Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Myslím, že můžu být lepší. Ještě jsme neukázali, na co máme, říká Nečas

Dosavadní průběh sezony v NHL mu zatím příliš nevychází, o to víc chce zlepšení jak z osobního pohledu, tak také ze strany týmu, který se v ročníku nevyvaroval několika vysokých porážek. Martin Nečas věří, že má na víc, stejně jako celá Carolina. Český útočník v rozhovoru mimo jiné prozradil, jak to vypadá s jednáním o nové smlouvě, která mu po sezoně končí.

Martin Nečas z Caroliny Hurricanes v utkání proti New Yorku Rangers
zdroj: Reuters/USA TODAY Sports autor: Danny Wild

Nečas se momentálně potýká s menším zraněním ramena, brzy by ale měl zase naskočit do zápasů Caroliny. V první polovině sezony zatím vyprodukoval 26 bodů za devět branek a 17 asistencí a v průměru je tak výrazně za minulým povedeným ročníkem, kdy si celkem připsal 71 bodů (28+43). Ani tým nezářil tolik, jak se možná před sezonou očekávalo.

"Obojí by mohlo být trošku lepší. Teď jsme měli šňůru pěti zápasů, kdy jsme vyhráli. Takže nás to tabulkou pohnalo dopředu, ale je to tam hodně vyrovnané. Takže jedna nebo dvě prohry, někdo jiný vyhraje a jste mimo (příčky pro) play-off. Zatím je to tam hodně namačkané. Myslím si, že jsme v první polovině sezony nehráli úplně nejlepší hokej. A to samé já. Myslím, že můžu být lepší, a chci to ve druhé polovině zlepšit,” říká sebekriticky Nečas.

Nejen první polovinu sezony NHL hodnotil Hokej fokus podcast:

Loni vyhrál Nečas kanadské bodování klubu, a přestože se mu zatím statisticky tolik nedaří, tlak si nepřipouští. "Občas to není jednoduché. Chci být lepší a lepší, ale nějaký tlak, kór tady v Carolině, úplně necítím. Možná být v New Yorku nebo v nějakém kanadském týmu, tak je to znát víc, ale myslím si, že nějaký super tlak úplně ne," tvrdí Nečas.

Přestože forma není optimální, doufá, že se sezona obrátí. "Sebevědomí není úplně tam, kde by mohlo nebo mělo být. Musím na tom pracovat. Co můžu udělat, je to, že budu makat a snažit se tomu dát všechno, zatím to tak bylo. A doufat, že se to zlepší," věří Nečas.

Horší obrana, zato lepší útok

Hurricanes se v posledních zápasech skutečně tabulkou prodrali směrem vzhůru, ale začátek sezony byl z jejich strany nepovedený. Obecně hodně vychvalovaná defenziva mužstva schytala i několik vysokých přídělů.

"Je proti nám hodně přečíslení. Snažíme se hrát hodně agresivně a je z toho často (přečíslení) dva na jednoho, tři na dva. Takže to chce hrát trochu opatrněji. NHL se posouvá, je to hrozně rychlá liga. Hrajeme takhle pět let po sobě, týmy se tomu přizpůsobují. Musíme se přizpůsobovat také my. Začátek (sezony) byl do obrany špatný, doufám, že to bude lepší a lepší. Chce to obranu víc utěsnit," přemýšlí Nečas.

Nečase i jeho spoluhráče může aspoň těšit zlepšená ofenziva. "Hodně gólů napadalo v přesilovkách, klukům teď první přesilovka funguje. To byl důvod, proč jsme vyhrávali. Z posledních asi 26 přesilovek jsme dali 13 nebo 14 gólů a díky tomu jsme vyhrávali," cení si pohody v početních výhodách týmu.

Dosavadní Nečasovy výkony jsou také možná důvodem, proč se zatím o nové smlouvě nevyjednává. Českému útočníkovi končí po sezoně dvouletý kontrakt. "Ještě jsme o tom nemluvili, ani v létě ani teď. Uvidíme, bude to zajímavé. Já se ale nyní starám o sezonu, a co bude, to bude," říká směrem k dalšímu působení v Carolině.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih Nečasových branek v sezoně

Finská kolonie

V týmu působí hned několik Finů. V zápasech nastupuje Nečas nejčastěji s Jesperim Kotkaniemim. "Hráli jsme spolu minulý rok. Letos se to hodně střídá. Když prohrajeme, tak jsou lajny snad pokaždé jiné. Je pravda, že asi nejvíc jsem hrál s Kotkaniemim, který mi hrál na centru. Musíme být trošku lepší, ještě jsme neukázali, na co máme," přiznává Nečas.

Na blížící se Utkání hvězd počátkem února ale Nečas ani Kotkaniemi nevyrazí, Carolinu bude zastupovat jiný Fin. "Na All-Star Game jede od nás Sebastian Aho. Myslím si, že si to zaslouží. Má zatím super sezonu. My pojedeme na pár dní na dovolenou, to se určitě těším. Ale teď spíš řeším to, ať jsem zdravý, ať se dostanu zpátky do hry, a pak budu řešit pauzu," předesílá Nečas další plány.

O Ahovi se přitom tolik nemluví a s nadsázkou se dá říct, že je to taková nenápadná hvězda. "Je to tím, že jsme v Carolině. Média se o Carolinu tolik nezajímají. Kdyby hrál třeba v Torontu, tak se určitě o něm mluví mnohem víc. Myslím, že dřív to bývalo tím, že jsme víc defenzivní tým, takže třeba sto bodů jako jiní hráči v jiných týmech nemívá, ale musím říct, že to je výborný hráč a superstar. Potvrzuje to každou sezonu," dodává k Ahovi.

Nečas jako bývalý juniorský reprezentant se pochopitelně zajímal o nedávné mistrovství světa hráčů do dvaceti let, které proběhlo na přelomu kalendářního roku v Göteborgu. "Sledoval jsem to. Tím, že to bylo ve Švédsku, byly časy posunuté a často jsme trénovali nebo to bylo brzy ráno, viděl jsem jen pár zápasů. Při zápase o třetí místo jsem odcházel, když to bylo 5:3 (pro Finsko). A přišel jsem zpátky a viděl jsem 8:5 (pro Česko). Pak jsem viděl nějaké sestřihy. Myslím, že kluci hráli dobře. Přesilovky jim šly. Na to, abych to nějak hodnotil, jsem moc zápasů neviděl. Ale samozřejmě super medaile," říká k českému bronzu.

Se spoluhráči prožíval hlavně čtvrtfinálový souboj Česka s Kanadou. "S klukama z Kanady jsme se sázeli. Myslím, že to byl super úspěch proti nim. Ne moc často se stává, že se porazí Kanada, zvlášť ve čtvrtfinále. Kluci to zvládli výborně. Škoda toho semifinále (se Švédy), ale bronz je pro nás taky dobrý," hodnotí Nečas výsledek českého týmu na juniorském šampionátu.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články