Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Král: Nechceme rozšiřovat extraligu ani rušit sestupy. Náš návrh vnímáme jen jako krizový plán

Zrušení sestupu, rozšíření nebo naopak snížení poštu účastníků, případně zachování současného stavu. Hrací model příštího ročníku extraligy je zásadním hokejovým tématem posledních dnů. Proti návrhu hokejového svazu na dvouleté moratorium na sestup stojí iniciativa Plzně, Sparty a Liberce, která by naopak ráda postupně zúžila extraligu až na dvanáct klubů. "Nabídli jsme klubům pouze model pro krizovou situaci, do jejich rozhodování svaz zasahovat nechce," uvedl předseda ČSLH Tomáš Král v pořadu Studio ČT sport. Hokejový expert David Pospíšil vidí řešení spíš v návratu baráže. Tento i další rozhovory najdete nově také v audio verzi v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás.

Prezident Českého hokeje Tomáš Král
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Pokud by extraligové kluby přistoupily na svazovou variantu, v následujících dvou sezonách by nikdo nesestupoval, naopak by v případě zájmu doplnil nejvyšší soutěž vždy vítěz play-off první ligy. V sezoně 2022/2023 by tak extraligu hrálo až šestnáct klubů. Poté by dva nejhorší sestoupily a 14. celek by hrál baráž. Prolínací soutěž by následně zůstala i po poklesu účastníků zpět na čtrnáct.

"Musím říct, že jako svaz vůbec nechceme rozšiřovat extraligu, rušit sestupy a obecně přijímat tenhle návrh. Vycházíme ale ze současné situace a nabízíme ekonomický krizový plán. Navíc vůbec netušíme, jestli se extraliga rozjede v termínu nebo se třeba v říjnu znovu nepřeruší, proto tento model. Osobně jsem ale příznivcem přímého sestupu a letošní vyvrcholení základní části to myslím hodně pozvedlo," vysvětluje Král.

Bývalý extraligový útočník a současný hokejový expert ČT sport David Pospíšil vidí svazový záměr jako chaotický a nevěří, že hokeji pomůže. "My prostě nemáme kvalitu na šestnáct týmů. Pak bude hrát někdo dva roky údržbu bez rizika, že spadne. A víme přece, jak těžko se tady kvalita zvedá. Přitom ekonomické problémy budou mít všechny týmy," je přesvědčený Pospíšil.

Je nám líto, video expirovalo.
Studio ČT sport

Protinávrh trojice klubů naopak počítá se sestupem dvojice nejhorších týmů při současném postupu pouze vítěze druhé nejvyšší soutěže. V sezoně 2022/2023 by tedy extraliga měla dvanáct klubů a v této podobě by soutěž pokračovala v dalších letech s tím, že by byl nadále zachován sestup posledního týmu, jak tomu bylo v poslední, předčasně ukončené sezoně.

"Je to v podstatě současný model, liší se pouze počtem účastníků. Za normálních okolností bych byl nadšený, kdyby se k tomu extraliga rozhodla. Protože po svém téměř desetiletém boji za nahrazení baráže přímým sestupem už bych si klubům asi nedovolil navrhnout snížení na dvanáct týmů. Pro mě by to byl ideální stav. Paradoxně by to ale vedlo k opaku toho, co jsme chtěli – místo aby kluby měly šanci šetřit a dohadovat se se sponzory, tak by musely stavět ještě nabitější kádry a dávat do toho více peněz," porovnává Král.

Podle předsedy hokejového svazu je škoda, že s tímto návrhem nepřišly kluby už dříve, za standardních okolností. Od svazu by určitě dostaly zelenou. "Teď ale osobně nevím, jak bych se zachoval v roli manažera klubu, který na jedné straně musí hráčům krátit výplaty a zároveň zbrojit na další ročník, ve kterém by přímo padaly dva týmy, což tu předtím nikdy nebylo. Za současné situace je to vražedné," dodává Král.

V nejvyšší soutěži jsou nyní opravdu ty ekonomicky nejsilnější kluby s nejlepším zázemím, myslí si Král. "A teď by dva takové týmy sestoupily. A já se ptám, kolik je v první lize týmů, které by je dokázaly plnohodnotně nahradit. Protože když to vezmeme do důsledků, tak extraliga už v tuhle chvíli je do značné míry uzavřená, když vezmeme v potaz podmínky pro extraligovou licenci. Minimálně dvě třetiny prvoligových týmů by se přes tuhle bariéru do soutěže nedostaly, ani kdyby uspěly sportovní cestou," domnívá se Král.

S tím souhlasí i Pospíšil. "Dlouhodobě volám po tom, aby se zúžila extraliga na dvanáct týmů. V téhle chvíli mi to ale přijde ani ne tak nevhodné, ale jako riskantní. Vypadnou dva týmy a nahoru půjde někdo, o kom nevíte, jestli na tu soutěž bude mít. Proto beru přímý postup a sestup jako chybu. Ta ochrana klubů, jakási záchranná brzda, totiž byla právě ta baráž. Byla stejně dramatická jako teď boj o záchranu, také se bojovalo do posledního kola," připomíná Pospíšil. Pro srovnání podmínek by nejslabší celky z extraligy nasazoval do prvoligového play-off, kde by měly svou příslušnost k elitě obhájit.

Pro Pospíšila je důležité nastavit systém, který bude kluby motivovat až do závěru sezony. "Je potřeba, aby vedení klubů až do konce sezony věřilo, že se mohou zachránit, a dál do týmu investovalo a připravovalo hráče. Pokud by bylo třeba delší čas dopředu jasné, které kluby sestoupí, tak to soutěž hrozně degraduje. V téhle situaci bych nechal počet účastníků a vrátil baráž. Tam si to ten poslední tým může sportovně uhrát. A pokud neporazí prvoligového soupeře, který bude finance shánět ještě hůř, tak se prostě nemá na co vymlouvat," konstatuje Pospíšil.

Král naopak považuje za napínavější a do jisté míry i spravedlivější přímý sestup. "Loni šly Pardubice do baráže s tím, že v základní části uhrály 36 bodů. Teď nestačilo na záchranu ani šedesát. K tomu je samozřejmě potřeba připočítat oprávněné výtky prvoligových klubů, že zatímco ony jsou do baráže domlácené z play-off, tak extraligové týmy se na prolínací soutěž chystaly někdy už od ledna. To byl třeba případ Českých Budějovic, které by svým zázemím přitom nepochybně do extraligy patřily," připomíná Král.

Extraligové kluby mají čas na vyjádření do 31. května. "V tuhle chvíli to vnímáme tak, že aby se změna zavedla, tak by musela být pro dvoutřetinová většina. To je deset klubů. Pokud nebude většina výrazná, zůstane v platnosti současný model. A pokud to tak bude, tak budu osobně nejspokojenější. Netroufám si ale odhadnout, jak to dopadne, zatím je to dost na hraně," uzavírá Král.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články