Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Majitelé klubů jednohlasně schválili kolektivní smlouvu

New York – Start severoamerické hokejové ligy se blíží. Majitelé klubů NHL odsouhlasili kolektivní smlouvu, a pokud ji schválí také hokejisté, měla by zkrácená sezona elitní zámořské ligy začít 19. ledna. Hráči by o návrhu smlouvy měli podle AP hlasovat v pátek a v sobotu.

Je nám líto, video expirovalo.
Majitelé klubů NHL schválili kolektivní smlouvu

"Hráčům, kteří chtěli naskočit na led. Partnerům, kteří podporují ligu finančně a personálně a hlavně fanouškům, kteří milují NHL, patří velká omluva. Vím, že ta nic nezmění, ale výluka trvala déle, než všichni chtěli," kál se komisionář NHL Gary Bettman.

Dohodu z nedělního rána, jež po 113 dnech fakticky ukončila výluku NHL, všemi hlasy ratifikovali majitelé klubů, kteří se sešli na Manhattanu. Nyní je třeba, aby se pro znění smlouvy vyslovily také dvě třetiny z více než sedmi set hráčů.

Začátek přípravných kempů je plánován na neděli, v základní části NHL by každé mužstvo mělo odehrát 48 zápasů. 

Přehled hlavních bodů nově dohodnuté kolektivní smlouvy mezi NHL a NHLPA:

- Platový strop pro sezonu 2013/14 bude 64,3 milionu dolarů, tedy stejný, jako byl v minulém ročníku. Platové dno bude 44 milionů dolarů.

- Platový strop v prvním roce bude 60 milionů dolarů, ale kluby mohou v přechodném období vydat na platy až 70,2 milionu dolarů. Platové dno bude 44 milionů dolarů.

- Kolektivní smlouva bude platit deset let s klauzulí, podle které ji mohou obě strany vypovědět po osmi letech.

- Rozptyl platů se z roku na rok nesmí lišit o více než 35 procent a v posledním roce smlouvy se nesmí lišit o více než 50 procent od nejvyššího ročního příjmu.

- Hráčské kontrakty se budou moci uzavřít maximálně na sedm let. Na maximálně osm let může klub uzavřít smlouvu s hokejistou, který mu patří.

- Rozhodnutí o účasti hráčů NHL na olympijských hrách v Soči v roce 2014 nebude součástí kolektivní smlouvy. Jejich start je pravděpodobný, ale jednat o něm bude Mezinárodní hokejová federace a Mezinárodní olympijský výbor s NHL a NHLPA.

- Dělení příjmů mezi kluby se zvýší na 200 milionů dolarů (ze současných asi 150 milionů)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články