Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Příprava na LOH

Bělorusko je hokejově poměrně úspěšná země. Aspoň já si to tedy myslím. Ne, že by sbírali medaile, vyhrávali poháry, ale dlouhodobě patří do skupiny týmů, ke kterým musíte cítit hokejový respekt. Pokud ho nemáte, dostanete se na kraj propasti. Oni totiž sem tam umí vyprodukovat výkon, na který nestačí ani top týmy. Důležitější pro tuto zemi je však fakt, že jsou sportovně stabilní a málokdy mají problémy, jaké mívá Kazachstán či Ukrajina, které také patří do skupiny týmů vzniklých po rozpadu Sovětského svazu.

David Pospíšil
zdroj: ČT24 autor: V. Rejl

Proč tomu tak je? Řekl bych, že z důvodu prostého, tuto hru miluje běloruský prezident a dělá pro ni opravdu hodně. Vezměte v potaz jen fakt, že za jeho prezidentování, které je mimochodem nazýváno jako "Epocha ledových paláců", bylo v Bělorusku postaveno 26 nových hal. Od roku 1999, kdy v této zemi stály pouhé čtyři haly, se tedy počet několikanásobně zvedl a umožnil růst talentů i v místech, kde ani nevěděli, že hokej existuje.

Celkově jsme tedy na čísle třicet a v plánu je výstavba dalších dvaceti v blízké budoucnosti. Dvě největší - Minsk arena a Čižovka, kde se odehrává letošní mistrovství světa, stály 7 miliard korun. Jsou moderní, jsou krásné, a pokud srovnáte výslednou cenu s naší Sazkou, O2 arénou nebo jak se vlastně jmenuje, přemýšlíte, jak je u nás draho. Asi jsme do betonu přidávali zlato či jiný drahý kov a tím stavbu prodražili. Asi…

Možné je to samozřejmě jen proto, že moc prezidenta nemá v této zemi hranic. Jinými slovy, špatné pro lidi, ale skvělé pro hokej. Nic netrvá věčně, ale základy, které běloruský hokej v této době dostal a dostává, jsou pevným bodem, o který se budou moci opřít v budoucnosti.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články