Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nastoupí hráči z NHL v Soči? Fasel bude jednat. Věří, že ano

New York - Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel chce hned po podpisu nové kolektivní smlouvy mezi vedením NHL a hráčskou asociací NHLPA začít jednat o podmínkách startu hráčů ze zámořské soutěže na olympijských hrách v Soči. Fasel věří, že hvězdy z NHL na vrcholné akci příštího roku chybět nebudou.

René Fasel
zdroj: isifa autor: Clive Rose

Dohoda o startu hráčů z NHL na olympiádě se nakonec do nové kolektivní smlouvy nedostala. Obecně se předpokládá, že k dohodě dojde, jednoduché to ale nebude. Jednat o ní budou zástupci IIHF, NHL, NHLPA a Mezinárodního olympijského výboru (MOV). "Jakmile bude smlouva ratifikována, budeme se snažit najít řešení, aby nejlepší hráči popáté za sebou na olympiádě startovali," uvedl Fasel pro agenturu Canadian Press. Hokejisté z NHL startují na OH od Nagana 1998.

"Vždy jsem říkal, že naše dveře jsou stále otevřené. Jsem přesvědčen, že najdeme způsob, aby stejně jako v Naganu, Salt Lake City, Turíně a Vancouveru na největší sportovní akci mohli startovat," podotkl Fasel, který je i členem výkonného výboru MOV. NHL se bude snažit na startu hráčů vydělat a upravit například podmínky dopravy a ubytování pro hokejisty, ale i zástupce klubů a jejich sponzorů. NHL se také příliš nezamlouvají přísná pravidla MOV na použití fotografií, videí a obecně práci médií.

Gary Bettman:

Podle webu kanadské televize TSN by podobné ústupky mohly být pro MOV problémem. Lze totiž předpokládat, že by podobné požadavky následně měli například zástupci basketbalu nebo tenisu. Na jednání o startu hráčů z NHL v Soči by se měl podílet i šéf kanadského hokeje Bob Nicholson, který je zároveň viceprezidentem IIHF. Předpokládá, že jednání začnou během několika týdnů. "Je to důležité pro nás všechny, i pro hokej," řekl Nicholson.

Problémy očekává i bývalý vynikající ruský obránce Vjačeslav Fetisov, který již v prosinci během výluky NHL prohlásil, že vedení ligy nebude mít zájem uvolňovat hráče na olympiádu ani na mistrovství světa. "Proč by Bettman podporoval hokej jinde než v NHL? Navíc problém je i v ekonomice. Oni z olympiády nic nemají a liga počítá každý cent," uvedl dvojnásobný olympijský vítěz, sedminásobný mistr světa a vítěz Stanleyova poháru pro Sovětskij Sport.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články