Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Trpí bipolární poruchou, myslel na sebevraždu. Teď Lehner umlčel hvězdy Sharks. Užil jsem si to, řekl

Vyjádření švédského brankáře Robina Lehnera, že si užil utkání, je důležitější, než se zdá. Po půl roce ho hokej zase bavil. Nedávno přiznal, že trpí bipolární poruchou. Dřív bral prášky na spaní a myslel na sebevraždu. Po svém přesunu z Buffala do New Yorku Islanders zažil povedený soutěžní debut za Ostrovany. Vychytal hvězdami prošpikované San Jose Sharks a přispěl nulou k výhře 4:0.

Brankář Islanders Robin Lehner
zdroj: Reuters autor: Dennis Schneidler

"Bylo to velice dobré utkání a užil jsem si ho. Cítil jsem, že jsem zpátky ve hře, dělám, co miluji, a jsem perfektně zdravý," prohlásila sedmadvacetiletá letní posila. Proti San Jose si Lehner připsal 35 úspěšných zákroků. Neuspěla taková esa jako Evander Kane, Joe Pavelski či hvězdný bek Erik Karlsson.

Lehner si zapsal do kariérních statistik devátou nulu, a dokonce po čtyřech prohrách první výhru proti Sharks. "Abych byl upřímný, na začátku utkání jsem byl trochu nervózní. Pak jsem měl pár lehčích zákroků. Takové, které vás dostanou do hry," popsala dvojka Islanders, která kryje záda německému gólmanovi Thomasi Greissovi.

Zákroky Lehnera proti San Jose 

V minulé sezoně jeho bilance v Buffalu, které zažilo mizernou sezonu, čítala 14 výher a 35 proher, z toho 9 po prodloužení. Průměr obdržených branek na zápas měl 3,01. Nyní dostal šanci od nového generálního manažera Islanders Loua Lamoriella a nového kouče Ostrovanů Barryho Trotze, bývalého kouče loňských šampionů z Washingtonu.

"Předvedl dobrý výkon, stejně jako celý tým. Udělali jsme vše pro týmový úspěch. Máme technicky vybavené hráče, kteří umí dát gól v přesilovce, kluky na oslabení i další hráče, kteří bránili v závěru s odhodláním. A samozřejmě pak máme Robina, který dělá skvělé zákroky," těšilo Trotze, jenž má s Islanders bilanci dvou výher (jedna v prodloužení) a jedné prohry.

Vše vyvrcholilo proti Detroitu, kdy Lehner dostal záchvat

Hned v prvním soutěžním utkání po šestiměsíční pauze v NHL se tedy Lehner představil v dobrém světle. Naposledy chytal utkání 29. března za Sabres, jenže jej proti Detroitu nedokončil.

V tento den se totiž u něj opět projevily problémy, které mu doktoři diagnostikovali jako bipolární poruchu. Tedy druh duševní poruchy, při níž se střídají stavy mánie či přehnaného sebevědomí s hlubokou depresí. Proti Detroitu se Lehner cítil vyčerpaný, těžce se mu dýchalo a cítil bolest na hrudníku.

O první přestávce ho musel uklidňovat týmový lékař Buffala. "Ale začala druhá třetina a vše bylo ještě horší. Bolest na hrudníku se zdála najednou spíš jako tlak. Na konci třetiny jsem viděl věci rozmazaně. Nemohl jsem se soustředit. Chtěl jsem se vrátit zpět do kabiny. Málem jsem si ze sebe nesundal věci. Chytl jsem pořádný záchvat paniky a myslel, že mám infarkt," vzpomínal odchovanec Frölundy v unikátní zpovědi pro server The Athletic.

Utápěl se v alkoholu. Zapíjel pivem prášky na bolest i na spaní, které bral téměř sedm let. Noc před utkáním s Detroitem nebyl při sobě. "Volal jsem trenérovi brankářů Andrewu Allenovi, že nemůžu chytat. Byl jsem opilý. Chtěl jsem se zabít a několikrát jsem byl k sebevraždě blízko. Boj na ledě byl nic ve srovnání s bojem v mém mozku," napsal Lehner.

Rozuzlení příběhu? Po třítýdenním odvykacím procesu v Arizoně, který provázely šílené noční můry, při nichž, jak říká, Lehner bojoval s démony, se vrací zpět do hokejového procesu. S restartem začal v New Yorku snově. "Snažím se tu posunout dopředu," dodal Lehner.

Zdroj
NY Times, theathletic.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články