Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pittsburgh první mečbol nevyužil, Minnesota vyrovnala sérii s Chicagem

New York – První finalista Východní konference NHL Pittsburgh? Dřív než v neděli ne. Tučňáci totiž nevyužili výhodu prvního mečbolu proti New Yorku Rangers a v pátém zápase na svém ledě prohráli jasně 1:5. Stav série je tak 3:2. Zdramatizoval se i souboj mezi Chicagem a Minnesotou, když čtvrtý duel na domácím ledě ovládli Wild 4:2 a vyrovnali sérii na 2:2.

Derick Brassard z NY Rangers (vlevo) slaví branku se svým spoluhráčem Benoit Pouliotem
zdroj: ČTK/AP autor: Gene J. Puskar

Pittsburgh - New York Rangers 1:5

Plány Penguins na oslavy postupu do finále konference před vlastními fanoušky vzaly rychle za své. Už v polovině utkání totiž hosté vedli 4:1, zejména zásluhou útočníků Dericka Brassarda a Matse Zuccarella. První dal dva góly a na další přihrál, druhý si připsal tři asistence.

Skóre otevřel v 10. minutě v přesilové hře svou první brankou v letošním play-off Chris Kreider, o šest minut později zvýšil Brassard na 2:0. V úvodu druhé třetiny sice snížil Jevgenij Malkin, pak ale hosté odskočili na tříbrankový rozdíl díky dvěma slepeným gólům v rozmezí 50 sekund. Výhru zpečetil v 58. minutě trefou do prázdné branky při power play domácího týmu Kevin Klein.

Brassard a Zuccarello vypadají jako specialisté na lovení "Tučňáků". Prvně jmenovaný šestadvacetiletý rodák z kanadského Hullu v devíti vzájemných zápasech v sezoně dal Pittsburghu pět gólů a na tři přihrál, navíc obě jeho trefy v play-off byly vítězné. Jeho norský parťák z útoku skóroval třikrát a posbíral sedm asistencí.

"Proč se nám proti nim tak daří? Na to nemám odpověď," pokrčil rameny Brassard. "Prostě hrajeme a nepřipouštíme si žádný tlak. Pomáhá nám, že jsme dobří kamarádi i mimo led. Snažíme se zůstat pozitivní. Věděli jsme, že musíme přidat, protože předchozí dva zápasy z naší strany nebyly nic moc. Trochu jsme přitvrdili a šťastně se k nám odrazilo několik puků," popsal.

Výkon Rangers se skutečně diametrálně lišil od předchozího duelu, kdy zaměstnali brankáře Marka-Andrého Fleuryho jen 15 střelami. Tentokrát svěřenci trenéra Alaina Vigneaulta vypálili dvojnásobný počet ran. "Pokud jsme chtěli uspět, museli jsme se rapidně zlepšit. A to se nám povedlo. Vypracovali jsme si řadu šancí a dokázali překonat jejich brankáře, který byl v této sérii zatím vynikající," uvedl Vigneault.

V dresu Rangers oslavil vítězství i útočník Martin St. Louis, jemuž den před zápasem náhle zemřela v 63 letech matka. "Budu hrát. S tátou jsme se shodli, že by si to mamka přála," oznámil osmatřicetiletý veterán.

Pittsburgh doplatil na nemohoucnost v přesilových hrách, která Penguins provází v celé sérii: z 15 početních výhod dokázali využít jedinou. Tentokrát promarnili čtyři přesilovky včetně 83 sekund trvající výhody pět na tři v závěru druhé třetiny. "To byla velká šance, abychom se vrátili do zápasu. Bohužel jsme vůbec nevystřelili," litoval kouč Dan Bylsma.

Minnesota - Chicago 4:2

Cesta do dalšího kola se zkomplikovala obhájcům Stanleyova poháru z Chicaga, kteří podruhé za sebou prohráli v Minnesotě. Série se tak za nerozhodného stavu 2:2 vrací na led Blackhawks.

Hráči Wild prodloužili domácí neporazitelnost v letošním play-off na pět zápasů. Po úterním triumfu 4:0 se sice na páteční vítězství 4:2 nadřeli trochu víc, od začátku ale měli na ledě převahu, což vyjadřuje i poměr střel 31:20.

Rozhodující pro vývoj zápasu byla branka Nina Niederreitera, který v 28. minutě vstřelil gól na 3:2 pouhých 44 sekund poté, co na druhé straně vyrovnal Michal Handzuš. Náskok "Divočáků" pak v 44. minutě v přesilové hře ještě zvýšil Jared Spurgeon.

Výsledky 2. kola play-off NHL:

Východní konference - 5. zápas:
Pittsburgh - New York Rangers 1:5 (0:2, 1:2, 0:1)
Branky: 24. Malkin - 16. a 28. Brassard, 10. Kreider, 29. McDonagh, 58. Klein. Střely na branku: 32:35. Diváci: 18 633. Stav série: 3:2.

Západní konference - 4. zápas:
Minnesota - Chicago 4:2 (1:1, 2:1, 1:0)
Branky: 8. Fontaine, 24. Pominville, 28. Niederreiter, 44. Spurgeon - 20. Sharp (Rozsíval), 27. Handzuš. Střely na branku: 31:20. Diváci: 19 405. Stav série: 2:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články