Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Úsporný přístup se Rusům nevyplatil. Výhru Slováků vystřelil v závěru Gernát

Nevýrazní Rusové bez řady opor podlehli na šampionátu v Rize houževnatým Slovákům 1:3 a přenechali soupeři průběžné první místo v tabulce skupiny A. Vítězství zařídil obránce Martin Gernát, který v čase 53:19 využil přesilovou hru. Pojistku přidal do prázdné brány Marek Ďaloga. Slovensko zůstává na turnaji po třech zápasech stoprocentní.

Radost slovenských hokejistů
zdroj: Reuters autor: Ints Kalnins

Favorit MS naopak poprvé prohrál, slovenskému týmu na světovém šampionátu navíc podlehl po 17 letech. "Byl to pro mě speciální zápas, protože prakticky všechny ruské hráče znám. Navíc u reprezentace působí i lidé ze Spartaku. Je to velké vítězství," řekl brankář Július Hudáček, který si připsal 27 úspěšných zákroků. "Důležité je, že jsme hráli jako tým a byli jsme lepší než Rusové. Dobře jsme bruslili, hráli na puku a vytvářeli si šance. Když budeme takhle hrát i nadále, můžeme porazit na šampionátu každého, což je pro nás nejdůležitější zpráva," dodal.

Slováci posíleni úspěšným vstupem do turnaje začali proti sborné aktivně a brankář Samonov měl stejně práce jako jeho protějšek Hudáček. Oba gólmani ale chytali od začátku spolehlivě a neinkasovali ani při prvních přesilových hrách soupeře.

V polovině utkání se Slováci dostali do vedení. Kuzmenko sice stihl zaskočit za Samonova a odehrát puk směřující za brankovou čáru, v pokračující akci ale otevřel skóre Kelemen, který se představil na šampionátu poprvé a zároveň debutoval v reprezentaci.

"Dostal jsem skvělou přihrávku do tandemu od Miloše Romana, vystřelil jsem a spadlo to tam. O takové premiéře se mi ani nezdálo. Gól a k tomu vítězství nad Ruskem, co více si přát," usmíval se Miloš Kelemen, který v příští sezoně posílí Mladou Boleslav.

Rusové však rychle vyrovnali. Hned po následném buly fauloval Skalický a sborná druhou početní výhodu využila. Střelu Tolčinského tečoval bruslí Barabanov. Gólu však předcházela hra rukou útočníka Šalunova. "I takové věci se stávají. Rozhodčí asi zaspali, nebo nevím, co dělali," řekl útočník Marián Studenič. "Čárový rozhodčí to viděl a už to chtěl zapískat, ale rozmyslel si to," řekl Hudáček.

Obětavě hrající Slováci nepouštěli soupeře do velkého tlaku a ve třetí části se opět dostali do vedení, kdy se v přesilové hře prosadil tečovanou střelou Gernát. Rusové se pokusili vyrovnat při power-play, ale naopak sami potřetí inkasovali. Slovenskou výhru zpečetil střelou do prázdné branky Ďaloga.

"Dnes jsme hráli výborně a musíme v tom pokračovat. Věřím, že to nebyla naše poslední výhra a ještě na šampionátu něco pěkného zažijeme. Situace ve skupině je hodně zamotaná a ani dvanáct bodů nemusí k postupu stačit," řekl Hudáček, který se posunul na post brankářské jedničky místo zraněného Branislana Konráda. "Myslím si, že Rusové dnes byli naší hrou překvapeni. Nečekali, že budeme tak aktivní a půjdeme po nich," dodal dvaatřicetiletý gólman.

Podle ruského kouče Valerije Bragina doplatili jeho svěřenci na laxní výkon. "Nyní víme, na čem zapracovat. Soupeř zvítězil díky odhodlání. Pro nás je to dobrá lekce. Bez touhy po úspěchu nemůžete vyhrát," prohlásil Bragin.

Mistrovství světa v hokeji v Rize, skupina A (Olympic Sports Centre):

Slovensko - ROV 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 30. Kelemen (M. Roman), 54. Gernát (Hrivík, Cehlárik), 59. Ďaloga (Hrivík, Cehlárik) - 32. Barabanov (Tolčinskij, Slepyšev). Rozhodčí: Ansons (Lot.), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všichni Fin.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:1. Bez diváků.

Slovensko: J. Hudáček - Gernát, Rosandič, Bučko, Ďaloga, Ivan, Gachulinec, Jánošík, Kňažko - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Holešinský, Krištof, Pospíšil - Studenič, M. Roman, Kelemen - Skalický, M. Sukeľ, Liška. Trenér: Craig Ramsay.

ROV: Samonov - Zub, Zadorov, Gavrikov, Provorov, Ožiganov, Rafikov, Dronov - Voronkov, Šalunov, Barabanov - Tolčinskij, Karnauchov, Slepyšev - Burdasov, Morozov, Kuzmenko - Timkin, Kameněv, Švec-Rogovoj - Galimov. Trenér: Valerij Bragin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články