Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Atletika ČR 2024

Chci zůstat zdravý a mít lepší sezonu než dvě předchozí, přeje si Palát před pražským startem NHL

V týmu patří k nejstarším a zároveň nejzkušenějším hráčům. Respekt spoluhráčů si však nevysloužil věkem, ale úspěchy v NHL. Ondřej Palát patří k nejvýraznějším českým hokejistům v zámoří poslední dekády. Po dvou slabších letech v New Jersey vyhlíží o poznání lepší ročník. A po domácím zlatém mistrovství světa snad není vhodnější místo, kde ho co nejlépe odstartovat.

Ondřej Palát slaví se spoluhráči z New Jersey Devils
zdroj: Reuters / USA TODAY Sports autor: Ed Mulholland

Až se Palát v pátek a sobotu zase představí na ledě pražské O2 areny, už to nebude v dresu české reprezentace, s níž dosáhl v květnu na titul mistrů světa. Se spoluhráči z Devils se postaví ve dvou zápasech Buffalu Sabres v rámci zámořské akce NHL Global Series.

Mistrovskou šatnu však Ďáblové nevyfasovali. "Trošku mě to mrzí, myslel jsem, že ji budeme mít, takže škoda. Tady máme ale také velkou šatnu, takže je to asi úplně jedno," uvedl Palát ke kabině hostů.

A podobně jako s národním týmem by chtěl v Praze zajisté odstartovat úspěšně také novou klubovou sezonu. "Chytnout začátek je jednou z nejdůležitějších věcí. Na to se budeme soustředit. Snad vyhrajeme," řekl k chystanému startu.

Devils přitom mají co napravovat. V minulém ročníku nenavázali na předchozí účast v play-off a z posledních šesti pokusů si tak o slavný Stanley Cup zahráli jen jednou. Od prohraného finále 2012 se probojovali do vyřazovacích bojů pouze dvakrát.

Nebylo divu, že po letech strádání chtělo vedení klubu k omlazenému celku někoho zkušeného. V osobě Paláta tým navíc získal i recept na úspěch. Vždyť jde o dvojnásobného vítěze Stanley Cupu v dresu Tampy Bay s množstvím vítězných gólů v zápasech play-off.

Palátovi stejně jako celému týmu se však poslední sezona nepovedla podle představ. Devils nepostoupili do vyřazovacích bojů (i vzhledem k rozsáhlé marodce hráčů) a český univerzál, jenž odehrál o 22 zápasů víc než v předchozí sezoně díky lepšímu zdraví, se zlepšil jen o tři góly a pět asistencí. Navíc výsledek -9 v kolonce účasti vstřelených a inkasovaných branek byl vůbec jeho první negativní bilancí v rámci NHL.

Jaká jsou jeho očekávání? "Mít lepší sezonu než ty dvě předchozí. Chci zůstat zdravý," připomněl první ročník u Devils, kdy odehrál jen 49 zápasů místo plné porce 82 utkání. Z pohledu týmu je cíl jasný. "Ambice jsou udělat play-off. Máme na to tým, máme nové hráče, kteří nám pomůžou se do play-off dostat," dodal Palát.

Pikantností souboje mezi New Jersey a Buffalem je fakt, že ještě loni působil v týmu Devils trenér Lindy Ruff, nyní nový kouč Sabres. "Zná nás trošku, ale zase máme nového trenéra (Sheldona Keefea), který nám dal zase trochu jiný systém, jiné detaily. Výborně komunikuje, jeho tréninky mají tempo. Zatím super," prohlásil Palát na konto trenérské rošády.

Význam Paláta pro mužstvo si uvědomují také jeho spoluhráči. "Je pro všechny z nás vzorem," má jasno Jesper Bratt. Kapitán Nico Hischier se přidal: "Mít ho v týmu znamená hodně. Všechno vyhrál. Všichni víme, jaký je to člověk. Je to profík, tvrdě maká na ledě i mimo led. Je rozhodně lepší mít ho za spoluhráče než hrát proti němu," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články