Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Přerost a hráči po senzaci proti Kanadě: Měli jsme je přečtené

Malmö - Dokonalá příprava stála za nečekaným úspěchem českých hokejistů do 20 let v zápase mistrovství světa s favorizovanou Kanadou. Výhra 5:4 v prodloužení znamenala zisk nečekaných bodů v boji o čtvrtfinále a byla především výsledkem toho, že tým měl hru soupeře pečlivě nastudovanou. Dařilo se mu také plnit cíle, které si před utkáním vytyčil.

David Simon a brankář Marek Langhamer se radují z vítězství nad Kanadou 5:4 po nájezdech
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

"Na Kanadu jsme se dobře připravili, měli jsme o ní spoustu informací. Věděli jsme, že soupeř má naučených několik signálů, na které jsme byli připraveni, a jeho hru jsme tak nabourávali. Naším cílem bylo, abychom Kanadě rozložili hru ve středním pásmu a nemohla nás přečíslovat v naší třetině," poodhalil taktiku trenér Miroslav Přerost.

Jeho svěřenci se poučili z nepovedeného zápasu se Spojenými státy americkými, kdy inkasovali dvě rychlé branky. "Myslím si, že jsme začali dobře a trochu jsme jim vzali vítr z plachet. Už od prvního střídání jsme byli aktivní a nedali jsme jim příležitost dostat se do zápasu tak, jak si představovali," pochvaloval si Přerost. "Čekal jsem, že začnou od první minuty ve velkém náporu. To ale přišlo až později," doplnil brankář Marek Langhamer.

Český výběr získal cenné body, které proti jednomu z kandidátů na zlatou medaili nikdo nečekal. Vždyť Kanadu od roku 1993 ještě neporazil. "Udělali jsme něco, s čímž jsme nepočítali. To je dobré hlavně pro hráče, kterým tak může díky tomu stoupnout sebevědomí. Všichni mě potěšili, od prvního do posledního - dnes odvedli maximální týmovou práci. Doufám, že to v dalších zápasech zúročíme," přál si šéf české střídačky.

Úřadoval "Forsberg"

"Byli bychom rádi i za bod. Před zápasem bych jej bral všema deseti," neskrýval překvapení ani gólman Langhamer. Podle něj mohlo sehrát velkou roli i to, že vítězství bylo pro kanadské hokejisty takřka povinností. "Na nich je pokaždé obrovský tlak. Lidé tam tím žijí. Nevím, jak dlouho už neudělali zlatou medaili, ale tam to od nich všichni očekávají."

Velké drama našlo rozuzlení až v penaltové loterii, kdy o překvapivém triumfu českých barev rozhodl takzvanou "Forsbergovou kličkou" talentovaný mladík Dominik Simon.

"Myslím si, že velké věci jsou pro diváky vždy dobré. Tohle byla krásná tečka utkání, které jsme si zasloužili vyhrát. Byla to od něj samozřejmě drzost, ale ukazuje to jeho sebevědomí a takové hráče my potřebujeme. Je vidět, že když máme sebevědomí jako Kanaďané, tak s nimi dokážeme nejen hrát, ale dokonce je i porazit," chválil útočníka Přerost. "Vím, že on nájezdy umí. Tohle jsem od něj ještě neviděl, ale jsem hrozně rád, že si gólmana posunul na druhou stranu a ten gól dal," usmíval se Langhamer.

Bitvu vyhráli, válku ne

Lví podíl na senzačním úspěchu nesl i strážce českého brankoviště, který v samostatných nájezdech kapituloval jen jednou. "Toho prvního hráče jsem neznal. Ten druhý proti mně už několikrát hrál, nájezd na mě ale ještě nejel, takže jsem trochu přemýšlel, co vlastně předvede. U třetího nájezdu jsem si všiml, že si najel hodně zprava, tak jsem si řekl, že mu to zkusím vypíchnout," popsal rozhodující "disciplínu" duelu ze svého pohledu Langhamer.

Přerost pak varoval před uspokojením. Dobře ví, že jeho soubor nesmí podcenit důležité zápasy s Německem a se Slovenskem. Čeští junioři vyhráli důležitou bitvu, ale válka o čtvrtfinálovou účast pokračuje. "Čekají nás další dva důležité zápasy, které nebudou vůbec jednoduché. Musíme zapomenout na to, že se nám povedl takovýhle výsledek, vrátit se na zem a zítra zase začít pracovat," uvedl Přerost.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články