Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Famózní Bowns marně držel naděje Britů, druhé vítězství mají Slováci

V brance Velké Británie dělal Ben Bowns, co se dalo. Připsal si 41 zákroků, ale k bodovému zisku to nestačilo. Ze zahajovacího nedělního utkání ve skupině A totiž bere vítězství 2:1 Slovensko, v jehož dresu zazářil gólem a asistencí Róbert Lantoši. Svěřenci kanadského trenéra Craiga Ramseyho tak navázali na sobotní výhru nad Běloruskem a na šampionátu jsou zatím stoprocentní.

Brankář Britů Ben Bowns (vlevo) v utkání proti Slovensku
zdroj: ZUMA autor: Jari PestelacciJP

Slováci sice začali bleskově naplňovat roli velkého favorita, ale nakonec se na "povinné" tři body hodně natrápili. Velkou překážkou byl pro ně od začátku skvěle chytající Bowns. Ze sedmnácti střel, které na jeho branku mířily během úvodní třetiny, pustil jen tu, kterou na něj vyslal už po 25 sekundách Marek Hrivík.

Zatímco Britové se k ohrožení svatyně střežené Branislavem Konrádem dostávali jen výjimečně a statistici jim za první část napočítali pouhé dvě střely do prostoru mezi tyče, Slováci měli řadu dalších příležitostí, ale uklidňující náskok si vypracovat nedokázali.

"Jako tým jsme udělali spoustu důležitých věcí, které je třeba udělat, ale přestože jsme nakonec měli na kontě přes 40 střel na branku, promarnili jsme řadu příležitostí k zakončení. Snažili jsme se být dokonalí a pořád vylepšovat pozici pro střelu," všiml si Ramsay.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Velká Británie – Slovensko

Do druhé části nahradil Konráda, jehož vyřadilo ze zápasu poraněné tříslo, Július Hudáček. Zkušený gólman se ale ještě ani nestihl pořádně zahřát a po 123 sekundách inkasoval. Ve správnou chvíli byl na správném místě Kirk a pohotovou dorážkou zaznamenal svůj druhý gól i celého britského výběru na turnaji.

Už ve 25. minutě však kontroval Lantoši, když z kruhu pro vhazování zacílil dokonale přesně do horního růžku. Na druhé straně nebyl daleko od opětovného vyrovnání Davies. Stejně jako v první třetině vyslali Slováci na Bownse sedmnáct střel, ale opět zůstalo u jediného gólu.

Hudáčka pak Britové hodně pozlobili v první přesilovce duelu, skóre se ovšem nezměnilo ani po Sukeľově příležitosti.

Ve třetím dějství už byli Slováci o něco opatrnější, přesto neměl k vyrovnání daleko na dorážku do prázdné branky číhající Connolly. Bowns držel naděje Britů na překvapení až do samého závěru. V něm pak čelil slovenský tým šestici soupeřů, ale těsnou výhru uhájil a zůstal v Rize stoprocentní.

Za dvě odehraná utkání dosud neztratili bod ani Rusové, kteří budou v pondělí dalším soupeřem Slováků. "Naším cílem je postup do čtvrtfinále, takže jsme dobře věděli, že úvodní dva zápasy musíme vyhrát. Zítra nás čeká o poznání kvalitnější soupeř, takže i my potřebujeme hrát lépe. A dát i více gólů," prohlásil Lantoši.

Velká Británie - Slovensko 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. Kirk (Perlini, Richardson) - 1. Hrivík (Lantoši), 25. Lantoši (Cehlárik). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Gouin (Kan.) – Constantineau (Fr.), Oliver (USA). Vyloučení: 2:2. Bez využití. Bez diváků. 

Velká Británie: Bowns - Richardson, Tetlow, D. Phillips, O'Connor, Ehrhardt, Clements, Swindlehurts - Dowd, Hammond, Lake - Kirk, Perlini, Connolly - Duggan, Lachowicz, Betteridge - Davies, Myers, J. Phillips - Ferrara. Trenér: Corey Neilson.

Slovensko: Konrád (21. J. Hudáček) - Gernát, Rosandič, Nemec, Ďaloga, Grman, Jánošík, Gachulinec, Kňažko - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Skalický, Krištof, Pospíšil - Studenič, Miloš Roman, Faško-Rudáš - Slafkovský, M. Sukeľ, Liška. Trenér: Craig Ramsay.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články