Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Přes reprezentaci až do NHL a Síně slávy. Nedomanský je po Haškovi druhým Čechem mezi elitou

Jeho životní příběh je kombinací thrilleru a splněného amerického snu. Útěkem ze socialistického Československa zpoza železné opony se Václav Nedomanský vydal na dobrodružnou cestu v touze hrát mezi nejlepšími, což mu tehdejší režim nechtěl umožnit. Bývalému skvělému kanonýrovi Slovanu Bratislava a reprezentace se to podařilo a i v zámoří zanechal výraznou stopu. Ne nadarmo tak byl uveden do hokejové Síně slávy NHL.

Václav Nedomanský v hokejové Síni slávy
zdroj: ČTK/AP autor: Nathan Denette

Nedomanský se tak stal druhým českým hráčem po Dominiku Haškovi, kterému se dostalo této pocty. Bývalý vynikající gólman byl zvolen v roce 2014, dalším v řadě by mohl být Patrik Eliáš, držitel několika ofenzivních rekordů New Jersey Devils.

Bývalá garnitura zlaté generace českého hokeje, která se naplno prosazovala v NHL od počátku 90. let 20. století, je vděčná zejména Nedomanskému – předchůdci a průkopníkovi v jedné osobě. Právě Nedomanský byl tím, jenž otevřel dveře nejen českým, ale i evropským hráčům do nejlepší hokejové ligy světa. Ostatní ho pak následovali.

Je nám líto, video expirovalo.
Projev Václava Nedomanského při přijetí do Síně slávy NHL

Jaroslav Jiřík byl sice prvním českým hráčem, který si v NHL zahrál, ale v roce 1970 odešel do zámoří legálně a v St. Louis se navíc výrazně neprosadil. Po třech duelech jeho zámořská mise skončila a Jiřík raději zvolil návrat zpět do Československa.

Naproti tomu Nedomanský si musel cestičku do NHL probít skrz železnou oponu v éře studené války. V době tuhé normalizace mu tehdejší režim nedovolil na počátku 70. let odchod do zámoří, ačkoliv měl oficiální nabídky a zástupci klubů nabízeli za kanonýra Slovanu Bratislava a československé reprezentace peníze "na dřevo".

V Československu byl Nedomanský sledován Státní bezpečností a brzy mu došlo, že pokud si chce splnit sen zahrát si s těmi nejlepšími, musí si za ním jít tvrdým způsobem. S manželkou a tříletým synem využil šance v podobě udělení víz do Švýcarska na dovolenou a plán útěku byl v červnu 1974 na světě. Na cestě za štěstím ale musela rodina vše ostatní zanechat doma.

Odkazu Nedomanského a jeho ocenění se věnoval Hokej fokus podcast:

V Bernu už čekali členové klubu Toronto Toros z konkurenční hokejové ligy WHA, kteří byli rychlejší než Atlanta Flames. Nedomanský strávil v klubu tři roky, dokonce nastupoval i s legendou prestižnější NHL Frankem Mahovlichem v jedné útočné řadě. V 240 zápasech nakonec vyprodukoval 248 bodů a ve 33 letech se dočkal pozvánky do NHL, kam si ho vytáhli slavní Detroit Red Wings.

Po pěti letech v týmu Rudých křídel si Nedomanský zahrál v posledním roce kariéry ještě za New York Rangers a St. Louis Blues a i přes pokročilý hokejový věk skončil v 39 letech se slušnou bilancí 278 bodů v 421 zápasech nejslavnější ligy.

Zatímco v zámoří dokázal "Big Ned" splnit osobní předsevzetí, že i on může hrát kanadským stylem, v Československu byl "zrádce režimu" zatracován a smazán z historických tabulek. Nikdo mu však už neodpáře nepřekonatelný český rekord v podobě 163 gólů v 220 reprezentačních duelech.

Uvedení mezi hokejovou elitu se Nedomanský dočkal symbolicky při výročí třiceti let od sametové revoluce. "Nehrál jsem proto, abych se stal členem Síně slávy, ale protože jsem miloval hokej. Vždy jsem měl malé cíle a chtěl jsem být jen lepším a lepším," řekl Nedomanský k ocenění.

Zdroj
ČT sport, nhl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články