Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Hokej v srdci

Němci touží potvrdit korejskou senzaci, z výhody domácího ledu chce těžit Dánsko

Před necelými deseti týdny se na krku německých hráčů houpalo šokující olympijské stříbro. Teď stojí před svěřenci Marco Sturma s jistotou ještě mnohem náročnější úkol – dokázat největší novodobý úspěch německého hokeje potvrdit i na mistrovství světa. V cestě do čtvrtfinále bude Němcům vedle silných zámořských výběrů a Finska stát zejména domácí Dánsko, podcenit ale rozhodně nelze ani Nory nebo Lotyše.

Marco Sturm na lavičce Německa
zdroj: Reuters autor: David Cerny

Nad německými ambicemi ale visí otazník. Ze stříbrného výběru z Pchjongčchangu totiž zůstalo v nominaci na následující velký turnaj jen 10 hráčů. Reprezentační kariéru ukončili kapitán Marcel Goc, Patrick Reimer nebo velezkušený Christian Ehrhoff a ze svých plánů si německý realizační tým musel postupně škrtnout dalších 12 hráčů, včetně jednoho z hlavních strůjců korejského veleúspěchu, nejlepšího brankáře olympiády Dannyho aus den Birkena.

Hlavní pozornost tak bude upřena na momentálně nejlepšího německého hráče v NHL, útočníka Edmontonu Leona Draisaitla. Právě on a jednadvacetiletý mladík s českými kořeny Dominik Kahun by měli být největšími útočnými zbraněmi Sturmova výběru.

Vedle Draisaitla se do nominace dostali z NHL ještě obránci Dennis Seidenberg z Islanders a Korbinian Holzer z Anaheimu, hned čtyři hráče pak dodaly nižší zámořské a univerzitní soutěže.

V případě brzkého vyřazení Washingtonu by mohl být ve hře i příjezd brankáře Philippa Grubauera. Právě v brankovišti totiž bude Němce možná tlačit bota, pravděpodobná jednička týmu Timo Pielmeier plnil na olympiádě jen roli trojky.

David Pastrňák z Bostonu právě střílí gól Torontu v sedmém utkání
zdroj: Reuters autor: Greg M. Cooper

Na brankáře naopak budou výrazně spoléhat Dánové, Frederik Andersen byl v sezoně nezpochybnitelnou jedničkou Toronta a po vyřazení Maple Leafs v sérii 1. kola play-off využil možnosti zachytat si na šampionátu před domácím publikem.

A že je mistrovství světa v rodné zemi pro dánské hokejisty obrovským lákadlem, potvrzuje i příklad Olivera Brojsktranda. Tomu sice v Columbusu vypršela smlouva, přesto se nakonec do rodného Herningu vypraví a spolu s Fransem Nielsenem z Detroitu bezpochyby zvýší ofenzivní sílu domácího týmu.

Za určité konstelace by mohl švédský kouč Janne Karlsson doplnit svůj výběr i o další tři dánské zástupce v NHL. Ve druhém kole Stanley Cupu stále bojují Lars Eller z Washingtonu, Mikkel Boedker ze San Jose a Nikolaj Ehlers z Winnipegu.

Radost norských hokejistů
zdroj: Reuters

O postup do čtvrtfinále budou chtít jistě zabojovat i houževnatí Norové, kteří se ale budou muset obejít bez řady opor. Trenér Petter Thoresen bude postrádat zejména svého syna Patricka z ruského Petrohradu i pravděpodobně největší norskou hvězdu Matse Zuccarella. Šikovný útočník newyorských Rangers se omluvil kvůli zranění kolena, stejně jako třeba exsparťanský Alexander Reichenberg.

Drtivá většina týmu reprezentovala už na únorových olympijských hrách. "Lední medvědi" tak znovu budou spoléhat na brankáře Larse Haugena z Färjestadu, neúnavného Jonase Holöse z Fribourgu, bratry Olimbovy z Linköpingu nebo Anderse Bastinasena. V kádru je i obránce Daniel Sörvik z Litvínova.

Ještě mnohem větší česká stopa je na lotyšské soupisce. Kapitánem výběru pobaltské republiky bude zlínský Roberts Bukarts, chybět nebudou ani jeho klubový spoluhráč Ralfs Freibergs a Oskars Cibulskis s Andrisem Džerinšem z Hradce Králové.

Ilustrační foto

Lotyši se tradičně opírají o sehranost hráčů ze společného působení v KHL. Dinamo Riga tentokrát dodalo do národního týmu hned 11 hokejistů. Největší hvězdy vyjma Mikelise Redlihse ale v lotyšském klubu nepůsobí – vedle zástupců české extraligy by měli být oporami Rihards Bukarts z Eisbären Berlín, Kristaps Sotnieks z Togliatti a Martinš Karsums z Dynama Moskva.

O pozici jedničky se utká Elvis Merzlikins ze švýcarského Lugana a Kristers Gudlevskis z farmy New York Islanders v Bridgeportu. Ze zámoří povolal kanadský kouč Lotyšů Bob Hartley i další čtyři hráče, s výjimkou Kristianse Rubinse z juniorky v Medicine Hat ale všichni působí pouze v AHL. Jediný zástupce Lotyšska v NHL Zemgus Girgensons z Buffala ve výběru chybí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články