Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Petr před MS osmnáctiletých věří, že se český hokej vrací do vyšších pozic

Praha - S očekáváním vyhlíží mistrovství světa hokejistů do 18 let ve Švýcarsku kouč reprezentačního týmu Jakub Petr. Na turnaji, který začne ve čtvrtek pro jeho svěřence soubojem s Finy, bude obhajovat loni dobyté stříbro. Dobře si však uvědomuje, jak náročná cesta za cennými kovy vede.

"Chtěl bych zdůraznit, že tento tým by měla charakterizovat především pokora a obrovský respekt k soupeřům. To je větší heslo než to, že jdeme hrát o medaile. Víme, co se nám povedlo loni, ale i tehdy jsme měli obrovskou porci štěstí. Šli jsme tomu však po celou sezonu naproti," řekl Petr. Zastává názor, že týmový úspěch pomůže i každému hráči individuálně. Toho se pevně drží a chce, aby ho za svůj přijali i hráči.

"Jasně, hokej je kolektivní sport a jde tam o týmový výkon, ale stačí se podívat na draft. Hodně hráčů tam povyskočilo právě díky úspěchu na loňském mistrovství světa. A i my trenéři jsme cítili posun," přitakal Petr. Sám věří, že se český hokej celkově v mládežnických kategoriích vrací po odmlce zase do vyšších pozic." Ale je třeba to potvrzovat každým turnajem," zdůraznil Petr.

Nechce, aby tým stál a padal výhradně na tom, co předvedou zámořské posily, které do mužstva pozval. "Když ty kluky vidíte na Memoriálu Ivana Hlinky a pak po sezoně v zámoří, ten vývoj je obrovský. Nejen herní na ledě, ale také mentální. Pamatuji si, jak v ročníku 1993 byla jména jako Martin Frk a další a vždy si každý myslel, že když budou v týmu, tak to bude jen na nich," řekl Petr.

"Tady to není ale tak postavené, že teď to bude jen na hráčích ze zámoří, které jsme zapojili. Bude naopak na nás, abychom je vrátili do toho režimu, že jsou mezi svými vrstevníky a znají se dlouhá léta už od žáků, znovu je přeorientovat na tuto notu. To je možná těžší úkol než po té herní stránce, aby si zvykli zase na široké kluziště a podobně," dodal jednačtyřicetiletý kouč, který nově převezme juniorskou reprezentaci.

Z mužstva má zatím velmi dobrý pocit. "Pro mě bylo třeba hodně zajímavé vidět ten druhý zápas se Slovenskem," připomněl Petr přípravu ze začátku dubna. "Viděli jsme, že to máme herně pod kontrolou, ale stav byl 1:1. Vypadalo to však, jako bychom hráli zápas na mistrovství světa. Obrovská snaha celého týmu ten zápas zlomit na svou stranu, i proto, že jsme byli v Břeclavi, kde máme takové naše zázemí. Dvě tyčky jsme dali, netrefili prázdnou bránu... Ale všechny lajny ukázaly, že na mistrovství světa chtějí být," ocenil Petr.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články