Plekanec tisícovku za Montreal nepřidá. Putuje na listinu volných hráčů, možný je návrat do Česka

Oslavil v úvodu letošní sezony jubilejní tisící zápas v NHL, ale stejný počet duelů za klub jeho srdce Montreal nepřidá. Český útočník Tomáš Plekanec po vzájemné dohodě s generálním manažerem Marcem Bergevinem končí u Canadiens. Klub jej umístí v sobotu na listinu volných hráčů jako potřebný krok k ukončení smlouvy, z listiny si ho může stáhnout některý z dalších týmů. Ovšem Plekanec naznačil návrat do České republiky.

Tomáš Plekanec v dresu Montrealu
zdroj: ČTK/AP autor: Graham Hughes

"Kluci mi budou chybět. Je to další rodina, chodil jsem sem každé ráno. Teď to končí. Určitě mi to bude chybět, to je jisté. Budu je sledovat a fandit jim," řekl Plekanec na tiskové konferenci v Montrealu.

V základní části NHL odehrál Plekanec celkem 1001 utkání. V polovině října při výhře 7:3 nad Detroitem jubileum oslavil gólem. Za Montreal si šestatřicetiletý centr připsal dosud 984 zápasů, tisícovku za kanadský klub tedy nepřidá.

Krátce poté, co sehrál slavnostní zápas, byl 19. října dlouholetý kapitán české reprezentace zařazen na listinu zraněných hráčů s pochroumanou dolní částí zad. Od té doby nenastoupil.

Klub se nakonec rozhodl, že s Plekancem bude situaci řešit, a dohodl se na konci jeho angažmá. "Bylo to velice těžké rozhodnutí. Tomáš bude vždy součástí Canadiens. S tím, jak se naši hráči v centru zlepšují, jsem si musel s Tomášem vysvětlit situaci. Setkali jsme se a došlo k oboustranné dohodě," vysvětlil Bergevin.

Je nám líto, video expirovalo.
Plekanec se chtěl rozloučit s NHL v Montrealu

"Někdy je NHL krutá, bohužel. Je to byznys," uvedl generální manažer hokejové reprezentace Petr Nedvěd, jenž v 36 letech neuspěl v roce 2008 v boji o smlouvu v New York Rangers. Neměl tak již šanci dosáhnout magické hranice 1000 odehraných duelů v základní části NHL.

"Plekyho znám velmi dobře, nezaslouží si to. Chtěl bych, aby si ho někdo vzal. Moc bych mu přál, aby dokončil v NHL alespoň tuhle sezonu a pak se třeba vrátil domů," doplnil Nedvěd.

Plekanec v červenci podepsal jako nechráněný volný hráč s Montrealem roční kontrakt na 2,25 milionu dolarů s možností vydělat na bonusech další 1,25 milionu.

Kladenský odchovanec, který v minulé sezoně vypomáhal i Torontu, nasbíral převážně za Canadiens 608 bodů za 233 gólů a 375 asistencí. V 94 utkáních play-off zaznamenal 53 bodů, 18 branek a 35 asistencí. 

"Jsem šťastný, co jsem tady dokázal. Mohu odejít spokojený," uvedl Plekanec, který nechtěl vybrat jeden konkrétní moment, na který bude z působení v Montrealu nejvíce vzpomínat. "Byla jich spousta a je těžké nějaký vybrat," dodal Plekanec.

Varianta návratu do České republiky je reálná

Podle redaktora renomovaného serveru The Athletic Arpona Basu, který se zaměřuje na Montreal Canadiens, by se měl Plekanec poohlížet po domácích klubech. "Tomáš Plekanec říká, že chce hrát ještě rok nebo dva a bude se poohlížet po nabídkách z České republiky. V NHL končí," uvedl Basu na sociální síti Twitter.

Zdroj
nhl.com/canadiens, ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články