Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Češi potřebují nutně první výhru, s Bělorusy půjdou v útoku ke střelcům pracanti

Po druhé prohře na šampionátu zaznělo z českého týmu, že se musí obléknout montérky a vrátit se do práce. A ve stejném duchu se nesly ohlasy před dnešním utkáním s Běloruskem, čeští hokejisté si vštěpují větší pracovitost, která je má dovést k první výhře na mistrovství světa v Rize. Z pondělního programu ještě poutá také zápas Slováků s Rusy. Přímé přenosy sledujte od 15:15 na programu ČT sport a webu ctsport.cz, český duel startuje v 19:15.

Trénink českého celku, pokyny uděluje duo trenérů Pešán - Straka
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Česká reprezentace zažívá po prohrách s ruským výběrem ROV (3:4) a se Švýcarskem (2:5) nejhorší vstup do mistrovství světa v samostané historii. Na mistrovství světa takto nepovedený start ještě v dobách Československa prožili hokejisté jen v letech 1971, 1986 a 1991. 

Přesto asistent kouče Martin Straka necítí z týmu paniku. "Nálada není úplně špatná. Pochopitelně víme, že jsme dvě utkání nezvládli a doufáme, že se zlepšíme. Víme, co musíme zlepšit," řekl majitel plzeňského klubu v rozhovoru pro ČT sport.

Podobně jako od hráčů i z úst olympijského vítěze z Nagana zaznívá, že je potřeba větší pracovitost a důraz. "Nemáme pohyb, byli jsme všude pozdě. S pukem jsme na mantinelech, nemáme vůbec žádný tlak do koncovky a gólman všechno vidí. Musíme být daleko víc odvážnější na puku a stát kolem brankáře, protože odtud padají branky. Nechceme zatím jít tam, kde to bolí," všímá si Straka.

Trenérský tým plánuje změny ve formacích, aby zlepšil souhru v útočném pásmu. Hlavní kouč Filip Pešán pochválil po zápase se Švýcarskem přístup Jakuba Fleka, Adama Musila, Jiřího Smejkala a Matěje Blümela. Tito forvardi by se mohli v sestavě posunout.

"Snažili jsme se s tím zamíchat, aby do každé trojičky šel hráč, který bojuje a dokáže puky získat. Chybí nám góly, které dal třeba Jirka Smejkal na konci utkání se Švýcary, chybělo nám to v obou utkáních," připomněl Straka po přípravě v tréninkové Daugava Aréně.

Až před utkáním bude zveřejněno i jméno brankáře. Jako jednička do turnaje vstoupil Šimon Hrubec, na poslední třetinu druhého duelu jej vystřídal Roman Will. "My víme, kdo bude chytat. Jsme o tom informováni vždycky, to by ani nebylo dobře, aby se to někdo dozvěděl v den zápasu. To jsem ani dlouho nezažil," uvedl Hrubec.

Sestava proti Bělorusku
zdroj: ctsport.cz

Hrubec za dva zápasy v Rize dostal tolik branek, kolik předtím za celkem šest utkání – čtyři v dresu Omsku a dvě v národním týmu. "Oba zápasy jsem se ale cítil dobře, jsou zápasy, kdy vám to tam napadá. To je úděl brankářů. Můžete odchytat dobrý zápas a prohrajete, na druhou stranu třeba tým odehraje skvělý zápas a brankář mu svým průměrným výkonem nepomůže. To je prostě hokej," dodal letošní vítěz Gagarinova poháru. 

Jisté je, že proti Bělorusům nenaskočí bek Ondřej Vitásek a šampionát pro něj skončil. "Někdy v polovině utkání s Ruskem si zlomil dvě žebra, klobouk dolů tedy, že to utkání dokončil, což je pro mě úplně nepochopitelné. Bohužel nám vypadl a do dalších zápasů už nenastoupí," potvrdil Pešánův asistent.

Čeští hokejisté hráli s Bělorusy naposledy před třemi roky v Kodani a na vítězství 3:0 se ze současného kádru podíleli Dominik Kubalík a obránci Filip Hronek, Michal Moravčík, David Sklenička a Libor Šulák, který tehdy vstřelil premiérovou branku v reprezentaci. Nyní proti národnímu týmu stojí celek, který si včera vyšlápl na trápící se Švédy a díky trefě Germana Nestěrova vyhrál 1:0.

Slováky čeká první těžký test, Kanada hraje o naději

Svěřenci Craiga Ramsayho mají po dvou utkáních šest bodů, ale včera proti Velké Británii při vítězství 2:1 herně nepřesvědčili. Proti Rusům, kteří naopak Brity rozstříleli 7:1, je čeká první náročnější zkouška. Otázkou je zdravotní stav brankářské jedničky Branislava Konráda, který si v posledním utkání poranil třísla.

Kanaďané schytali jasnou porážku od amerických rivalů 1:5 a jsou podobně jako český tým na turnaji stále bez bodu. Dlouhé čekání na první gól trvající 111 minut a 35 sekund alespoň ukončil Maxime Comtois. Teď se pokusí s kolegy prosadit proti Němcům.

Dnešní program:

15:00 SLOVENSKO – RUSKO ČT sport/ctsport.cz

– komentátoři: Robert Záruba a Petr Hubáček

– studio: Jiří Hölzel, Milan Antoš a Martin Procházka

15:15 LOTYŠSKO – ITÁLIE ctsport.cz/HbbTV

– komentátoři: Ondřej Zamazal a David Pospíšil

– záznam 23:30 na ČT sport 

18:40 ČESKO – BĚLORUSKO ČT sport/ctsport.cz

– komentátoři: Tomáš Jílek a Martin Hosták

– studio: Jiří Hölzel, Milan Antoš a Martin Procházka

19:15 NĚMECKO – KANADA ctsport.cz/HbbTV

– komentátoři: Ondřej Zamazal a David Pospíšil

– záznam 22:00 na ČT sport  

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články