Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
AZ-kvíz tentokrát s Fortunou

Sním o medaili, ale hlavní je zítra vyhrát s Rusy, říká Pešán

Atmosféra velkého turnaje zvolna doléhá i na kouče hokejové reprezentace. Filip Pešán sice už vedl tým na šampionátu hokejistů do dvaceti let, ale na mistrovství světa dospělých má premiéru. Jeho tým čekají v pátek na úvod turnaje Rusové a třiačtyřicetiletý kouč věří, že jeho nová zkušenost bude spojena s úspěchem. Sní o medaili, na niž český hokej čeká už devět let.

"Napětí se mě jistě zmocňuje, ale ne negativní. Na zápas se těším. V podstatě celá série Euro Hockey Tour a zápasy Euro Hockey Challenge, to je všechno příprava na mistrovství světa a zítra to konečně vypukne. Těším se na tu zkušenost, kterou s takhle velkým zápasem ještě nemám. A doufám, že bude pozitivní," řekl Pešán v on-line rozhovoru s novináři.

Cíl pro turnaj prozradil jen v náznacích. "Nechci hodnotit, co bude úspěch, já chci hlavně vyhrát zítřejší zápas s Ruskem. Medaile je však samozřejmě velký sen," řekl Pešán s vírou, že jeho tým má sílu, aby zabojoval o medaili.

Útočník Jakub Vrána už vyhlásil, že je potřeba jet na turnaj vyhrát zlato. "Kuba se tak vyjádřil a patří to k jeho osobnosti. Je sebevědomý, hraje skvělý hokej a jede si pro zlato, takže já mu tleskám," uvedl Pešán.

"Nechci přeceňovat naše výsledky před šampionátem nebo nějak podceňovat soupisky soupeřů. Myslím, že mistrovství světa bude extrémně vyrovnané a rozhodnou detaily jako každý rok. Z titulu se může radovat kdokoliv, já doufám, že dojdeme co nejdál," doplnil Pešán, který A-tým převzal před probíhající sezonou.

Připustil ale, že tým je v ideálním rozpoložení. "Co cítím z týmu? Nejvíc pokoru a pracovitost, což jsou dva základní kameny pro to, abychom byli úspěšní. Cítím to každý den na tréninku, každý den v kabině. Žádné hvězdné manýry, tým je opravdu klidný a přitom silný, což se mi líbí," prohlásil Pešán.

Poslechněte si nový díl Hokej fokus podcastu k MS: 

Jeho představou je hrát aktivní hokej. "Chceme se prezentovat hrou, kterou jsme se prezentovali v Praze, kde nám trochu pomohlo menší hřiště. Tady na tom širším kluzišti nebude tak jednoduché hrát aktivně, budeme se všichni v podstatě zase trochu učit hokej na velkém hřišti. Rozhodně nechceme jen bránit, chceme soupeře zlobit, aby měl soupeř problém s námi. To je podle mého hra, která není zbabělá," vysvětlil Pešán.

V přípravě tým posílil sebevědomí když vyhrál všech devět zápasů. Kouč věří, že si sednou i útoky po začlenění ofenzivních es Dominika Kubalíka a Vrány. "Měli dva tréninky s týmem, takže tam je otazník, jak zapadnou do systému, který pilujeme několik týdnů, ale doufám, že s tím nebude problém. Stejně jako nebyl problém s Honzou Kovářem, Filipem Chytilem nebo Filipem Zadinou," řekl Pešán.

Očekává, že šampionát elitní kategorie bude výrazně odlišný v porovnání s juniorským šampionátem. "Myslím si, že to jiné bude. Ve dvacítkách mohl člověk trochu víc zmanipulovat kluky do systému, do nějakého tvaru. Tady přijeli hráči na poslední chvíli nebo hráči, kteří jsou pod svými kouči v nejlepších ligách po světě. Uvidíme, jak se podaří hráče 'svázat' do systému, který s některými z nich pilujeme už sedm osm týdnů. Uvidíme zítra," řekl Pešán.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články