Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Rozsíval zůstává v Chicagu, Olezs podepsal s New Jersey

Chicago - Michal Rozsíval bude i nadále v NHL hrát za Chicago, s nímž letos získal Stanleyův pohár. Čtyřiatřicetiletý bek podepsal s Jestřáby novou dvouletou smlouvu, jejíž podmínky nejsou momentálně známy. Velký přesun se odehrál na trase Ottawa - Detroit. Daniel Alfredsson opouští po 17 letech "Senátory", s nimiž spojil celou dosavadní kariéru v zámoří, a nově bude hrát za Detroit.

Michal Rozsíval
zdroj: AP autor: Paul Michna

Mistr světa z roku 2010 přišel do Chicaga loni v říjnu z Phoenixu a letos se v jeho dresu radoval z největšího úspěchu v klubové kariéře. Rodák z Vlašimi pravidelně nastupoval ve třetí obranné dvojici společně s Sheldonem Brookbankem.

"Hned od začátku sezony do našeho týmu skvěle zapadl," ocenil kouč Joel Quenneville Rozsívala již v průběhu finálové série, v níž si proti Bostonu připsal tři asistence. "U 'Rosyho' víme, co od něho očekávat, je zkušený a trpělivý s pukem. Někoho v podobné roli jsme tady delší čas neměli a celkově to vylepšilo hru celého týmu," řekl.

"Domnívám se, že právě v tom, jak dobré možnosti jsme měli v naší obraně, bylo možná největší zlepšení od minulého roku po letošní. A právě on byl po této stránce jedním z největších faktorů," doplnil trenér.

Rozsíval má v zámořské lize na kontě 783 zápasů za Pittsburgh, New York Rangers, Phoenix a Chicago s bilancí 64 branek a 208 asistencí. V play off přidal dalších 75 utkání, ve kterých si zapsal čtyři góly a čtrnáct asistencí.


Společně s Rozsívalem si Chicago pojistilo i služby slovenského útočníka Michala Handzuše.  šestatřicetiletým centrem, jenž patřil ke klíčovým postavám úspěšného tažení bitvami play off, podepsal klub nový jednoletý kontrakt.

To útočník Rostislav Olesz, kterého se Chicago zbavilo nedávno vyplacením ze smlouvy, bude hrát v New Jersey. S "Ďábly" podepsal roční smlouvu. Bronzový medailista z olympiády v Turíně měl s Jestřáby kontrakt ještě na další sezonu, který mu zaručoval podle dostupných informací příjem 4,25 milionu dolarů. Jeho plat v New Jersey nikdo oficiálně neoznámil, v Devils se ale potká s trenérem Petem DeBoerem, pod jehož vedením působil na Floridě.

Olesz dosud odehrál v NHL 356 zápasů, v nichž vstřelil 57 branek a přidal 75 asistencí. V minulých sezonách měl ale často zdravotní problémy, kvůli kterým odehrál v uplynulé sezoně jen čtrnáct utkáním v nižší AHL (s 19 kanadskými body). V New Jersey se Olesz potká s Patrikem Eliášem, který s klubem ve čtvrtek podepsal novou tříletou smlouvu.

Veterán Alfredsson končí v Ottawě po 17 letech

Čtyřicetiletý švédský reprezentant podepsal s Red Wings roční smlouvu s platem 5,5 milionu dolarů. Do klubu přichází i jiný forvard Stephen Weiss.

Rodák z Göteborgu patřil mezi největší hvězdy na trhu volných hráčů, který se v podvečer evropského času otevřel. Zámořská média ještě předtím informovala o tom, že dlouholetý kapitán Ottawy s předstihem oznámil vedení Senátorů, že v kanadském klubu pokračovat nebude.

Daniel Alfredsson a Filip Kuba
zdroj: AP autor: Alan Diaz

Alfredsson odehrál v NHL 1178 zápasů, ve kterých vstřelil 426 gólů a přidal 682 asistencí. Dalších 121 utkání (51+49) přidal dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz z Turína 2006 v play off.

Rudá křídla na trhu s volnými hráči získala i další posilu do útoku v podobě Weisse, jenž patřil dlouhá léta k oporám Floridy a dres mění v rámci slavné soutěže vůbec poprvé. Třicetiletý centr se upsal Detroitu na pět let, díky čemuž si přijde celkem na 24,5 milionu dolarů.

Weiss odehrál v uplynulém ročníku kvůli poraněnému zápěstí pouze 17 utkání a připsal si gól a tři nahrávky. Celkem v 654 startech v základní části nastřádal 394 bodů (145+249). S Pantery si zahrál jen v sedmi zápasech vyřazovacích bojů, vsítil tři branky a na další dvě nahrál.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články