Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Lotyšsko úřadovalo ve 3. třetině, Němci nevymysleli téměř nic - 3:1

Účast v play-off hokejistů Německa je už spíše v rovině teorie. S Lotyši sice hráli více než půl hodinu vyrovnanou partii, pak ale hráči z Pobaltí začali úřadovat, byli disciplinovanější a třemi góly si zajistili stejný počet bodů. Němci dokázali jen upravit skóre z hole Dominika Kahuna na konečných 3:1.

Radující se hokejisté Lotyšska
zdroj: ČTK/AP

Keninš, Galvinš a Džerinš – tři lotyšští muži, kteří se zasloužili na konci druhé a v polovině třetí třetiny utkání s Německem o to, že Lotyšsko nakonec bere z dalšího měření sil ve skupině B plný počet bodů. Odnesli to stříbrní olympijští medailisté z Pchjongčchangu, jimž se tak sen o čtvrtfinále na MS rozplývá.

Přitom Němci byli od začátku aktivnější, hned zkraje okamžitě zatáhli hru do útočného pásma, první střelecký pokus měl po 25. sekundách na svědomí Plachta. Na druhé straně dobrý prostor pro střelu zaclonil Balcersovi v lehu Seidenberg. A právě on se o chvíli později vydal na zteč, ale lotyšská defenziva si s Němci dobývajícími branku rovnou ve třech vlnách poradili.

Blízko otevření skóre pak byl po přistrčení Noebelse německý útočník Michaelis, ale záměr mu nevyšel. Lotyši začali hrozit až se závěrem třetiny. Nejdotěrnější Roberts Bukarts zkoušel Treutleho překvapit ze všech možných úhlů, leč nedařilo se. Němcům navíc zkomplikovalo situaci vyloučení nejproduktivnějšího útočníka Draisaitla na 2+10 minut za faul na Balcerse. Ten se záhy mohl pomstít, ale tým Marka Sturma se ubránil.

Němci měli slušný tlak, ale závěrečná fáze jim drhla, a to i při přesilovce po vyloučení Indrašise. Po finálové střele ani vidu, Merzlikinsovi navíc dobře clonili obránci. Hra se přelévala a pokračovala dlouho bez přerušení bez větších šancí až do 12. minuty druhé třetiny, kdy se Džerinš vytasil s parádním bekhendovým pokusem.

Gól však nepřicházel, a to ani ve chvíli, kdy si Merzlikins neporozuměl se spoluhráči v defenzivě a vyjel si daleko od brány. Lotyše zlobila hlavně první formace v podobě Hagera a Plachty, kteří nebezpečně kombinovali před brankovištěm. Rozhodčí mezitím budili rozporuplný dojem, několikrát si nevšimli vysoké hole.

S Draisaitlovým příchodem zpátky na hřiště ve 33. minutě druhého dějství hra dostala větší spád, dobré nabídky od něj dostali Seidenberg i Kahun, skóre se však neměnilo, stejně tak po prudké Hagerově ráně od modré. A Freibergs v poslední chvíli zblokoval Michaelise.

Utkání Lotyšsko - Německo
zdroj: ČTK/AP

Tentokrát už Lotyši odpověděli trefou. Před Treutlem si zahráli doslova ťukec mezi Balcersem a Abolsem, který naservíroval puk Keninšovi a ten jej tři minuty před koncem dopravil do prázdné branky – 1:0.

A povznesená nálada byla vidět i v závěrečné třetině. Uběhlo sotva patnáct vteřin, kdy Galvinš zachytil nahrávku od Indrašise a trefou vedle Treutleho se poprvé gólově zapsal do statistik šampionátu.

Němci začali nastřelovat puky, aby se co nejrychleji dostali do lotyšského obranného pásma, ale soupeři zatím ještě ve 47. minutě navýšili díky Džerinšovi, který si dokázal najít škvíru. O padesát sekund později se skóre upravovalo znovu – tentokrát Draisaitl našel Kahuna, který důraznou ranou snížil na 3:1.

Na dosah jedné branky se ale přiblížit nedokázali ani při vyloučení Cibulskise. V největší šanci Hager nastřelil tyč a nepomohla ani početní převaha při stáhnutí Treutleho na střídačku. Lotyšsko zaslouženě zvítězilo 3:1.

Lotyšsko - Německo 3:1 (0:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 37. Keninš (Abols, Balcers), 41. Galvinš (Indrašis, Džerinš), 48. Džerinš (M. Redlihs, Freibergs) - 49. Kahun (Draisaitl, Ehliz). Rozhodčí: Mayer (USA), Kaukokari (Fin.) - Malmqvist (Švéd.), Fluri (Švýc.). Vyloučení: 2:2, navíc Draisaitl (Německo) 10 min. Bez využití. Diváci: 8997.

Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Freibergs, Rubins, Zile - M. Redlihs, Džerinš, Indrašis - Keninš, Abols, Balcers - Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts - Razgals, Jevpalovs, Meija - Pavlovs. Trenér: Bob Hartley.

Německo: Treutle - Y. Seidenberg, M. Müller, Holzer, D. Seidenberg, Krupp, J. Müller, Mebus - Plachta, Hager, Eisenschmid - Michaelis, Tiffels, Noebels - Kahun, Draisaitl, Ehliz - Krämmer, Pietta, Wiederer - Höfflin. Trenér: Marco Sturm.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články