Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Aho s Teräväinenem jsou k nezastavení, jejich řádění odneslo i Lotyšsko

Dva hurikány z Caroliny řádí ve finském dresu. Sebastian Aho a Teuvo Teräväinen navázali na své představení proti Korejcům a výrazně se podíleli i na dalším debaklu. Lotyšsko podlehlo Suomi stejně jako v sobotu Korea 1:8 - Aho dvě branky vstřelil a na další čtyři přihrál, Teräväinen zlepšil svou bilanci o dva góly a dvě asistence.

Radost hokejistů Finska
zdroj: Reuters autor: David W Cerny

Finové si stejně jako v sobotu s chutí zastříleli. Pomohlo jim k tomu i rychlé vedení a celkově povedená první třetina. Už po 84 vteřinách otevřel skóre Aho.

V osmé minutě lovil Gudlevskis kotouč ze sítě podruhé, poté co Heiskanenovo nahození od modré čáry precizně tečoval Savinainen.

"Když se vám povede takhle dobrý start, jako se povedl nám, hodně to pomůže, protože to zklidní celé mužstvo. Takovéhle zápasy nám pak dodávají sebevědomí, protože jsme hráli jako tým a nastříleli dost gólů. Musíme jen věřit sami sobě a držet se toho, v čem jsme dobří," prohlásil finský bek Markus Nutivaara.

Gólman Husso krátce na to vychytal Keninše při přečíslení Lotyšů dva na jednoho, po závaru před lotyšskou brankou pak zvýšil na 3:0 Suomela.

Po faulu vysokou holí Nutivaary, který dostal v polovině 25. minuty trest na dvě plus dvě minuty, se Lotyšsku naskytla obrovská šance na snížení, neboť hrálo takřka minutu přesilovku pět na tři, jenže bez gólového efektu.

Naopak v závěru druhého z menších trestů zachytil Aho špatnou rozehrávku Lotyšů a podruhé v duelu skóroval. Husso se pak vyznamenal při šancích Robertse Bukartse a Balcerse, gól ale slavili znovu Finové po trefě Savinainena.

Skvělou pasáž pak předvedli Finové mezi 47. a 52. minutou, kdy vstřelili další tři branky. Nejprve využili početní výhody Teräväinen a Rantanen, při hře v pěti na obou stranách se pak znovu prosadil Teräväinen.

Husso však nakonec čisté konto neuhájil, protože jen 28 sekund po osmém gólu Finů zařídil čestný úspěch Lotyšska Rihards Bukarts.

"Je to jen jeden zápas. Příště musíme být silnější a poučit se ze svých chyb," nedělal z vysoké porážky tragédii autor jediné trefy Lotyšů.

Lotyšsko - Finsko 1:8 (0:3, 0:2, 1:3)

Branky a nahrávky: 52. Rihards Bukarts (Balinskis) - 2. Aho (Savinainen), 8. Savinainen (Heiskanen, Aho), 18. Suomela, 28. Aho, 35. Savinainen (T. Teräväinen, Aho), 47. T. Teräväinen (Rantanen, Mikael Granlund), 48. Rantanen (Aho, T. Teräväinen), 52. T. Teräväinen (Nutivaara, Aho). Rozhodčí: Öhlund (Švéd.), Schukies - Kohlmüller (oba Něm.), Jensen (Dán.). Vyloučení: 5:5. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 6174.

Lotyšsko: Gudlevskis - Galvinš, Cibulskis, Balinskis, Sotnieks, Zile, Freibergs, Rubins - Roberts Bukarts, Džerinš, Indrašis - Karsums, Abols, M. Redlihs - Keninš, Pavlovs, Balcers - Rihards Bukarts, Jevpalovs, Meija - Razgals. Trenér: Bob Hartley.

Finsko: Husso - Pokka, Heiskanen, Koivisto, Nutivaara, Kivistö, Honka, Riikola - K. Kapanen, Mikael Granlund, Rantanen - Savinainen, Aho, T. Teräväinen - Manninen, Suomela, Jormakka - Anttila, Pesonen, Mäenalanen. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články