Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Lotyši se zpěčovali, vlažní Američané vyhráli až v prodloužení

Američané poprvé na světovém šampionátu polevili. Po těsném vítězství nad Kanadou a jasnými výhrami nad Dánskem a Německem zdolali Lotyšsko až v prodloužení 3:2. Hráči ze zámoří hráli po celou dobu na půl plynu a Lotyši byli blízko zisku více bodů. Nakonec ovšem rozhodl v početní výhodě Cam Atkinson.

USA - Lotyšsko
zdroj: ČTK/ZUMA

Američané od počátku hráli více než vlažně. Přesto šli do vedení. Bylo to v přesilovce pěti proti třem. Hokejisté ze zámoří si dlouho lámali hlavu, jak překonat dobře sestavený lotyšský vzorec, nakonec se to povedlo z dorážky Kreiderovi.

Lotyši se ale nevzdávali a postupem času získali sebevědomí. V 18. minutě tečovanou střelou překonali do té chvíle sebejistého Kinkaida a těsně před pauzou mohli jít dokonce do vedení. Co se nepovedlo tehdy, podařilo se na startu druhé části. V přesilovce dotlačil puk za Kinkaidova záda Džerinš.

V polovině utkání ve hře čtyři na čtyři Lotyši zapletli Američany před brankou a opakovaně zahrozili. Jenže zvýšit nedokázali a ještě ve druhé dvacetiminutovce stačil neslanou nemastnou střelou srovnat White. Gólman Merzlikins pozdě secvakl betony a z laciného gólu smutnil.

Ne zrovna povedený zápas prožíval Američan Lee. První lotyšský gól si srazil do sítě, při druhém seděl na trestné lavici a na začátku třetí třetiny posunul puk za Kinkaidova záda – tentokráte naštěstí pro něj mířil jen do tyče.

Američané udržovali setrvale nízké tempo, Lotyši nevyužili šance a byli potrestáni. Cibulskis se nechal v prodloužení zbytečně vyloučit a rozhodující gól vstřelil z dorážky Atkinson.

USA - Lotyšsko 3:2 v prodl. (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Kreider (DeBrincat, D. Larkin), 38. White (DeBrincat, P. Kane), 62. Atkinson (J. Gaudreau, P. Kane) - 18. Balinskis (Blugers, Rihards Bukarts), 24. Džerinš (Indrašis, Roberts Bukarts). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Olenin (Rus.) - Goljak (Běl.), Malmqvist (Švéd.). Vyloučení: 6:8. Využití: 2:1. Diváci: 5215.

USA: Kinkaid - Martinez, C. Murphy, Butcher, N. Jensen, Oesterle, Pionk, Hughes - DeBrincat, White, P. Kane - Kreider, D. Larkin, Atkinson - A. Lee, D. Ryan, J. Gaudreau - Gibbons, Coleman, Milano. Trenér: Jeff Blashill.

Lotyšsko: Merzlikins - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Freibergs, Rubins - M. Redlihs, Džerinš, Indrašis - Keninš, Abols, Balcers - Rihards Bukarts, Blugers, Roberts Bukarts - Razgals, Jevpalovs, Pavlovs - Meija. Trenér: Bob Hartley.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články