvě. "Je pravdou, že tento výběr by byl velmi blízko tomu evropskému výběru pro Peking, kdyby nemohli jet hráči NHL. Třeba Milan Gulaš by byl za takových okolností velmi blízko nominaci, i proto je teď v týmu," uvedl Pešán.

Přesunem ze zámoří do Švýcarska si o pozornost řekl zkušený útočník Michael Frolík. Zatímco v zámoří ke konci už jen paběrkoval, v Lausanne má ze 13 startů na kontě 10 bodů. "Byl nominovaný právě proto, abychom si vyzkoušeli, v jaké formě Michael je a jestli bude herně na mezinárodní scénu stále stačit. Sám tak zodpoví otázku, zda může být nominován i na olympijské hry," řekl Pešán.

K ideálu mu chybí snad jen možnost povolat dalšího zkušeného útočníka Romana Červenku z týmu Rapperswil-Jona. "Bohužel se nenechal očkovat vakcínou a zatím tak není možné ho nominovat," připomněl Pešán, že ze stejného důvodu byl nucen aktuálně třetího muže bodování švýcarské ligy opomenout již při minulém turnaji Karjala.

Na Channel One Cup nedostali pozvánku ani nejproduktivnější hráč extraligy Filip Chlapík nebo Hynek a Tomáš Zohornovi. "Filip byl s námi na turnaji Karjala, vyzkoušeli jsme si ho, ale nastala doba k nominaci hráčů, kteří se na Karjalu omlouvali. Je třeba je vyzkoušet na poslední možné zkoušce před olympiádou. Hynka i Tomáše máme vyzkoušené. Nemusíme je nijak testovat. Byli to vždy vzorní reprezentanti, takže myslím, že kdyby byli osloveni, tak by reprezentaci neodmítli," věří Pešán. "Spousta z těch hráčů se objeví potom na mistrovství světa ve Finsku," dodal.

Omluvenky ze zámoří zatím nejsou, otazník je ale u Ritticha

Ze zámoří zatím žádné omluvenky k Pekingu nemá. "Jen brankář David Rittich se vyjádřil, že mají termín porodu v době olympijského turnaje. Tam je otazník, ale ještě nepadlo finální rozhodnutí," uvedl Pešán.

Před nadcházející akcí bylo zapotřebí uzpůsobit program s ohledem na rozvrh příjezdů hráčů. "Ty příjezdy budou trochu rozdílné a ne všichni hráči se zúčastní prvního tréninku v pondělí. Obránci Libor Šulák a Lukáš Klok docestují na kemp až v úterý či ve středu, neboť jejich cesty z Ruska jsou problémové," nastínil Pešán.

"Musíme také přihlédnout k zápasům Ligy mistrů, kdy Sparta a Frölunda hrají v úterý shodně ve Švédsku, hráči proto dorazí na sraz až ve středu. Jinak platí, že David Krejčí absolvuje pouze to pražské utkání s Finskem a na jeho místo by do útoku, který je pro Davida sestavený, měl pak přijít Michael Špaček, jenž dorazí právě až po utkání Ligy mistrů," doplnil Pešán.

Reprezentace chce být maximálně opatrná s ohledem na další vlnu koronaviru. "Uzpůsobili jsme si opatření nad rámec vládních nařízení. Vytvoříme si speciální bublinu. Chceme ochránit všechny hráče, kteří pocestují do Ruska, aby nebyl žádný problém, nebyla ohrožena naše účast na turnaji, ale i bezpečný návrat hráčů z Ruska zpátky domů," řekl Pešán.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články