Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Zaskočí někdo v české skupině Švýcary? Překvapit by mohli Francouzi

Vedle tří favoritů skupiny A, ve které se v Kodani představí i česká reprezentace, se o jedno ze čtyř postupových míst do play-off mistrovství světa popere s největší pravděpodobností trio Švýcarsko, Slovensko a Francie. Bělorusko by do bojů nemělo příliš promlouvat a naopak se bude muset snažit, aby si uchovalo příslušnost v elitní divizi i pro start příštího šampionátu.

Utkání Švýcarsko - Francie
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Na loňském mistrovství světa Švýcaři zaskočili ve skupinové fázi Kanadu i Česko a nakonec skončili druzí. V play-off však narazili na neoblíbené Švédy a mužstvo s helvétským křížem na dresu se loučilo už po čtvrtfinále. Na olympiádě v Pchjongčchangu však švýcarský tým propadl, v základní skupině porazil jen domácí Korejce a v osmifinále nezvládl těsný duel s Německem (1:2pp).

Jsou snad Švýcaři na ústupu? Zdání klame, i když tým se poněkud proměnil. Mužstvo trenéra Patricka Fischera bylo dlouhodobě pospolu a mohlo se spolehnout na základní stavební kameny sestavy složené výhradně z hráčů domácí NLA.

Po olympijském propadáku ale došlo na změny v kádru. V brance sice zůstává spolehlivá dvojice Reto Berra – Leonardo Genoni a v obraně jsou zkušení Diaz, Untersander i Joël Genazzi, ale útok je prakticky k nepoznání.

Pryč jsou staří známí jako například Praplan, Rüfenacht, Ambühl, Suter či Hollenstein. Místo nich jsou v nominaci Baltisberger, Corvi, Walser, Hofmann nebo Riat. Z NHL dorazili obránci Dean Kukan z Columbusu a Mirco Müller z New Jersey, útok zase doplnili Nino Niederreiter z Minnesoty, Sven Andrighetto z Colorada a Noah Rod z AHL.

Radost hokejistů Švýcarska
zdroj: Reuters autor: Grigory Dukor

Kromě nepovedené olympiády by ale navíc mohl být dalším potenciálním strašákem Švýcarů tým Francie. Právě mužstvo galského kohouta bylo jedním ze dvou soupeřů, který v Paříži na Helvety v základní skupině vyzrál. Francouzi navíc skóre dvakrát dotáhli včetně vyrovnávací branky necelých pět minut před koncem. V samostatných nájezdech pak ukázal své umění Stéphane Da Costa, který nechybí ve francouzské nominaci ani tentokrát.

V ofenzivě se k němu přidá ze známějších jmen ještě bratr Teddy Da Costa, Damien Fleury, Anthony Rech a také zástupci z české extraligy Jordann Perret a Sacha Treille hrající za Pardubice. V obraně nechybí Yohann Auvitu z Edmontonu, Florian Chakiachvili ani Kevin Hecquefeuille, brankoviště zase převzal po Cristobalovi Huetovi definitivně Florian Hardy. Francouzům minule unikl postup do nejlepší osmičky jen o bod.

Ilustrační foto

Pozadu nechce ve skupině zůstat ani Slovensko, které se však na velkých akcích potýká v poslední době se špatnými výkony. Na loňském šampionátu si Slováci připsali jedinou výhru, a to nad Italy až v nastaveném čase (3:2pp). Po bouřlivém období ohledně budoucího vedení slovenského hokeje se takříkajíc vyčistil vzduch a po neúspěšném Zdenovi Cígerovi převzal reprezentaci kanadský trenér Craig Ramsay.

Na olympiádě se však Slováci blýskli jen nečekaným vítězstvím v úvodním duelu proti sborné (3:2), po které přišly dvě prohry s USA (1:2) a Slovinskem (2:3sn). V osmifinále olympijského turnaje pak znovu nenašli recept na Američany a "extraligový" výběr po jasném výsledku 1:5 Koreu opustil.

Slovenská reprezentace
zdroj: Reuters autor: WOLFGANG RATTAY

Ramsey totiž na zimní Hry povolal 14 zástupců z české extraligy a deset hráčů ze slovenské nejvyšší soutěže. Na šampionátu v Dánsku se představí podobný výběr. Hlavní novinkou je nominace brněnského brankáře Marka Čiliaka, který se konečně dočkal velké reprezentační akce. V brankovišti ho doplní Patrik Rybár z Hradce Králové.

Z pravidelně hrajících zástupců v NHL dorazí do Kodaně pouze obránce Andrej Sekera z Edmontonu a útočník Tomáš Jurčo z Chicaga. Slováky však může hřát jistota, že na rozdíl od loňska nebudou mít s případnou záchranou problémy, neboť jako hostitelé příštího mistrovství světa nemohou sestoupit.

Se záchranou budou naopak bojovat horšící se Bělorusové, kteří se od MS v Praze a Ostravě 2015 propadli ze sedmého místa na 12. (Rusko 2016), respektive 13. příčku (Paříž 2017). Vše bude stát znovu na brankářích. Nejnebezpečnějším ofenzivním hráčem by měl být Alexandr Pavlovič z Dinama Minsk, který si loni v sedmi zápasech připsal šest bodů (4+2).

Běloruští hokejisté
zdroj: Reuters
Zdroj
ČT sport, iihf.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články