Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Příprava na čtvrtfinále se vším všudy. Češi v nerváku porazili Švýcary

Čeští hokejisté porazili na mistrovství světa na Slovensku v závěrečném utkání ve skupině B Švýcarsko 5:4. Výsledky dalších zápasů rozhodly o tom, že ve skupině obsadili druhé místo za suverénními Rusy a ve čtvrtfinále se utkají ve čtvrtek v Bratislavě od 20:15 s Německem. O triumfu národního týmu v dramatickém utkání rozhodl při soupeřově power-play Jan Rutta. 

Čeští hokejisté se radují z výhry
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

Švýcaři se prosadili jako první, kapitán Jakub Voráček se ale gólem a dvěma nahrávkami u zásahů Dominika Simona a Michaela Frolíka podepsal pod obrat na 3:1. Voráček zároveň stanovil nový český rekord, když za sedm zápasů nasbíral už 15 bodů díky třem gólům a 12 asistencím. Další branky Čechů zařídili Dominik Kubalík a Jan Rutta.

"Byl to velmi silný a emotivní zápas, v němž obě mužstva chtěla hrát. Trošku jsme prospali začátek. Potom jsme se ale vrátili k hokeji, zápas jsme otočili. Zase jsme pak ale usnuli, když jsme si mysleli, že Švýcaři se nezvednou po těch těžkých zápasech, co měli v nohách. Ale klobouk dolů před nimi, znovu se zvedli a přehráli nás tím, co jsme hráčům malovali. Ale tím srdíčkem a charakterem si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě, " řekl kouč Miloš Říha.

Už ve druhé minutě měl obrovskou šanci Kubalík, jehož vychytal Berra. Vzápětí se na druhé straně ocitl v totožné pozici Frick. V sedmé minutě moc nechybělo k tomu, aby prohřešek kapitána Voráčka potrestal zblízka zakončující Hischier. Před polovinou třetiny se hra na několik minut zastavila poté, co Jaškin při naražení Niederreitera rozbil plexisklo.

Ve 13. minutě Kovář skvěle počkal s přihrávkou Voráčkovi při přečíslení dvou na jednoho a hvězda Philadelphie nezaváhala. Další šance dokonat obrat měli ještě Vrána a Palát, ale skóre zůstalo vyrovnané.

Další jeho změna ale přišla po 38 sekundách druhé části: Haasem podražený Simon dostal puk do branky v pádu nohou. Sudí gól neuznali, ale Voráček ihned slavil. Vzápětí vybídl trenéry k výzvě a po přezkoumání na videu rozhodčí otočili - 2:1. 

"Já jsem ani nevěděl, že to je v brance. Já myslel, že jsem ho akorát srazil a gól to nebude. Kluci ale říkali, že puk do brány skočil dřív, protože ten frajer od nich mě trefil a já už nic neviděl. Takže já jenom čekal, co určí rozhodčí. A byl jsem rád, že gól uznal," podotkl Simon. Řepík poté nebyl daleko od toho, aby odrazem o Berru zvýšil.

Ve 27. minutě se dostal do sóla Frolík a chytře mezi betony přidal třetí gól. Berru v brankovišti nahradil český rodák Mayer. Scherwey po chvilce snížil, vzápětí se vyznamenal Bartošák proti Moserovi a na druhé straně Kubalík ve 29. minutě trefil přesně mezi Mayerovy betony. Poté Hischier při přesilovce minul v obrovské šanci kotouč.

Švýcaři dali hned zkraje třetí části najevo, že ještě nepovažují zápas za rozhodnutý, a Scherwey druhým gólem po 107 sekundách snížil. "Ve třetí třetině v sobě našli Švýcaři ještě jeden stupeň, rozjížděli to a začali po nás lítat ještě víc než celý zápas předtím," řekl Voráček.

Český tým měl po chvilce příležitost získat dvoubrankový náskok zpátky při vyloučení Josiho, jen díky Bartošákovi ale neinkasoval vyrovnávací gól z přečíslení dvou na jednoho.

Tlak Švýcarů sílil a uzamkli na dlouho český tým v pásmu i při hře pět na pět. Bertschy ale šanci nevyužil a vzápětí se provinil faulem. Haas mohl v oslabení vyrovnat, Bartošák byl ale opět proti. V 57. minutě už se Niederreiter nadvakrát přece jen prosadil, jenže Švýcaři chtěli s ohledem na tabulku a možnost zabojovat o druhé místo víc. Jejich risk s hrou bez gólmana ale potrestal Rutta.

Česká střídačka právě na tuto šanci čekala, trenéři byli na možný risk Švýcarů připravení. "Počítali jsme s tím dopředu, ale hráči to od nás neslyšeli," vysvětlil Říha.

"Když vedete ve třetí třetině o dva góly, asi byste to měli udržet, a ne je vrátit do zápasu. Udělali jsme chybu po buly a pak nám tam dorážel hráč tři minuty před koncem, to se nesmí stávat. Musíme hrát pořád stejně a nenechat týmy, aby se vracely do zápasů," zhodnotil Frolík.

"Jsme rádi, že jsme měli Švýcary až na konec skupiny, protože mají v kádru spoustu výborných hráčů. Dobře bruslili, hráli hodně fyzicky, tak nějak asi bude vypadat i čtvrtfinále. Moc jsme chtěli navázat na předchozí výhry. Je super vyhrát před vyřazovacími zápasy. Jsme rádi, jak jsme celou skupinu zvládli a teď už se budeme připravovat na čtvrtfinále," dodal Simon.

Česko - Švýcarsko 5:4 (1:1, 3:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 13. J. Voráček (Jan Kovář, Frolík), 21. Simon (J. Voráček, Hronek), 27. Frolík (J. Voráček, Simon), 29. D. Kubalík (Simon), 59. Rutta - 3. Frick (Martschini, Scherwey), 27. Scherwey (Martschini, Kurashev), 42. Scherwey (Y. Weber, Martschini), 57. Niederreiter (Josi, Hischier). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Romasko (Rus.) - Goljak (Běl.), Oliver (USA). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:0. Diváci: 9085.

Česko: Bartošák - Hronek, D. Musil, Rutta, Moravčík, Gudas, Kolář, D. Sklenička - J. Voráček, Simon, Frolík - J. Vrána, Faksa, Jaškin - Gulaš, Jan Kovář, D. Kubalík - Řepík, T. Zohorna, Palát - H. Zohorna. Trenéři: Miloš Říha, Robert Reichel a Karel Mlejnek.

Švýcarsko: Berra (27. Mayer) - Josi, Y. Weber, Genazzi, Loeffel, Frick, Fora, R. Diaz - Andrighetto, Haas, Niederreiter - Fiala, Hischier, Hofmann - S. Moser, Ch. Bertschy, Ambühl - Martschini, Kurashev, Scherwey - Rod. Trenéři: Patrick Fischer, Tommy Albelin a Christian Wohlwend.

Miloš Říha: "Byl to velmi silný a emotivní zápas, v němž obě mužstva chtěla hrát. Trošku jsme prospali začátek a nechali se vyhecovat, spíš jsme si všímali nějakých zákroků než hokeje. Potom jsme se ale vrátili k hokeji, zápas jsme otočili a vedli 4:2. Zase jsme pak ale usnuli, když jsme si mysleli, že Švýcaři se nezvednou po těch těžkých zápasech, co měli v nohách. Ale klobouk dolů před nimi, znovu se zvedli a přehráli nás tím, co jsme hráčům malovali. Takovými taktickými věcmi, které my jsme nepoužili, což mě docela překvapilo. Ale tím srdíčkem a charakterem si myslím, že jsme vyhráli zaslouženě."

Jakub Voráček: "Ve třetí třetině v sobě našli Švýcaři ještě jeden stupeň, rozjížděli to a začali po nás lítat ještě víc než celý zápas předtím. Myslím si, že od desáté minuty jsme byli lepším týmem až do konce druhé části. Pak na nás začali všechno sypat a bohužel jsme se trošku víc stáhli. Na to si musíme dát pozor, to se nám může vymstít."

Jan Rutta: "Je to samozřejmě super. Švýcaři nám to trošku usnadnili, ale je strašně super, že jsme vyhráli za tři body a víme, že se nebudeme stěhovat. Vstup do zápasu měli Švýcaři lepší, ale pak si myslím, že většinu zápasu jsme hráli líp my. Třetinu jsme hráli možná trošku moc pasivně, ale dopadlo to dobře."

Michael Frolík: "Bylo to trošku nahoru dolů. Švýcaři dobře bruslili na začátku, měli dobrý pohyb, dělalo nám to trošku problém. Druhá půlka první třetiny byla od nás dobrá. Dobře, že jsme vyrovnali a dostali se na koně. Druhá třetina byla super, napadalo nám to tam. Když vedete ve třetí třetině o dva góly, asi byste to měli udržet, a ne je vrátit do zápasu. Udělali jsme chybu po buly a pak nám tam dorážel hráč tři minuty před koncem, to se nesmí stávat. Musíme hrát pořád stejně a nenechat týmy, aby se vracely do zápasů."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články