Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Vegas nepustilo Montreal do vedení v zápasu a uzmulo první bod

Hokejisté Vegas nenechali nikoho na pochybách, kdo je favoritem. V úvodním utkání semifinále play-off NHL porazili Montreal 4:1. Canadiens většinou těžili z toho, že v zápasech vedli a poté dobře bránili. Jenže Golden Knights byli ve vedení na začátku druhé části 2:0, když zvyšoval obránce Alec Martinez. Jeho gól byl nakonec i vítězný. Teprve pak se prosadili i Canadiens, jimž skončila sedmizápasová vítězná série.

Shea Theodore se raduje s Marcem-Andrém Fleurym
zdroj: ČTK/AP autor: John Locher

Zápas se odehrál bez českého zastoupení. Útočníci Tomáš Nosek (Vegas) i Michael Frolík (Montreal) zůstali jen mezi náhradníky. Po velmi dobrém nástupu kanadského celku, kdy se několikrát vyznamenal strážce domácí branky Marc-Andre Fleury, na jehož kontě bylo po skončení zápasu 28 zákroků, otevřel před polovinou první třetiny skóre dobře mířenou ranou od modré čáry Theodore. Uspěl i díky tomu, že gólman Carey Price měl zakrytý výhled.

"Byl to ve správný čas hodně důležitý gól," uvedl domácí kouč Peter DeBoer. "Soupeř vstoupil do zápasu výborně a nám se těch prvních deset patnáct minut zrovna moc nepovedlo. Zvládnout to nám ale pomohl Flower několika skvělými a důležitými zákroky," ocenil podíl zkušeného brankáře na příznivém výsledku kapitán vítězů Mark Stone.

Hosté prohrávali poprvé od čtvrtého zápasu 1. kola proti Torontu. Série 447 minut a osmi sekund, kdy neprohrávali, je ve vyřazovacích bojích NHL druhá nejdelší v historii. Rekord je i tak v držení slavného klubu, neboť tým Canadiens z roku 1960 neztrácel 488 minut a 38 sekund.

Právě Theodore pak připravil na začátku druhé dvacetiminutovky gól pro Martineze, když mu ideálně nahrál místo avizované střely. Po polovině zápasu sice snížil svým prvním gólem v play-off v kariéře v NHL mladý útočník Cole Caufield, jenže už o 53 sekund později se prosadil Mattias Janmark. "Je to škoda, myslím, že jsme tam měli šance, abychom se vrátili do zápasu," litoval Caufield.

Jízdu Vegas hodnotí poslední díl Hokej fokus podcastu:

Ve třetím dějství se zapsal mezi střelce ještě i třetí ze šesti obránců vítězného týmu Nick Holden. Golden Knights se tak stali teprve druhým týmem, v jehož řadách skórovali v jediném zápase 3. kola Stanley Cupu tři beci. Před nimi se to povedlo Pittsburghu v roce 1991. Hosté nakonec neodvrátili porážku ani více než čtyřminutovou hrou bez gólmana.

Kouč mistrů světa a bývalý trenér Vegas převezme Rangers

Hokejisty New Yorku Rangers bude podle zámořských médií trénovat Gerard Gallant, který začátkem června dovedl Kanadu k triumfu na mistrovství světa v Rize. Sedmapadesátiletý kouč údajně jednal s klubem ještě před cestou do Lotyšska. Do NHL se kanadský trenér vrací po roce a půl. Loni v lednu skončil na střídačce Vegas Golden Knights, které v jejich první sezoně v soutěži dovedl v roce 2018 do finále play-off.

Canadiens po operativním přeskupení divizí v důsledku boje s koronavirem a vytvoření jedné, v níž byla výhradně kanadská mužstva, sehráli první zápas na půdě USA od 7. března loňského roku, tedy po 464 dnech. "Pro všechny je to teď trochu nové, když hrajete s týmem, proti němuž jste nenastoupili ani jednou za celou sezonu. Je jasné, že domácí mají svou sílu, ale stejně tak ji máme i my," konstatoval trenér Dominique Ducharme.

Druhý zápas série na čtyři vítězné duely, který se bude hrát opět v Las Vegas, je na programu v noci ze středy na čtvrtek.

Clancyho trofej obdržel gólman Rinne

Finský brankář Pekka Rinne z Nashvillu obdržel King Clancy Memorial Trophy. Jednu z nejmladších cen v NHL mu vedení hokejové soutěže udělilo zejména za jeho dlouhodobé angažování v boji proti rakovině. V tříčlenné nominaci byli také P.K. Subban z New Jersey a Kurtis Gabriel ze San Jose. Clancyho trofej oceňuje hokejisty za vůdčí schopnosti na ledě i mimo něj i humanitární činnost.

Semifinále play-off NHL - 1. zápas:

Vegas - Montreal 4:1 (1:0, 2:1, 1:0)

Branky: 10. Theodore, 23. Martinez, 33. Janmark, 51. Holden - 33. Caufield. Střely na branku: 30:29. Diváci: 17 884. Hvězdy zápasu: 1. Theodore, 2. R. Smith, 3. M.-A. Fleury (všichni Vegas).

Zdroj
ČTK, nhl.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články