Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Plekanec s Tlustým se zapojili do přípravy

Praha - První dvě posily z NHL se dnes zapojily do přípravy českých hokejistů před mistrovstvím světa. Na srazu v pražské O2 areně trenér Alois Hadamczik přivítal útočníky Tomáše Plekance z Montrealu a Jiřího Tlustého z Caroliny. S reprezentací už je i obránce Zdeněk Kutlák ze švýcarského Ambri/Piotta. Český tým čekají v tomto týdnu dva duely proti Slovensku - ve středu doma v O2 areně a v pátek v Bratislavě.

Alois Hadamczik s Tomášem Plekancem
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Na srazu chyběl obránce Ondřej Němec, který si v pátečním utkání Euro Hockey Challenge s Německem v Českých Budějovicích poranil rameno a v sobotní odvetě nehrál. A také další zadáci Miroslav Blaťák a Lukáš Krajíček, kteří na tom byli nejhůře při řádící viróze v českém týmu a už ve čtvrtek z jihu Čech odjeli domů nachlazení doléčit. "Blaťák a Krajíček mají antibiotika. Němec ještě potřebuje tři nebo čtyři dny klid. Od příštího týdne by měli být v tréninku všichni," uvedl Hadamczik.

Největší hvězda českého týmu Plekanec se představí proti Slovensku jen ve středečním domácím utkání. "Bude s ním hrát vpravo Petr Tenkrát a vlevo Jirka Tlustý," prozradil Hadamczik plány. Do hry zařadí další útoky ve složení Petružálek, Novotný, Kašpar - Průcha, Nedvěd, Rachůnek - Kumstát, Kreps, Vondrka. "Zapojí se všech sedm obránců, u gólmana ještě uvidíme."

Kdo do elitní formace s Plekancem?

V další přípravě se elitní formace okolo Plekance bude teprve tvořit. "Může se tam ještě objevit Aleš Hemský, na minulém mistrovství světa tam hrál Roman Červenka," uvedl Hadamczik. Hemský se připojí k týmu za týden v Brně před turnajem Euro Hockey Tour. Už ve čtvrtek bude s týmem další útočník Tomáš Vincour z Dallasu, který ještě dohrával sezonu na farmě. "V pátek by měl hrát, musí bojovat o svou pozici, je to na něm, aby se rychle prezentoval. Měl by nás přesvědčit, že do týmu patří," řekl Hadamczik.

Jiří Tlustý:

"Prošel jsem testy a dali mi (v Carolině) svolení. Jednáme o nové smlouvě a naopak mi řekli, že by byli rádi, abych si to jel vyzkoušet, i když to je jiný druh hokeje."

Alois Hadamczik vede trénink národního týmu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Kouč sleduje i vývoj v 1. kole play-off NHL, na hraně vyřazení je Pittsburgh v sérii s Philadelphií. "Moc dobře se situace nevyvíjí. Určitě oslovíme Zbyňka Michálka," prohlásil Hadamczik. Michálek ale už avizoval, že z rodinných důvodů zřejmě šampionát vynechá.

Posily vyhlíží Hadamczik i z finále KHL, kde by měl zájem o Červenku a Martina Škoulu z Omsku a Marka Kvapila s Jakubem Klepišem z Dynama Moskva. Vrcholí i play-off extraligy. "Největší šance má Koukal, který předváděl na Euro Hockey Tour velmi dobré výkony. Uvidíme, jaký bude jeho zdravotní stav a jak dlouho se série potáhne. Velmi dobré výkony podává Píša, v Brně se ve velmi dobrém světle předváděl Jakub Svoboda," řekl Hadamczik.

Brankářská trojice je téměř definitivní

Na brankářském postu počítá Hadamczik po omluvence Ondřeje Pavelce z Winnipegu už definitivně s triem Jakub Štěpánek, Jakub Kovář a Tomáš Pöpperle. "Nevím, co by se muselo stát, abychom nějakou změnu udělali. Není důvod klukům nevěřit. Vokoun nechce jet a dlouho netrénoval, teď začíná. Neuvirth zatím nechytá, navíc v národním týmu nebyl," uvedl kouč s tím, že o hrdinovi MS do dvaceti let Petru Mrázkovi by uvažoval jen v případě problémů někoho ze současné trojice.

Tomáš Plekanec:

"Vždy jsem říkal, že když bude šance, budu zdravý a povolí mi to v Montrealu, tak budu rád reprezentovat. Snad z toho bude zase nějaký úspěch. V sezoně těch výher moc nebylo."

Petr Tenkrát, Jiří Tlustý a Tomáš Plekanec na tréninku české reprezentace
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Češi mají v přípravě na šampionát za sebou čtyři vítězné zápasy - dva v Lotyšsku (4:3 po sam. nájezdech a 3:1) a dva s Německem (3:2 v prodloužení a 3:2 po sam. nájezdech). Po duelech se Slovenskem čeká na závěr příštího týdne Hadamczikovy svěřence generálka v podobě Euro Hockey Tour v Brně, kde sehrají duely se Švédskem, Finskem a Ruskem. Do Stockholmu zamíří národní tým ve čtvrtek 3. května a o den později vstoupí do turnaje zápasem s Dánskem.

Složení české hokejové reprezentace

Brankáři: Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL).

Obránci: Jakub Nakládal (Ufa/KHL), Jakub Krejčík (Slavia Praha), Tomáš Kudělka (Vítkovice), Petr Zámorský (Zlín), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.).

Útočníci: Lukáš Kašpar, Kamil Kreps, Jiří Novotný (všichni Astana/KHL), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha), Petr Holík (Zlín), Jan Kovář (Plzeň), Petr Kumstát (Karlovy Vary), Petr Nedvěd (Liberec), Michal Vondrka (Slavia Praha), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Petr Vampola (Servette Ženeva/Švýc.), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Jiří Tlustý (Carolina/NHL).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články