Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

NHL opět v Česku. Praha uvidí start sezony nejlepší hokejové ligy světa

Hvězdy na ledě, neopakovatelná show a nejkvalitnější hokej v jednom balení, a navíc v Praze. Zámořská NHL se vrací do Česka a znovu slibuje parádní zábavu. San Jose Sharks a Nashville Predators se utkají ve dvou zápasech základní části, kterými odstartují novou sezonu celé ligy.

Zámořská soutěž v posledních letech oprášila model soutěžních duelů v Evropě, aby ještě více přiblížila kanadsko-americkou ligu hokejovému publiku na starém kontinentu. Po ročnících 2008, 2010 a 2019 se tak už počtvrté představí v Praze v regulérním zápase základní části dva kluby ze slavné NHL.

Vše odstartovali v rámci Česka před čtrnácti lety New York Rangers a Tampa Bay Lightning, na které navázali v roce 2010 Boston Bruins a tehdejší Phoenix Coyotes (v současnosti Arizona Coyotes).

Poslechněte si preview nové sezony NHL v Hokej fokus podcastu:

V roce 2019 se v Praze představili Philadelphia Flyers i s Jakubem Voráčkem proti Chicagu Blackhawks, jednomu ze šesti originálních klubů v čele s hvězdami Jonathanem Toewsem a Patrickem Kanem. Původně mělo být čtvrté pokračování už v roce 2020, jenže pandemie koronaviru si vynutila daň v podobě tříleté přestávky.

Hertlův comeback

Na rozdíl od poslední akce hostí tentokrát Praha hned dva souboje mezi Sharks a Predators, dokonce s puncem startu celé sezony. A fanoušci se mají v pátek a sobotu znovu na co těšit.

V San Jose působí jedna z mála českých hvězd NHL. Tomáš Hertl dorostl v lídra týmu a pro něj osobně půjde o speciální událost. Pro Hertla to totiž bude opravdový návrat domů. Než odešel do zámoří, vyrůstal hokejově v extraligové Slavii, za kterou hrál talentovaný útočník v O2 areně. A ve stejné hale se představí už jako jeden z tahounů kalifornského mužstva.

"Vážím si toho, že tady může být celá rodina, můžou mě vidět, kde jsem dřív hrával, a být u toho se mnou. Doufám, že začneme sezonu dobře. Jsem rád, že mám šanci tady hrát, protože ne všem se to poštěstí. Může to být naposledy. Užívám si to na sto procent," prohlásil Hertl po čtvrtečním tréninku, který byl otevřený pro veřejnost.

V dresu Žraloků se domácím divákům předvede i reprezentační obránce Radim Šimek, který si musel cestu z Liberce do NHL proklestit přes farmářský tým Barracuda v AHL. V prvním týmu Sharks čeká spolehlivého beka už pátá sezona. "Vždycky se rád vracím do Česka domů. Kluci byli z Prahy nadšení, říkali, že se jim líbila víc než Berlín, takže mě to potěšilo," řekl Šimek a srovnáním měst připomněl, že s týmem v úterý absolvoval přípravný zápas v Berlíně proti tamnímu Eisbärenu.

Kromě českých zástupců přitahují největší pozornost kanadský kapitán týmu Logan Couture, švýcarský kanonýr Timo Meier nebo švédský bek Erik Karlsson.

Prosadí se Josi?

Na druhé straně ční jméno Roman Josi. Kapitán Nashvillu je jedním z nejlepších obránců celé ligy a švýcarský sympaťák dokazoval svou všestrannost i v poslední sezoně, kdy si připsal úctyhodných 96 bodů (23+73) v 80 zápasech základní části. Hned dvakrát se trefil v přípravě před pražskými duely na ledě švýcarského Bernu.

Predators však disponují i dalšími zajímavými hráči, jako jsou švédský technik Filip Forsberg s finským hračičkou Mikaelem Granlundem, kanadský útočník Matt Duchene nebo a americký obránce Ryan McDonagh – dvojnásobný vítěz Stanley Cupu, jenž přišel v létě z Tampy Bay, se kterou si zahrál třikrát v řadě ve finále play-off. V brance je navíc finalista ankety pro nejlepšího brankáře minulého ročníku NHL Juuse Saros z Finska.

"Je skvělé sledovat naše evropské spoluhráče, jak hrají před příbuznými, kteří mají možnost vidět je hrát na vlastní oči," uvedl Duchene na adresu týmových parťáků z Evropy.

Přípravné období mají oba týmy za sebou, v Praze se už pojede naostro a o první body nové sezony do tabulky. Show jménem NHL může začít.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články