Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Velké vzepětí přineslo Slovensku cenný bod, v prodloužení ale slavili Švédi

Už žádný z celků na mistrovství světa se nemůže pyšnit stoprocentní bilancí. Dosavadní suverén ze Švédska přišel o body v zápase proti Slovensku, které po nebojácném výkonu stáhlo dvojbrankové manko a vynutilo si prodloužení. V něm ale slavili výhru 4:3 favorizovaní Seveřané. 

Švéd Mika Zibanejad se raduje z gólu v síti Slovenska
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Petter Arvidson

V polovině druhé části to s nimi nevypadalo dobře a prohrávali 1:3. Slovenští hokejisté ovšem v ten moment ukázali, že se favorizovaných Švédů nebojí. Ve zbytku utkání se zlepšili natolik, že ve třetí části nejenom srovnali, ale dokonce sahali po vítězství.

Utkání ale muselo rozhodnout až prodloužení, kde měli příležitosti oba celky. Šťastnějšími nakonec bylo Švédsko, které při přesilové hře rozjelo kombinaci, na jejímž konci byl nešťastný dotek brusle Sekery, jenž nasměroval kotouč do vlastní branky. Seveřané tak slavili pátou výhru na turnaji. Slováci se mohli radovat zase s cenného bodu v boji o čtvrtfinále.

"Byl to náš nejlepší výkon na mistrovství, dostávali jsme se do šancí. Jsem velmi spokojený s výkonem a zároveň hrdý na tým. Když se v příštím zápase proti Rusku přiblížíme k tomuto výkonu, můžeme bodovat i proti dalšímu favoritovi," řekl trenér Slovenska Craig Ramsay.

Ve slovenské brance dostal podruhé na turnaji šanci Rybár a v 8. minutě mu po Rakellově brejku pomohla horní tyč. Následně Švédsko nevyužilo první přesilovou hru a o minutu později inkasovalo. Grmanovu střelu tečoval Jurčo a gólman Hellberg nestihl zareagovat na změnu směru puku.

Favorizovaní Seveřané ale ještě v první části vývoj zápasu otočili. Nejprve vyrovnal ideálně tečující Everberg a poté se v početní výhodě nejrychleji zorientoval na brankovišti Nyquist.

Vyrovnat mohl Bondra, ale v koncovce neuspěl a i díky tomu Švédsko svůj náskok navýšilo. Rybára potřetí překonal De La Rose. Hráči Tre kronor měli optickou převahu, přesto se Slovákům podařilo snížit, a dokonce v oslabení. Zpět do hry je dostal obránce Ďaloga.

"Na zápas jsme se důkladně připravovali. Každý se snažil hrát na sto procent. Dodržovali jsme, co jsme měli, a celkem se nám dařilo. Škoda výsledku," litoval Marek Ďaloga, který při svém gólu vyzdvihl Nagyovu přihrávku.

Ve třetí třetině nejprve zahrozil Buc, jehož šanci Hellberg zlikvidoval, o minutu později ale již tolik štěstí neměl. Na konci rychlé kombinace byl Nagy. "Hráli jsme trochu moc pasivně a oni toho využili. Slováci hráli zejména ve třetí třetině aktivně. Musíme se z toho pro příští zápasy poučit," uvedl kapitán Švédska Mikael Backlund.

Hellberg byl ústřední postavou i v dalším průběhu. Tým kanadského kouče Ramsayho ucítil šanci na nečekaný úspěch a měl několik příležitostí rozhodnout. Nakonec však utkání dospělo do prodloužení, ve kterém skórovali Švédové. K výhře jim pomohlo Ďalogovo vyloučení, v přesilové hře si do branky srazil Zibanejadovu přihrávku Sekera.

Slovensko - Švédsko 3:4 v prodl. (1:2, 1:1, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 11. Jurčo (Grman, Krištof), 37. Ďaloga (Nagy), 47. Nagy (Krištof, Čajkovský) - 16. Everberg (Klingberg, Lindholm), 19. Nyquist (Backlund, Gustafsson), 25. De La Rose (Wikstrand, Kempe), 65. Zibanejad (Rakell, Klingberg). Rozhodčí: Iverson (Kan.), Reneau (USA) - Jensen (Dán.), Kohlmüller (Něm.). Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 12 490.

Slovensko: Rybár - Čajkovský, Sekera, Ďaloga, Graňák, Jaroš, Fehérváry, Jánošík, Grman - Jurčo, Krištof, Nagy - Bakoš, Hovorka, Haščák - Svitana, Buc, Bondra - Kudrna, Marcinko, Cingel. Trenér: Craig Ramsay.

Švédsko: Hellberg - A. Larsson, Ekman-Larsson, Klingberg, Lindholm, Wikstrand, Gustafsson - Rakell, Zibanejad, Janmark - Pettersson, Backlund, Nyquist - Pääjärvi, J. Larsson, Everberg - Kempe, De La Rose, Andersson. Trenér: Rikard Grönborg.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články