Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrána měl být střelec, ale možná bude sedět: Chci rozhodovat zápasy, ale musím se zlepšit

Přijel na mistrovství světa s očekáváním, že může být jedním z hlavních střelců hokejové reprezentace. V prvním utkání to Jakub Vrána proti Švédsku dvěma zásahy potvrdil, poté ale v dalších šesti zápasech přidal jen dvě branky a postupně se vytrácel ze hry. Přišla i kritika na jeho výkony a není jasné, zda ve čtvrtfinále proti Němcům nastoupí. 

Český útočník Jakub Vrána (vlevo) na tréninku s Janem Ruttou
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Zažil jste čtvrtfinále jen v juniorských kategoriích. Jak se cítíte před prvním seniorským?

Nad tím nesmíte přemýšlet. Musíte se soustředit na výkon a nekoukat okolo. Když jsem hrál finále Stanley Cupu, zažil jsem také velký tlak. Jsme tu všichni profesionální hokejisti a umíme se s tím vypořádat. Je strašně důležitý jít do takového zápasu s prázdnou hlavou.

Německo se zatím stále neřadí k největším hokejovým velmocím. Je pro hráče nejtěžší ustát to, že se postup očekává?

Ať je to Německo, nebo Kanada... Do čtvrtfinále se dostalo stejně jako my a má kvalitu. Jestli chceme vyhrát turnaj, musíme porazit každého. Musíme si věřit, ale zároveň nesmíme Němce podcenit.

Nevkrádá se vám do hlavy myšlenka, kdy jindy, když ne teď, postoupit po delší době přes čtvrtfinále?

Nikdy není dobře, když se koukáte moc dopředu a bavíte se o medailích. Řešil bych maximálně tento zápas. Nejdřív Němce musíme porazit, pak se můžeme bavit, co bude potom.

Čím se musí česká reprezentace prezentovat ve čtvrtfinále proti Německu? Poslechněte si nový díl Hokej fokus podcastu:

Jednoznačně nejvýraznější osobností Němců je letos padesátigólový útočník Edmontonu Leon Draisaitl. V NHL jste si proti němu zahrál, může být hráčem, který pro Němce udělá zápas sám?

Je to nebezpečný hráč a velký střelec, takže si na něj musíme dát pozor. Nechci říkat náš plán, ale na takové hráče je důležitý rychlý přístup, snažit se mu to znepříjemnit a rozhodit ho. Všichni víme, že je hrozně nebezpečný hráč, takže se na něj připravíme.

Znáte i Philippa Grubauera, který působil ve Washingtonu. Jaký je to brankář?

Výborný, je rychlý a psychicky je na tom výborně. Má své slabiny, ale prostřelit jde každý. Gólů jsme dali na turnaji hodně a ofenzivně jsme na tom dobře, takže by to neměl být problém.

V posledních letech pohořel národní tým ve čtvrtfinále na tom, že mu chyběl střelec. Chcete mít roli toho hráče, který to vezme na sebe?

Samozřejmě. Tak to cítím, že jsem střelec. Jsem hráč, který chce dávat góly a rozhodovat zápasy. Na druhou stranu je úplně jedno, kdo se trefí, hlavně když postoupíme. 

Je nám líto, video expirovalo.
Češi trénovali v plné sestavě. Němce neřeší, ale jsou rádi za setrvání v Bratislavě

Trenér Miloš Říha ale řekl, že ještě nemá jasno o složení druhého útoku pro čtvrtfinále. Jak vnímáte svou pozici?

To jsou věci, které jako hráč neovlivním. Jediné, co mi zbývá, je zlepšovat se a soustředit se na to, abych hrál co nejlíp. Tohle rozhoduje trenér. Jsem prostě jenom hráč.

Zaznamenal jste kritiku na svou osobu od bývalého kouče a experta Marka Sýkory v rozhovoru pro deník Sport?

Vůbec nečtu české noviny a na českém internetu nečtu vůbec nic. Jestli budete tak hodný a trochu mi to přiblížíte.

Řekl, že nepracujete dobře, máte hvězdné manýry a schází vám aktivita, čekáte jen na nahrávku do jízdy.

A kdo to řekl?

Marek Sýkora.

Kdo to je? (tiskový mluvčí reprezentace Zdeněk Zikmund Vránovi napověděl – pozn. red.) Aha. Toho člověk neznám, nikdy jsem se s ním nebavil. Nechci ho soudit jako on mě, možná to tak vidí. Jsem zkušený hráč a nechci si toto moc brát do hlavy. Chci se soustředit, abych podával co nejlepší výkon. Ode mě se asi čeká, abych něco vyvolal, ale takový nejsem. Jsem pozitivní člověk a nechci vyvolávat nic negativního. 

Máte tedy alespoň o to větší motivaci ukázat, že na to máte?

Samozřejmě. Když dostanu šanci, půjdu na led a budu se snažit hrát co nejlíp. Jestli budu mít tři střídání, nebo sedmnáct minut, to nevím. Ale turnaj je dost krátký a teď je důležité, abychom vyhráli. Na to se soustředím nejvíc.

Jak si před klíčovým duelem turnaje vyčistíte hlavu?

Dám si něco dobrého k jídlu, prospím se, poslechnu si nějaké písničky. Rozhodně si nepřečtu noviny. Možná si pustím nějaký dobrý film. Uvidíme, co budou dávat v televizi. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články