Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Zadina o San Jose: Nemáme špatný tým. Zahrát si v Pardubicích by ale bylo nádherné

San Jose mu dalo druhou šanci v NHL, ale tým v přestavbě se trápí a sám dostává na ledě málo prostoru. Útočník Filip Zadina přesto věří, že Sharks nejsou týmem, za který je ostatní mají a že se sezona ještě otočí. Budoucnost, ať už v NHL, nebo případně v extraligových Pardubicích, zatím vzhledem k náročnému ročníku v zámoří neřeší.

Filip Zadina
zdroj: Reuters / USA TODAY Sports autor: Darren Yamashita

Po zrušení předchozího kontraktu v Detroitu se dohodl před sezonou se San Jose, takže Michigan vyměnil za Kalifornii. Sharks se však vůbec nedaří a dělí se s Chicagem Blackhawks o pozici bodově nejhoršího týmu ligy.

"Tohle kdybych věděl před sezonou, tak udělám jiné rozhodnutí, nebo bych vybral jiný tým. Tohle ale nikdo nevěděl. Já si ale pořád stojím za tím, že tým nemáme špatný, máme dobrá jména. Akorát si to nesedlo ze začátku a teď se z toho snažíme vyhrabat," hodnotí Zadina s tím, že měl před podpisem se San Jose také nabídky od jiných klubů NHL.

Klub i on sám zažívá těžkou sezonu. "Je to samozřejmě náročné, ale něco takového jsem prožil v Detroitu, takže tak nějak vím, co od toho očekávat, nebo v této situaci, v čem jsme, jak je to těžké, že se nevyhrává. Všechno (člověku) přijde, že je nemožné udělat – nemožné vyhrát, nemožné dát gól. Je to samozřejmě náročné jak na hlavu, tak na fyzičku, protože o to víc se tady každý snaží to nějak urvat, aby se to zlepšilo a bylo to lepší," tvrdí Zadina.

Malé herní vytížení

Zadina je však v tomto ohledu optimistou. "Sezona ještě neskončila, takže doufám, že ještě nějaké kladné stránky přijdou. Jsem rád, že můžu hrát v NHL, což je super. Bohužel to je, jak to je. Sezona zatím není úplně přijatelná jak pro tým, tak pro hráče. Zatím si to nesedlo. Doufám, že si to sedne a bude to lepší v dalších zápasech," věří Zadina.

Přesto se Zadina musí potýkat také s menším herním vytížením, což mu ztěžuje pozici. "Posledních pár zápasů je to víceméně o tom jenom vydržet, zatnout zuby a doufat, že se to změní a že si trenér na vás něco všimne, že jste udělal dobře, a třeba dostanete příští zápas větší ice time," říká.

Je nám líto, video expirovalo.
Přehled gólů Filipa Zadiny v dosavadním průběhu sezony (nhl.com)

"Ale v těchto minutách je těžké, když se snažíte hrát, s pukem něco vymyslet. Víceméně to po fyzické stránce ani nejde, jelikož hrajete chvíli, pak tam sedíte pět minut, hrajete chvíli, sedíte dalších pět minut a máte dvě a půl minuty na třetinu. Takže je to těžké, ale snažím se vždycky něco udělat, abych třeba zaujal a aby to příští zápas bylo jinak," zamýšlí se nad časem stráveným na ledě, který se pohybuje v průměru okolo třinácti minut, ale v posledních zápasech se například nedostal ani přes osm minut.

Není proto divu, že je jeho produktivita tak nevýrazná. Zadina sice odehrál 44 zápasů, ale vyprodukoval jen třináct bodů za pět branek a osm asistencí.

Na novou smlouvu zatím nemyslí

Komplikovanou pozici v zápasech tak aspoň Zadina mění za dobrou náladu v době volna, a to i díky české kolonii v klubu. Společně s ním hrají v organizaci Sharks Tomáš Hertl, Jan Rutta i Radim Šimek. "Určitě je tady vždycky nějaká příležitost udělat si srandu. Ale samozřejmě jak přijde zápas, tak už je to bez srandy a každý se snaží udělat sto procent pro mančaft, aby se vyhrálo. Ale když se nehraje nebo je nějaké volno, tak je srandy dost," říká Zadina.

Právě s Hertlem odehrál Zadina několik zápasů a spolupráci si pochvaloval. "Tomáš je výborný centr, takže je to lehčí hrát s ním. Věřím, že když jsme spolu hráli, tak nám to šlo dobře, že jsme bodovali oba dva. A šance jsme měli každý zápas, i když jsme nebodovali. Ale trenér se rozhodl to rozhodit, takže je to škoda, že nehrajeme víc spolu, ale když dostanu šanci s ním hrát, tak se to snažím využít," prohlašuje Zadina k faktu, že v posledních duelech nastupuje až ve čtvrté řadě.

K lepší pohodě přispívá také tamní podnebí. Slunečné počasí je tak zatím jedna z mála věcí, kterých si v náročném období užívá. "V Detroitu byly v tomto období minusové teploty, tady jdu na zimák v kraťasech a mikině. Takže ranní vstávání a chození na zimák a ze zimáku je příjemnější, když je tady sluníčko a teplo," těší ho.

Přestože mu po sezoně končí jednoletý kontrakt, budoucnost zatím neřeší. "Myslím si, že ani čas, ani prostor nebo chuť a síla na to není, když je taková náročná sezona. Uvidíme, co bude dál, třeba po sezoně," tvrdí Zadina.

Zadinu samozřejmě nemohly minout změny v extraligových Pardubicích, potenciální přesun do Česka však není na pořadu dne. "Sleduju situaci, co se děje v Pardubicích, ale nikdo se mě nesnažil stáhnout zpátky," odmítá však Zadina spekulace o příchodu do mateřských Pardubic. "Abych řekl pravdu, zatím jsem nad tím nepřemýšlel, ale uvidíme, co se stane po sezoně, jestli tady dostanu smlouvu, nebo ne. Co se stane, nevím, ale samozřejmě by bylo nádherné si zahrát v Pardubicích, navíc když tam trénuje táta," dodává k tomu, že po konci kouče Václava Varadi převzal Dynamo Zadinův otec Marek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články