Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Premiéra KHL v Praze: Na co se těšit?

Praha - Startuje pátý ročník Kontinentální hokejové ligy a symbolem další expanze ambiciózní soutěže je i první český účastník mezi týmy. Lev Praha, jeden ze tří nováčků, bude nejzápadněji sídlícím klubem KHL. Premiéra čeká také slovenského mistra Slovan Bratislava a ukrajinský Donbass Doněck.

KHL
zdroj: Isifa/EPA autor: Maxim Šipenkov

Úvodní duel sehraje Lev ve čtvrtek v domácí Tipsport Aréně proti Dinamu Riga. Už dnes se na úvod uskuteční tradiční souboj posledního vítěze Gagarinova poháru s poraženým finalistou, tedy Dynama Moskva s Avangardem Omsk. Bývalý Otevírací pohár byl přejmenován na Pohár Lokomotivu na počest obětí letecké nehody celého týmu Jaroslavle na začátku minulé sezony při cestě k prvnímu zápasu do Minsku.

Rok po tragédii, při které 7. září zahynuli i čeští reprezentanti Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček, se vrací Jaroslavl do KHL. Od prosince hrál klub ve Vyšší lize, následně vybudoval i v přestupovém období nový kádr. Tým amerického kouče Toma Rowea se bude snažit navázat na slavnou historii klubu a uctít s fanoušky památku svých předchůdců. V soutěži se představí 26 celků místo 23, hrát už se nebude v Popradu. Tamní Lev pod Tatrami skončil a zanechal po sobě dluhy trenérům, hráčům i firmám, kterých se teď věřitelé domáhají po pražském Lvu. Vedení klubu z české metropole však tvrdí, že vznikl jako nový subjekt a nemá se Lvem Poprad nic společného.

Díky Slovanu Bratislava ale KHL zůstala i na Slovensku a vedle Ruska se hraje už v dalších šesti zemích. Po Kazachstánu (Barys Astana), Lotyšsku (Dinamo Riga) a Bělorusku (Dinamo Minsk) se usídlila v Česku a na Ukrajině. Přestože se počet účastníků rozšířil, počet zápasů jednotlivých celků v základní části klesl z 54 na 52. Utkají se systémem každý s každým doma a venku (50 utkání) a navíc sehrají ještě dva duely (doma - venku) s regionálně blízkým sokem. Pro Lva to budou utkání se Slovanem Bratislava.

Pražský tým byl zařazen do Bobrovovy divize společně se Slovanem, Donbassem Doněck, mistrovským Dynamem Moskva, Petrohradem, Dinamem Riga a Viťazem Čechov. Sedmičlenná je i Tarasovova divize v Západní konferenci, Charlamovova i Černyševova divize ve Východní konferenci mají šest týmů. Struktura play-off se nemění. Do bojů o Gagarinův pohár postoupí osm nejlepších klubů z Východní i Západní konference. V nich se hraje čtvrtfinále, semifinále a finále a do finále Gagarinova poháru se dostanou nejlepší celky Východu a Západu. Všechny série jsou na čtyři vítězné zápasy.

Je nám líto, video expirovalo.
Robert Záruba o startu KHL

Kontinentální liga se poprvé představí také fanouškům v zámoří. V nové hale v newyorském Brooklynu nastoupí 19. a 20. ledna ve dvou zápasech Petrohrad s českým trenérem Milošem Říhou, brankářem Jakubem Štěpánkem a útočníkem Petrem Průchou proti Dynamu Moskva se zadákem Filipem Novákem a forvardem Markem Kvapilem. O týden dříve se uskuteční v Čeljabinsku Utkání hvězd KHL.

Blíží se KHL zámořskému vzoru?

"Začínající sezona skutečně slibuje stát se nejlepší v dějinách KHL, a to hlavně svou naprostou nepředvídatelností," napsal ruský deník Sport-Express. Prý ještě nikdy nevypadal úkol rozdělit týmy na favority a outsidery tak neřešitelně. Dříve se překvapení rodila na západě a šampioni na východě, ale teď se těžiště přesunulo k západu, a to i díky "zahraničním supernováčkům".

Gagarinův pohár
zdroj: ČT24

KHL se podle deníku může chlubit jak silnými týmy, přehršlí hvězd, soupeřením ve všech fázích soutěže, tak i úžasným růstem zájmu diváků: zpočátku soutěž sledovalo 3,5 milionu diváků u 1,3 milionu televizorů, ale o poslední play-off už bylo u osmi milionů přijímačů 21 milionů diváků. Teď se přidá ještě "česko-slovenský a ukrajinský trh", což má znamenat 28,6 milionu diváků před 11 miliony televizorů. A to cifry v případě výluky v NHL ještě mohou vzrůst, protože pak se "otevřené mistrovství Ruska bezpodmínečně přemění v nejlepší hokejový turnaj planety".

Sovětskij sport označuje KHL za "věc opravdových chlapů" a za "poslední baštu" ruského sportu, ve které se "nikdo neraduje nad stříbrem či bronzem"; však má taky KHL lepší televizní sledovanost než NHL. "26 týmů vyráží na pochod pro Gagarinův pohár a sotva někdo uhodne, kdo jej získá," uvedl list. Sázkové kanceláře sice mají přinejmenším devět favoritů, ale nikdo nezaručí, že se vítězem nakonec nestane někdo úplně jiný. Vždyť kdo by si loni v létě vsadil na Dynamo a předloni by představa Atlantu ve finále vzbudila jen úsměšky.

Přehled českých hokejistů v klubech KHL:

Západní konference:

Bobrovova divize:

HC Slovan Bratislava: Michal Vondrka, Kamil Kreps (oba útočníci), Rostislav Čada (trenér).

OHK Dynamo Moskva: Filip Novák (obránce), Marek Kvapil (útočník).

Donbass Doněck: Karel Pilař (obránce), Lukáš Kašpar, Václav Nedorost (útočník).

HC Lev Praha: Tomáš Pöpperle, Ondřej Kocián (oba brankáři), Jiří Hunkes, Tomáš Mojžíš, Ondřej Němec, Filip Pavlík (všichni obránci), Michal Birner, Jakub Klepiš, Jiří Novotný, Tomáš Rachůnek, Michal Řepík, Jiří Sekáč, Jaroslav Svoboda, Petr Vrána (všichni útočníci), Josef Jandač (trenér), Jiří Kalous (asistent trenéra).

SKA Petrohrad: Jakub Štěpánek (brankář), Petr Průcha (útočník), Miloš Říha (trenér).

Viťaz Čechov, Dinamo Riga: nikdo.

Tarasovova divize:

Severstal Čerepovec: Petr Čáslava (obránce).

Spartak Moskva: Jakub Nakládal (obránce).

Dinamo Minsk: Lukáš Krajíček (obránce), Zbyněk Irgl, Libor Pivko (oba útočníci).

CSKA Moskva, Lokomotiv Jaroslavl, Atlant Mytišči, Torpedo Nižnij Novgorod: nikdo.

Východní konference:

Černyševova divize:

Salavat Julajev Ufa: Miroslav Blaťák (obránce), Tomáš Rolinek (útočník).

Avangard Omsk: Martin Škoula (obránce).

Amur Chabarovsk: Jakub Petružálek (útočník).

Sibir Novosibirsk, Metallurg Novokuzněck, HC Barys Astana: nikdo.

Charlamovova divize:

Něftěchimik Nižněkamsk: Jan Kolář, Petr Koukal (oba útočníci).

Traktor Čeljabinsk: Jan Bulis (útočník).

Avtomobilist Jekatěrinburg: Kamil Piroš, Josef Straka (útočník).

Jugra Chanty-Mansijsk: Marek Trončinský (obránce).

Metallurg Magnitogorsk, AK Bars Kazaň: nikdo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy