Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Las Vegas, Toronto, Edmonton... NHL hledá neutrální půdu a uvažuje i o předkole play-off

Samé překážky. Koronavirus, zavřené hranice, prázdné ochozy. NHL přesto bojuje o přežití tohoto ročníku. Stále pracuje s možností, že pokud se má tato sezona ještě rozběhnout, bude to na neutrálních stadionech. Komisionář elitní soutěže Gary Bettman uvedl, že liga uvažuje o osmi či devíti různých místech, z nichž každé by mohlo vytvořit základnu až pro 12 týmů. Play-off by se pak mohlo hrát s 24 týmy a zavedeno by bylo předkolo.

Prázdná aréna Toronta Maple Leafs
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Gunn

Podle amerických médií je jedním z hlavních favoritů Las Vegas. ESPN uvádí, že zájem projevily i Minnesota, Edmonton, Toronto a Vancouver, podle Sportsnet je další možností Columbus.

NHL se kvůli pandemii koronaviru zastavila 12. března, klubům zbývá v základní části odehrát 11 až 14 zápasů. Zatím není jasné, kdy a zda se sezona rozběhne a v jakém formátu. "Myslím, že teď nikdo nemá přesně daný plán, zvlášť v Severní Americe. Od začátku pauzy 12. března tvrdě pracujeme na tom, abychom dokázali zareagovat na všechny možnosti. Stále však panuje velká nejistota," řekl Bettman.

Podle některých médií v čele s ESPN liga zvažuje play-off s 24 týmy místo obvyklých šestnácti. Volno by měly na úvod nejlepší čtyři týmy z každé konference a zbylých šestnáct mužstev by absolvovalo předkolo na tři vítězné zápasy.

Nejlepší čtyři týmy Východu (Boston, Tampa, Washington, Philadelphia) a Západu (St. Louis, Colorado, Vegas, Dallas) by mezitím hrály turnaj s třemi duely pro každý klub, aby se udržely v zápasovém rytmu. Zbývající série by se už hrály jako tradičně na čtyři vítězství. 

Má cenu restart bez diváků?

Jednou z komplikací restartu je například i to, že 17 procent hráčů NHL nežije v Severní Americe a kvůli omezením v cestování by měli komplikovaný návrat. Až na výjimky jsou také zavřené hranice mezi Kanadou a Spojenými státy.

Jeden z nejlepších českých hokejistů v NHL Jakub Voráček z Philadelphie minulý týden uvedl, že než dohrávat sezonu na neutrálních stadionech bez diváků, bylo by lepší tento ročník předčasně ukončit.

Bettman se nechce vzdát za každou cenu. "Nechci znít jako nenapravitelný optimista, ale zrušení sezony by bylo příliš jednoduché řešení. Znamenalo by to, že jste se přestali snažit. Věřím, že dostaneme možnost dohrát ročník," uvedl Bettman minulý týden.

"Až nastane správný čas a správné podmínky, až budeme schopni využít možnosti, o kterých se uvažuje, tak sezonu dohrajeme," dodal odhodlaně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články